DataLife Engine > Економіка > Житомирщина на 6 відсотків більше ніж торік засіяла ярих культур
Житомирщина на 6 відсотків більше ніж торік засіяла ярих культур23.06. Разместил: yuriy |
Станом на початок червня посівні площі на Житомирщині склали 466 тисяч гектарів. Найзначніше зросли посіви кукурудзи та соняшнику на зерно в 1,7 та 2,5 рази відповідно, на третину більше - цукрового буряку, на 11% – сої. Водночас, скоротились площі під зерновими та зернобобовими культурами, якими засіяно 124 тисячі га.
Зростання площ посіву спостерігалося ц сільськогосподарських підприємствах 15 районів. Найістотніше - Черняхівського – майже вдвічі, Баранівського та Брусиловського - у півтора рази, а також Романівського, Червоноармійського, Овруцького, Чудовського і Коростишівського. Матеріали відділу статистики землеробства та навколишнього середовища Головного управління статистики в області коментує Жанна Мостепанюк: «Переважна частка посівних площ (73%) зосереджена у сільськогосподарських підприємствах. В їх структурі третина зайнята кукурудзою, понад чверть – зерновими та зернобобовими, ( без кукурудзи). На сою та соняшник припадає відповідно 11% і 9 %. Залишаються незначними площі під овочами, картоплею та цукровими буряками – від 0,2% до 5 %. Серед зайнятих яровиною площ у господарствах населення найбільша частка припадає на картоплю – 45%, близько чверті – на зернові та зернобобові культури, 7% - на овочі» Тож, в аграрній галузі області спостерігається певний розподіл у вирощуванні культур. Так, у господарствах населення зосереджено 92% загальнообласних площ картоплі та овочів, тоді як сільськогосподарськими підприємствами посіяно від 93% до 99 % усіх площ цукрових буряків, кукурудзи, соняшнику, сої а також три чверті зернових Вернуться назад |