На Житомирщині проводять експеримент - відтепер працівники ДАІ стануть... «світлячками»

На Житомирщині проводять експеримент - відтепер водії стануть... «світлячками»

25.06 20:00    
Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира в відділу по зв’язкам з громадськістю УМВС України в Житомирській області, Житомирщина стала єдиною областю, де вперше на Україні водіїв транспортних засобів одягнуть у спеціальні жилети, які добре виділятимуть їх на проїзній частині у темну пору доби або в умовах недостатньої видимості.

Таке рішення було прийнято 28 травня поточного року на сесії Житомирської обласної ради, де аналізувався стан аварійності на автошляхах області за участю та з вини найбільш уразливих учасників дорожнього руху – пішоходів, водіїв велосипедів і мототранспорту.

Не зважаючи на деяке покращення у порівнянні з минулими роками, цьогорічна статистика аварійності залишається безжальною. Так, з початку року на автошляхах області сталося 198 дорожньо-транспортних пригод за участю та з вини пішоходів. Як наслідок, 155 з них було травмовано, півсотні людей, на жаль, врятувати не вдалося. 27 ДТП сталося за участю та з вини велосипедистів. У цих пригодах загинуло 7 та було травмовано 21 людину. Як свідчить аналіз, понад 80% із зазначених дорожньо-транспортних пригод сталося саме у вечірній або нічний час доби.

Зважаючи на непересічність проблематики, керівництво УМВС України в Житомирській області та депутати обласної ради стали у справі попередження ДТП однодумцями, а тому питання доцільності вжиття подібних заходів не поставало. Отож, рішення «Про затвердження порядку використання світловідбиваючих жилетів окремими категоріями учасників дорожнього руху та працівниками підприємств, установ і організацій», яке набере чинності з 1-го липня поточного року, було прийнято одноголосно.

Відповідно до положень прийнятого рішення, на території Житомирської області буде обов’язковим використання світловідбиваючих жилетів у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості під час руху автомобільними дорогами та вулицями населених пунктів області. Це стосується водіїв таких транспортних засобів, як от: мотоциклів, моторолерів, мопедів, скутерів, велосипедів, гужових повозок. Окрім того, водії усіх транспортних засобів на автошляхах та вулицях населених пунктів поза межами місць стоянки у темну пору доби повинні бути вдягнені у жилети при виконанні будь-яких робіт з обслуговування або ремонту транспорту, проведення розвантажувально-навантажувальних робіт, здійснення посадки-висадки пасажирів. Те ж саме стосується і працівників дорожньо-комунальних служб та комунальних підприємств. Вони повинні використовувати світловідбиваючі жилети кожного разу під час проведення робіт на проїжджій частині вулиць та автошляхів.

А от пішоходи, що рухатимуться проїжджою частиною або узбіччям доріг поза межами населених пунктів, мають потурбуватися про наявність світловідбиваючих фрагментів на своєму одязі з 1 березня наступного року.

Учасники дорожнього руху, звичайно, поставлять справедливе питання – що особливого у світловідбиваючих жилетах і де їх взяти. Жилети будуть повністю відповідати європейським стандартам і виготовлятимуться зі спеціальної тканини, яка відбиває світло у темноті або в умовах недостатньої видимості. Пошиттям жилетів будуть займатися спеціалізовані швейні підприємства Житомирської області та самого обласного центру. До речі, ці жилети не будуть схожими на ті, в які вдягнені працівники дорожніх служб, їх обіцяють виготовляти декілька моделей у трьох кольорах – зелені, жовті та оранжеві – в залежності від уподобання водіїв. А от розповсюджуватися вони будуть через Житомирську філію Державного підприємства МВС України «Інформ-Ресурси» або через районні підрозділи Державтоінспекції області. Їх вартість – мінімальна – в межах 60-ти гривень. Рішенням обласної ради передбачено, що виручені від реалізації світловідбиваючих жилетів будуть спрямовані для закупівлі нових партій продукції з метою безкоштовного розповсюдження частини з них у сільській місцевості, серед водіїв гужового транспорту, велосипедистів та школярів.

Надалі для осінньої-весняного сезону планується пошиття курток із вологовідштовхуючої тканини та світловідбиваючими властивостями для водіїв мопедів і мотоциклів.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення