Слідчі та оперативники з Житомирщини допомагають колегам утримувати правопорядок у зоні АТО

28.02 10:25    
Семеро арештованих та ще понад два десятка оголошених у розшук бойовиків – такі результати роботи житомирських оперативників і слідчих, які упродовж місяця допомагали правоохоронцям окремих населених пунктів Донбасу виявляти осіб, що увійшли до складу незаконних воєнізованих формувань. Про це розповів безпосередній учасник цієї роботи керівник відділу слідчого управління УМВС Житомирщини Олексій Хробуст.

Якщо робота із забезпечення правопорядку у населених пунктах і несення служби на блокпостах Луганщини лягає на плечі зведених загонів житомирських правоохоронців, то додатковими силами у підкріпленні окремих напрямів правоохоронної діяльності на буремному сході є відряджені слідчі та працівники оперативних підрозділів. Саме з такої службової поїздки нещодавно повернулися на Житомирщину п’ятеро працівників слідчого управління.

Слідчі та оперативники з Житомирщини допомагають колегам утримувати правопорядок у зоні АТО

«Після 16-ї години люди навіть у міліцію не приходять, а після 17-ї і аж до ранку – місто ніби вимирає»
Саме так, за словами Олексія Хробуста, нині організовано життя у деяких населених пунктах Донеччини. Йому разом із декількома колегами довелося працювати при Красноармійському райвідділку міліції, інших новоприбулих розосередили до Волновахи та Селідового.

– Упродовж дня життя містян мало чим відрізняється від звичної буденності. Працюють магазини, на прилавках яких вдосталь продуктів і товарів повсякденного попиту. От тільки, якщо немає в кишені готівки, то й з покупками не дуже розженешся. А отримати гроші з банкоматів фактично неможливо. А от ближче до вечора геть усі торгівельні заклади закриваються, і вже жодна наявна готівка не допоможе придбати навіть хліба. Усе слід роботи заздалегідь.
Відношення до українських військових і правоохоронців, особливо тих, хто прибув на Донбас з інших регіонів, у місцевого населення й досі лишається неоднозначним. Втім, на це також є певні обставини. Найголовніша – певна частина жителів Донеччини, у тому числі й з міст і селищ, подібних до Красноармійська, увійшли до складу незаконних воєнізованих формувань, що нині продовжують безжально тероризувати і підривати інфраструктуру місцевих населених пунктів.

«Серед бойовиків так званого «ополчення» переважна більшість зі схильностями до алкоголю та наркотиків, а також раніше судимих осіб»
Основним завданням для житомирських оперативників стала практична допомога колегам у виявленні та затриманні як членів диверсійних злочинних груп, так і окремих бойовиків, що входили до незаконних воєнізованих формувань. Допомога у розслідуванні вчинених ними злочинів надавалася поліськими слідчими. Ця ділянка, звісно, виявилася новою для останніх, проте професіоналізм та досконале знання норм українського законодавства дозволили успішно виконувати поставлені завдання.
– Серед тих, кого було нами затримано, були бойовики, які виголошували свою належність до так званого ополчення – батальйону «Восток» і навіть «Російської православної армії», терористи якої, до речі, відомі вчиненням жорстоких злочинів з подальшими звірствами та катуваннями людей.
Бойовика з незаконного воєнізованого формування «Восток» оперативники затримали у Красноармійську після повідомлення про, на перший погляд, побутову сварку. До міліції зателефонувала жінка й повідомила, що її відлупцював… коханець. Коли ж за вказаною адресою виїхали правоохоронці і затримали кривдника заявниці, останній, як з’ясувалося, виявився членом сепаратистського руху. Жінка розповіла, що познайомилася з ним через мережу Інтернет, а довгождана зустріч обернулася для неї неприємною несподіванкою.
– Під час допиту затриманого було виявлено яскраві свідчення його злочинної діяльності, а сам він розповів, як брав участь в обстрілах сил АТО у сумнозвісному донецькому аеропорті. До речі, він виявився одним із небагатьох затриманих, який не страждає від пристрасті до алкоголю та наркотиків і не має судимості.
За словами Олексія Хробуста, ті, з ким доводилося мати справу, у своїй переважній більшості раніше притягувалися до кримінальної відповідальності та ведуть маргінальний спосіб життя, відтак участь у незаконних воєнізованих формуваннях терористичної ДНР для них – не так ідейне переконання, як банальний заробіток.

«Диверсанти навідуються на гостини у власні домівки, однак не забувають і про мету перебування на проукраїнській території»
Розвідка і вчинення різного роду диверсій – злочинних посягань на мир і спокій донеччан, - одна із цілей, з якою члени терористичних організацій, вихідці з Донбасу, приїжджають відвідувати рідних і близьких з невизнаної народної республіки. Так звані «зачистки» населених пунктів, які проводяться українськими силовиками, і мають на меті виявити та знешкодити небезпечних гостей або їх підсобників.
– У період нашого перебування на Донбасі спільна професіональна робота житомирських і місцевих оперативників дозволила задокументувати відверто протиправну діяльність організованого злочинного угрупування, засланого до Красноармійську для здійснення розвідки і диверсій. Нам удалося встановити і затримати окремих з цих осіб. У ході допитів було здобуто свідчення та докази їхньої причетності до щонайменше 13 вчинених розбійних нападів на території району з використанням автоматичної вогнепальної зброї і вибухівки.
Окрім того, як з’ясувалося під час розслідування кримінальних проваджень, вчасним затриманням вказаних осіб правоохоронці попередили ще низку важких і резонансних злочинів, серед яких замах на життя керівника районної міліції та військового комісара району. Частині «ополченців» таки вдалося втекти на територію, контрольовану бойовиками, проте їх особи встановлені й вони оголошені у розшук. Подальше досудове слідство здійснюється ГУМВС України в Донецькій області.

Загалом же, за словами Олексія Хробуста, у результаті роботи житомирських слідчих і оперативників упродовж місячного відрядження вдалося арештувати сімох підозрюваних в організації незаконних воєнізованих формувань та ще 23-х офіційно оголосити у розшук. Керівництво міліції Донеччини відзначає, що це один з найкращих показників придатних сил з регіонів.

Ольга Номерчук,
СЗГ УМВС України
в Житомирській області,
(за інформацією
Олексія Хробуста, СУ УМВС)

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення