DataLife Engine > Актуально > На Житомирщині серед школярів виявили спалах вірусного гепатиту А
На Житомирщині серед школярів виявили спалах вірусного гепатиту А26.03. Разместил: yuriy |
|
За інформацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України, у селі Садки Житомирської області виявили спалах вірусного гепатиту А, що виник серед школярів загальноосвітньої школи. Захворіло 4 дітей віком до 15 років.
Працівники Держсанепідслужби провели санітарно-епідеміологічне обстеження в осередку захворювання, відібрали проби. Дослідження тривають. Вірусний гепатит А – це висококонтагіозне інфекційне захворювання людини, яка є єдиним джерелом вірусу у природі. Вірус є надзвичайно стійким до дії фізико-хімічних чинників та тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі. Джерелом інфекції є хвора людина, насамперед з безсимптомними формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих. Групою ризику, сприйнятливою до захворювання, є неімунні люди (не щеплені або ті, хто не хворів на гепатит А). В організм здорової та чутливої до вірусного гепатиту А людини вірус потрапляє через рот з забрудненою водою, харчовими продуктами, за допомогою забруднених рук або інфікованих предметів. Житомирська область відноситься до географічної зони, де циркуляція вірусу гепатиту А відносно висока. Щоб уникнути захворювання, фахівці санітарно-епідеміологічної служби рекомендують: - вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та держсанепідслужбою; - воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити; - не використовувати воду із сумнівних джерел; - не вживати продукти, придбані на стихійних ринках; - ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти; - дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі; - регулярно мити руки. Проте найбільш реальним засобом профілактики є вакцинація сприйнятливого прошарку населення, в першу чергу, осіб з груп ризику: контактних у вогнищах інфекції, дітей, вихователів, вчителів та працівників харчоблоків дитячих навчальних закладів. Вернуться назад |