Викрито масштабні фінансові оборудки: СБУ проводить обшуки в Житомирській, Київській, Харківській та Запорізькій областях

Викрито масштабні фінансові оборудки: СБУ проводить обшуки в Житомирській, Київській, Харківській та Запорізькій областях

07.06 16:56    
Співробітники Служби безпеки викрили більшість імпортерів паливно-мастильних матеріалів та скрапленого газу на масштабних фінансових оборудках.

Правоохоронці задокументували, що комерційні структури, які ввозять сировину з Росії та Білорусії, використовують для здійснення поставок підконтрольні офшорні структури. Шляхом підміни документації ділки змінюють ціну та якість товару, що надає можливість застосовувати мінімальні ставки акцизного збору та зменшувати митну вартість. У підсумку суттєво зменшується сума обов’язкових платежів та зборів до державного бюджету.

Співробітники спецслужби також встановили, що більша частина імпортованої в Україну продукції перепродається підконтрольним структурам, які реалізують товар через мережі АЗС та оптові бази за готівку поза податковим обліком. Таким чином комерційні структури штучно формують податковий кредит за рахунок операцій з імпортерами та акумулюють великий обсяг «тіньової» готівки.

Потім для легалізації оборудки «за документами» продукцію реалізовували через конвертаційні центри. Підприємство, фактичний продавець товару, отримувало необхідну документацію та безготівкові гроші на рахунки, а конверту передавало нелегально отриману готівку. Через протиправний механізм податковий кредит з ПДВ «переходить» вже до фіктивних комерційних структур, а не формується в офіційних імпортерів продукції під час митного оформлення вантажів.

Під час наступного етапу фінансової оборудки конвертцентри реалізовують з використанням підроблених документів, штучно сформований податковий кредит підприємствам реального сектору економіки. Останні таким чином мінімізують для себе сплату податку на додану вартість до державного бюджету. Співробітники СБ України задокументували, що зловмисники здійснюють зміну номенклатури товару на необхідну замовнику. Фіктивна структура за сфальсифікованими документами купувала нібито скраплений газ, а продавала вже за вказівкою клієнта будівельні матеріали або неіснуючі послуги.

За попередніми оцінками експертів, через протиправний механізм тільки через мінімізацію податку протягом 2016-2017 років державі завдано збитки на суму понад двісті мільйонів гривень.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 205 та ст. 212 Кримінального кодексу України, правоохоронці проводять кілька десятків санкціонованих обшуків в офісах та місцями проживання фігурантів справи у Київській, Харківській, Житомирській та Запорізькій областях. За їх підсумками планується накладання судом арешту на банківські рахунки та паливно-мастильні матеріали, які належать фізичним та юридичним особам, задіяним у протиправній оборудці.

Триває досудове слідство.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:35
У Києві поліцейські встановлюють обставини ДТП, в якій ...
Вчора 23:31
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
Вчора 23:27
У Києві підрядник розчистив озеро у Деснянському районі ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення