«На території війни службовий пес для кінолога – надійний напарник і страховка від біди»

«На території війни службовий пес для кінолога – надійний напарник і страховка від біди»

13.10 10:48    
У надійності чотирилапих помічників у кризових та небезпечних ситуаціях переконався майор поліції Вадим Савчук за всі 22 роки своєї служби в органах внутрішніх справ Житомирщини, а особливо – за 4 місяці у зоні проведення антитерористичної операції на сході країни. За сумлінну службу поліцейський кінолог нагороджений відзнакою Президента України.

42-річний Вадим Іванович Савчук працює старшим інспектором-кінологом у Кінологічному центрі Головного управління Нацполіції Житомирщини. Родом із с. Головенки Житомирського району. Він зізнається, що у 1996-му році зовсім випадково потрапив у цей підрозділ і затримався аж донині.

– Замолоду я й думки не мав, що буду кінологом. Так, ішов у лави колишньої міліції та бачив себе у службі відомчої охорони. Однак склалося інакше: я потрапив по розподіленню у підрозділ патрульно-постової служби у Житомирі. Водночас для патрулювання вулиць обласного центру мені довірили службового собаку Лорда. Це була німецька вівчарка, вже достатньо досвідчена. Довелося вчитися ладити з незвичним напарником. Відтоді я зацікавився кінологією. Можна навіть сказати, що перші навички здобув завдяки роботі із Лордом, багато підказували й старші колеги. Закріпляв здобуте на відповідних курсах, - згадує Вадим Савчук.

З часом службова необхідність занять із собаками переросла у захоплення. Тож коли у 2002-му поліцейський кінолог узяв для себе щеня довгошерстої вівчарки, він став тренувати його за всіма правилами. Уже за півроку Роккі порадував першими успіхами, причому уже як службовий пес Кінологічного центру.

– Якось до нас звернувся мешканець ближнього мікрорайону з проханням допомогти знайти щойно викрадений у нього зварювальний апарат. Я випробував свого Роккі – і той легко узяв слід і привів просто до кущів, в яких зловмисник, утікаючи, кинув викрадений прилад. Це була перемога. У першу чергу, для мене як кінолога. Ну, а Роккі у нагороду отримав цілу палку ковбаси, - посміхається Вадим Іванович.

За 6 років роботи німецької вівчарки такі перемоги траплялися ще не один раз, причому не лише на службі, а й у виставках і змаганнях кінологів з чотирилапими вихованцями.

Нині Вадим Іванович працює у парі з бельгійською вівчаркою Індією, яка також славна неабиякими навичками у пошуку небезпечних предметів.

– Індію я виховую не змалечку, вона потрапила до мене уже дворічною і тренованою у напрямку пошуку вибухівки. Тож я почав удосконалювати її роботу. Зараз без неї – нікуди. Без перебільшення, вона краща. Перевірка викликів про виявлення підозрілих предметів, про «замінування» об’єктів, слідчі дії, пов’язані з пошуком вибухонебезпечних предметів і речовин, - це наша з Індією робота, - коментує Вадим Савчук.

З 2015 року Вадим Іванович разом з енергійною малінуа Індією загалом чотири місяці у різних ротаціях несли службу у зоні проведення антитерористичної операції. Роботи вистачало для обох. Житомирського кінолога та його чотирилапу помічницю залучали до перевірки транспортних засобів на блокпостах, профілактичних відпрацювань і проведення обшуків тощо.

– Служба на сході країни стала як лакмусовий папірець на профмайстерність і службового собаки, і мене як кінолога. На блокпосту я чітко розумів, що від результату огляду тієї чи іншої автівки напряму залежить безпека нас, бійців, і місцевого населення. Індія не підвела жодного разу. Вона безпомилково вказувала на схованки у багажних відділеннях чи інших відсіках транспортних засобів, куди подорожні ховали заборонені предмети.

Так сталось на блокпосту у м. Покровському на Донеччині. Чергування житомирського кінолога уже закінчувалось, тож виснажений поліцейський і його службова малінуа уже готувалися до здачі зміни. Втім, на останню автівку, що зупинилась на блокпосту для звичного вже огляду, раптом насторожено зреагувала Індія. Біля багажнику собака стала у стійку, зрозумілу лише для свого господаря, і Вадим Савчук упевнено вказав колегам на наявність небезпечного предмету усередині. За мить під час огляду транспортного засобу фахівці виявили тротилову шашку, яку, як згодом зізнався водій, він знайшов і віз додому у вигляді сувеніру.

– Дуже важливо навчити собаку, яка працює на пошук вибухівки, не подавати голос у разі виявлення небезпеки. Адже від звуку може відбутись детонація окремих видів вибухонебезпечних боєприпасів. На території війни службовий пес – не лише надійний напарник, а й страховка від біди, - зауважує Вадим Іванович.

У листопаді 2016-го під час чергового відрядження кінолог з його чотирилапою помічницею знову залучались до чергування на блокпосту м. Покровська. Під час огляду ще одного подорожнього Індія «винюхала» у нього набої до автомата Калашникова.

Ще одну гранату РГД-5 собака допоміг знайти за місцем проживання подруги цього чоловіка. Не зважаючи на те, що вибухівка з відокремленим зарядом була запакована у поліетиленовий пакет і закопана на городі за будинком, Індія безпомилково вказала місце знаходження небезпечного предмета.

2017 року за сумлінну службу у зоні проведення антитерористичної операції старший інспектор-кінолог КЦ ГУНП Житомирщини Вадим Савчук нагороджений відзнакою Президента України.

У переддень нинішнього свята українських захисників майор поліції якраз вийшов з чергової відпустки, чому явно зраділа його чотирилапа вихованка Індія. Обидва вони вже готові знову стати на захист полісян від різного роду небезпек.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення