DataLife Engine > Економіка > Житомирських виробників зацікавила система HACCP

Житомирських виробників зацікавила система HACCP


08.12. Разместил: yuriy
7 грудня Житомирський прес- клуб в рамках семінару «Харчова безпека: стабільні прибутки та довіра споживачів» провів прес-конференцію на тему:«Системи управління безпекою харчів: час змінювати підходи до масового виробництва».

Проект IFC «Безпечність харчової продукції в Україні» у партнерстві з Міністерством аграрної політики України спільно з Житомирською обласною державною адміністрацією та Головним управлінням ветеринарної медицини області провели в Житомирі одноденний семінар, щоб ознайомити керівників українських підприємств з економічними перевагами HACCP*, всесвітньо визнаної системи управління безпечністю харчової продукції. На семінарі керівники понад 50 харчових підприємств Житомирщини(бл. 100 учасників) дізнавалися про економічні вигоди від запровадження цієї системи, зокрема, про економію коштів, збільшення продажів, управління ризиками та залучення інвесторів.

Поки що розповсюдження НАССР в Україні лише набирає обертів через нестачу інформації, нечітке законодавство, проблеми з практичним впровадженням системи та обмежені можливості фінансування. Вступ до СОТ відкрив ринок України для імпортної продукції, загостривши конкуренцію і серед українських виробників. Щоб вдосконалити систему харчової безпеки та посилити конкурентоспроможність українських виробників, проект IFC «Безпечність харчової продукції в Україні» пропонує підприємствам України комплексну підтримку у запровадженні систем управління безпечністю харчової продукції. Протягом 2010 року IFC планує провести п'ять подібних семінарів по всій країні. Чотири семінари вже відбулися у Київській, Вінницькій, Одеській та Харківський областях. Житомирський захід пройшов під назвою «Харчова безпека: стабільні прибутки та довіра споживачів».

У прес-конференції взяли участь:
· Ігор Андрійович Волківський – заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Житомирській області .

· Сара Окман- керівник проекту IFC «Безпечність харчової продукції в Україні»

* Юрій Зваженко - з спеціаліст з харчової безпеки проекту IFC «Безпечність харчової продукції в Україні

«Для інвесторів HACCP – це свідчення піклування підприємства про посилення свого бренду, належне скорочення небезпек, зростання продажів на існуючих ринках, вже не кажучи про вихід на нові ринки,» - сказала під час прес-конференції Сара Окман, керівник проекту IFC «Безпечність харчової продукції в Україні».

В Житомирській області лише 2 підприємства успішно використовують сертифіковану систему HACCP – ЗАТ «Житомирські ласощі та компанія «Рудь».

IFC є єдиною фінансовою установою, що зосереджена виключно на розвитку приватного сектора - рушія стабільного зростання нових ринків. Разом з Міжнародним банком реконструкції та розвитку IFC прагне збільшення капіталу, щоб посилити власну спроможність створювати нові можливості для бідного населення країн, що розвиваються, зокрема, шляхом підвищення конкурентоспроможності виробників харчової продукції.


Довідка:
IFC, член Групи Світового банку, є найбільшою глобальною інституцією розвитку, що фокусує свою діяльність на приватному секторі країн з перехідною економікою. Ми створюємо можливості для подолання бідності та поліпшення життя людей. Для цього ми надаємо підприємствам фінансування, сприяючи зростанню зайнятості та поширенню пропозиції основних послуг, мобілізуємо капітали та надаємо консультаційні послуги, забезпечуючи стійкий розвиток. У період глобальної економічної невизначеності, обсяг наших нових інвестицій сягнув рекордних $18 мільярдів у 2010 фінансовому році. Додаткова інформація на веб-сайті www.ifc.org.

*НАССР (Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю) - система управління харчовою безпекою, заснована на аналізі потенційних небезпек та їхньому запобіганню протягом всього виробничого процесу.

Вернуться назад