Інтеграція Житомирської області до європейського економічного простору

Інтеграція Житомирської області до європейського економічного простору

31.05 17:06    
27 травня 2021 року відбулось онлайн обговорення результатів дослідження євроінтеграційного економічного поступу в Житомирській області, сформованих з використанням такого інструменту, як Індекс євроінтеграційного економічного поступу (ІЄЕП), розробленого Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень в рамках проекту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у здійсненні проєвропейських економічних реформ у регіонах України».

Розпочинаючи презентацію методології дослідження, головна експертка проєкту Тетяна Зосименко зауважила, що Порядок денний асоціації є основним механізмом моніторингу та оцінювання прогресу України у виконанні Угоди про асоціацію, а також моніторингу та оцінювання досягнень всіх цілей економічної інтеграції. Однак у самому документі не визначено переліку показників – індикаторів цілей економічної інтеграції, які свідчитимуть про успішність реалізації економічних реформ, тим більше на рівні регіонів.

«Саме з метою моніторингу та оцінювання результатів європейської інтеграції в економічному вимірі нами й було розроблено методику, що дозволяє порівняти прогрес регіонів України у поглибленні економічної інтеграції з ЄС, визначити, в яких областях створені найбільш сприятливі інституційні умови для розгортання євроінтеграційних процесів в торговельно-економічній сфері», – зазначила пані Зосименко.

Експерт проєкту Євген Романенко поінформував, що за підсумками 2019 р. регіон посів 10 місце в рейтингу областей за ІЄЕП, поліпшивши свою позицію з 2014 р. на 11 сходинок. Протягом досліджуваного періоду найбільш позитивний вплив на ІЄЕП Житомирської області здійснювали економічні показники динаміки поглиблення торговельної та інвестиційно співпраці з ЄС, які в щорічних рейтингах займали стабільно високі позиції.

«Досить характерною ситуацією для Житомирщини є певний дисбаланс між впливом двох ключових субіндексів: традиційно позитивно на результативний підсумковий показник впливають процеси торговельно-економічної співпраці з ЄС, а стабільно депресивною складовою виступає оцінка інституційної підтримки євроінтеграційного поступу в регіоні», – зазначив Євген Романенко.

Експерти відзначили, що значний резерв посилення позицій Житомирської області в рейтингу регіонів за ІЄЕП зосереджено в сфері зміцнення інституційної підтримки економічних процесів євроінтеграції. Ключовим в цій сфері має стати більш широке відображення в системи стратегічного планування регіону питань посилення економічної взаємодії з ЄС та належний інформаційний супровід взаємодії області з Європою, в т.ч. в економічній сфері.

Іншим вагомим чинником посилення ІЄЕП регіону називалося безпосереднє поглиблення економічних контактів з європейськими партерами. Важливим є збереження додатних темпів приросту торгівлі з ЄС, росту обсягу залучених європейських інвестицій, розширення кількості суб’єктів господарювання, що постачають товари на європейські ринки.

Виконавцями проекту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у здійсненні проєвропейських економічних реформ у регіонах України» за результатами дослідження було розроблено Портал економічної євроінтеграції областей (https://www.ieep-ua.org/), на якому можна переглянути результати дослідження по Житомирській області та в масштабі всієї України.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення