За підтримки Посольства Нідерландів в Житомирі відбувся "круглий стіл" щодо працевлаштування інвалідів

За підтримки Посольства Нідерландів в Житомирі відбувся "круглий стіл" щодо працевлаштування інвалідів

13.05 13:20    
Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира в Житомирському медіа-центрі, 6 травня в Житомирському прес-клубі реформ у рамках інформаційної кампанії Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини «Громадське здоров’я та медіа» (за підтримки MATRA KAP Посольства Нідерландів в Україні) відбулося перше засідання круглого столу на тему «Вирішення проблем працевлаштування інвалідів. Механізми взаємодії громадських організацій та органів державної влади».

У вступному слові президент Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини, керівник інформаційної кампанії «Громадське здоров’я та медіа» Ірина Новожилова коротко розповіла про концепцію розпочатого проекту: «Наша діяльність спрямована на посилення спроможності регіональних ЗМІ та журналістів адекватно висвітлювати питання охорони здоров’я, особливості, пов’язані з представниками вразливих груп (людьми, які живуть з ВІЛ/СНІД, які потребують паліативного догляду, споживачами ін’єкційних наркотиків, людьми з обмеженими можливостями), а також покращення співпраці з місцевими НУО, які діють у сфері охорони громадського здоров’я щодо ефективного спілкування зі ЗМІ та поширення серед місцевих громад інформації про свою діяльність. Інформаційна кампанія передбачає організацію в прес-клубі реформ серії регулярних тематичних круглих столів, видання та розповсюдження періодичного електронного і друкованого бюлетеня».

Також на зібранні був презентований проект «Підтримка та працевлаштування молоді з обмеженими можливостями». Його реалізовує Житомирська обласна громадська організація людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я» (за підтримки Управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації). Голова ГО «Молодь. Жінка. Сім’я» Неля Ковалюк повідомила, що основною поставленою метою є проведення просвітницької роботи щодо чинного законодавства молоді з інвалідністю, а очікуваними результатами – працевлаштування молоді з інвалідністю та створення спеціальних робочих місць для цієї категорії населення.

В ході обговорень, заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштування Житомирського центру зайнятості Наталя Гончарук, піднімаючи питання працевлаштування, зазначила, що з 18 березня 2006 року набрав чинності Закон України «Про внесення деяких змін до законів України щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість»: «Це можна сказати така історична відправна точка, починаючи з якої особи з обмеженими фізичними можливостями отримали змогу реєструватися в центрі зайнятості і набувати статусу безробітного. З 1 січня 2007 року, незважаючи на отримувану пенсію по інвалідності, ці особи мають можливість отримувати матеріальну допомогу по безробіттю». Володіючи статистичними даними, вона детально висвітлила окреслену тему: «Зміни в законодавстві призвели до різкого зростання кількості працевлаштованих осіб. Наприклад, якщо з 2001 до 2005 року ми не досягали навіть 200 осіб, то уже за 2008 рік ми досягли такої точки, коли працевлаштували 388 осіб з обмеженими фізичними можливостями. На виконання Указу Президента України щодо безбар’єрного доступу цих осіб до всіх держаних закладів та установ була проведена грандіозна робота центрами зайнятості. Ми запросили – в якості експертів – представників організації «Молодь. Жінка. Сім’я», і разом з ними проводили моніторинг пристосованості пандусів та їх відповідність будівельним нормам. Жодний центр зайнятості, їх у нас в області 22, не був визнаний таким, що має невідповідність щодо доступності інвалідів. За січень-квітень цього року працевлаштовано по регіону 56 осіб з обмеженими фізичними можливостями (за відповідний період минулого року – 106 осіб). Але на сьогодні іде підйом як по кількості вакансій, так і по кількості працевлаштованих: лише за квітень працевлаштовано 20 осіб», – запевнила пані Наталя. З метою поінформованості житомирян з інвалідністю, які шукають роботу за допомогою служби зайнятості, обласною службою зайнятості було виділено найкраще приміщення – у центрі міста, по вул. Київській, 9.

Досить гостро стоїть питання дотацій по виплаті зарплат працівникам-інвалідам: перший рік роботу оплачують центри зайнятості, а наступні – роботодавець. З цього приводу Н.Гочарук підкреслила: «У 2008 році на дотаційні робочі місця було влаштовано 37 осіб з інвалідністю зі згадуваних 388; взагалі на обліку перебувало – 1420 осіб». Втім, на цей рік дотацій немає, оскільки кошти на погашення дотації виплати заробітної плати відсутні, і проводиться тільки по договорам минулого року.

