DataLife Engine > Економіка > Житомирян "шокувала" дефляція?
Житомирян "шокувала" дефляція?27.10. Разместил: yuriy |
Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в Головному управлінні статистики, дефляція, яка спостерігалась на споживчому ринку у липні–серпні 2011 року, мала місце також у вересні і за розрахунками Держстату по області склала 99,5 відсотка. Натомість по Україні зафіксовано інфляцію на рівні 100,1 відсотка.
Найбільше на величину індексу споживчих цін мають вплив продукти харчування та безалкогольні напої, ціни на які по області знизились на 1,2 відсотка. Поява на продовольчому ринку продуктів зернопереробки нового врожаю посприяла суттєвому, на 20 відсотків, зниженню цін на крупи і борошно, зокрема круп гречаних – на третину, пшона – на 23 відсотки тощо. Третій місяць поспіль значно, на 13 відсотків, дешевше можна було придбати овочеву продукцію. Слід зауважити, що окремі її види, серед яких капуста, буряк, морква, помідори, картопля, цибуля знизились в ціні від 14 до 28 відсотків. Збільшення у вересні пропозицій винограду і яблук зумовило зниження цін на ці фрукти на 10 відсотків. Початок процесу переробки цукрових буряків і реалізація цукру нового врожаю на споживчому ринку, стали поштовхом до його здешевлення на 12 відсотків. Водночас підвищення цін на 7 відсотків зазнали яйця, а також від одного до трьох відсотків – важливі продукти харчування, а саме, молоко, сири, олія, масло, сало, яловичина, м'ясо курей. У межах від одного до півтора відсотків зафіксовано подорожчання низки продуктів харчування, зокрема, консервованого молока, маргарину, соусів, приправ, кави, чаю, какао тощо. Традиційно у вересні дорожчають освітні послуги; у цьому році їх вартість загалом збільшилась на 3 відсотки, а у вищих навчальних закладах – на 6 відсотків Вернуться назад |