Тетяна Денисенко, керівник секретаріату регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій інвалідів, розповіла про підприємства, де працюють люди з обмеженими фізичними можливостями: «У нас в регіоні є 21 підприємство, на яких працюють 1160 чоловік, з них 725 інвалідів. Найбільш потужними є, звичайно, підприємства УТОГ та УТОС». У своєму виступі пані Тетяна закцентувала увагу ще й на такій проблемі: «Ми порушуємо питання дотації на зарплати, яку виплачує Центр зайнятості, але у нас є ще одна дотація: на створення спеціального робочого місця, котру виплачує обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Це ті кошти, також державні, що їх Фонд накопичує, перевіряючи підприємства, які не виконують 4-відсоткову квоту по працевлаштуванню інвалідів і внаслідок цього змушені сплатити штрафну санкцію. Дані кошти спрямовуються на багато програм, серед них і ця дотація. Завдяки спільним зусиллям громадської організації «Молодь. Жінка. Сім’я», міського і обласного Центру зайнятості та інших однодумців ми зуміли в минулому році вперше в Україні влаштували інвалідів-візочників до трьох підприємств, заснованих громадськими організаціями інвалідів. Проте, закони існують, але практичні кроки не здійснюються: керівники підприємств, які забрали хлопців, не отримали жодної копійки дотації. А вона передбачалася рішенням регіональної комісії, рішенням київської комісії (де були присутні міністр праці Людмила Денисова та голова Національної асамблеї інвалідів України, народний депутат України Валерій Сушкевич), всі члени якої проголосували «за» дотацію, що не завадило Фонду соціального захисту інвалідів вирішити за всіх членів комісії, що ця дотація непотрібна. Ми сподіваємося, що в цьому році слово не буде розходитися з ділом і кошти (до 40 тисяч гривень) все ж таки надійдуть». Також Т.Денисенко констатувала, що не дивлячись на тяжке економічне становище, є і певні позитивні зрушення: «Починаючи з квітня підприємства встають з колін і, наприклад, УТОГ отримав замовлення з Німеччини на пошиття брюк для поліцейських. Вакансії є, але не можна знайти людей».

Заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Анатолій Дяченко нагадав, що рішенням сесії Житомирської облради від 26 червня 2008 року було затверджено обласну комплексну програму реабілітації інвалідів, яка включає заходи щодо підтримки громадських організацій та створення безперешкодного доступу до приміщень органів виконавчої влади і об’єктів соціальної інфраструктури. До речі, 26 лютого на засіданні колегії облдержадміністрації, через невирішення останнього питання, голови Романівського, Брусилівського та Володарськ-Волинського районів отримали догани.

Володимир Головаков - депутат облради, співголова комісії з питань діяльності підприємств, де працюють люди з особливими потребами, заявив, що обіцяє і надалі підтримувати організації інвалідів, а саме сприяти наданню пільг по оподаткуванню та орендній платі за робочі приміщення. На його думку, всі переміни мають відбутися з утвердженням громадянського суспільства і виходу на європейський рівень мислення та, головне, відповідних умов життя.

Голова правління Громадської організації інвалідів-підприємців «Рубікон» Олексій Рибін розповів про те, як він зорганізував підприємство допомоги по працевлаштуванню інвалідів: «Спочатку я вивчав закони. Вони просто ідеальні, зате їх ніхто не знає. Потім створив підприємство, отримав пільгу і взяв кредити, задля чого, треба було продати машину і квартиру. Так, поступово все налагоджувалося: за 2007 рік я влаштував на роботу 2 людини, а в наступному році – 4. Я колись слухав виступ міністра праці Л. Денисової, в якому вона наголосила, що Фонд соціального захисту інвалідів 50% зібраних коштів має витрачати на створення нових робочих місць. В минулому році таких цільових коштів було зібрано 1 мільйон 250 тисяч гривень, тобто 625 тисяч потрібно було витратити на створення робочих місць, проте їх немає». Пан Олексій повідомив і приємну новину: за сприяння Житомирської обласної ради, особливо В.Головакова, ГО «Рубікон» отримала в Житомирі приміщення поблизу обласної друкарні всього лише за 1 гривню орендної плати. Тепер тут будуть ремонтувати електропили та безкоштовно – інвалідні візки.

Також організації людей з обмеженими фізичними можливостями хочуть вкотре звернутися до міської влади з проханням забезпечити їх доступним громадським транспортом і при можливості створити рейс з 2-ма інватаксі. 19 травня біля кінотеатру «Жовтень» ЖОГО «Молодь. Жінка. Сім’я» проводитиме презентацію спеціального підйомного обладнання фірми «Mercedes-Benz» для маршрутних таксі.

Наприкінці засідання було продемонстровано документальний фільм про винахід українського вченого Анатолія Фотія – термотеплиці для вирощування цитрусових фруктів. Як роз’яснив О. Рибін, придбавши у винахідника патент, таку теплицю можна було б збудувати в будь-якому місці, а продукцією забезпечувати дитсадки, школи та інші заклади. Основне ж, на його думку, те, що в термотеплицях можуть працювати інваліди, які не мають професійної освіти, оскільки для даної роботи вона не обов’язкова.



Довідка
У Житомирській області проживає 83 тисячі людей з обмеженими фізичними можливостями, з них понад 5 тисяч діти-інваліди. Функціонує один навчальний заклад- Житомирське вище професійне училище-інтернат, де мають змогу навчатися діти-інваліди, сироти та постраждалі від аварії на ЧАЕС. У 2007 році з 188 випускників було працевлаштовано 109. Продовжили навчання 62 дитини-інваліди, працевлаштували 6 дітей-інвалідів 1-ої групи. За 2008 рік закінчили навчання 158 дітей-інвалідів, з них працевлаштовано 81, а 79 продовжили навчання. Щодо навчання у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації для людей з обмеженими фізичними можливостями Лютіж (Вишгородський район Київської області) – з 2002 по 2008 рік 94 особи з нашої області мали змогу пройти навчання та реабілітацію у даному центрі. На базі Інституту медсестринства в Житомирі діти з особливими потребами можуть навчатися на зубних техніків та масажистів.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:53
На хабарі у понад 21 тис дол викрито посадовицю інститу ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення