DataLife Engine > Фоторепортажи > У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО

У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


13.07. Разместил: yuriy
Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі ОДА, знаменна подія відбулася 12 липня в стінах державного підприємства ”Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації” (ДП ”Житомирстандартметрологія”). Саме цього дня голова облдержадміністрації Рижук С.М. і генеральний директор підприємства Куценко П.І. провели церемонію нагородження переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості (товарів, робіт, послуг) ”100 кращих товарів України” 2010 року.

Нагадаємо, що це єдиний державний конкурс, який не носить комерційного характеру. Має два етапи: регіональний і загальнодержавний. Організаційно-методичне забезпечення конкурсу в нашій області покладено на ДП ”Житомирстандартметрологія”, територіальний орган Держспоживстандарту України. На виконання обов’язкових вимог проведення регіонального етапу конкурсу, було створено Регіональну конкурсну комісію на чолі з головою облдержадміністрації. Для оцінки якості продукції залучалися кваліфіковані експерти-фахівці у галузі стандартизації, сертифікації, якості та безпеки товарів. Усі експерти пройшли спеціальний курс підготовки у Києві і після тестування отримали відповідне свідоцтво.

Щодо критеріїв оцінки якості продукції, то фахівці Держспоживстандарту України розробили оригінальну методику, яка врахувала багато показників: потреби споживчого ринку в конкретному виді продукції та її конкурентоспроможність; соціальна значимість продукції; соціальна необхідність продукції (підтримка чи вплив на здоров’я, товари для дітей, інвалідів, осіб похилого віку); доступність ціни; задоволеність споживачів і закупівельних організацій; вплив (при реалізації) даного виду продукції на економічні показники відповідного регіону чи держави в цілому; рівень рекламного супроводу; географія продаж тощо.

Оцінюючи якість товарів та послуг, експерти враховували цілий комплекс спеціально розроблених критеріїв. Зокрема, збиралися дані про наявність моделей управління якістю послуг на підприємстві, новизна технологічного процесу, стан засобів вимірювальної техніки, наявність договору страхування виробника за якість виробленої продукції перед третіми особами (споживачами). А також наявність "Екологічної політики", сертифіката на систему управління навколишнім середовищем та плану розвитку підприємства. Не обійшли увагою експерти й естетичні та ергономічні властивості продукції і навіть відображення національної символіки.

Проводився також моніторинг щодо наявності претензій до якості продукції з боку споживачів, закупівельних організацій за 2009 р. Було розроблено такий критерій як "Соціальна значимість", до якого входять такі показники: чи покращує ця продукція здоров'я та побут людей, їх культурно-освітній рівень тощо. Такий підхід фактично зводить нанівець той суб’єктивний фактор в оцінці якості продукції, який превалює в інших конкурсах. Саме тому організатори із впевненістю говорять нашому споживачу – "100 кращим товарам України" можна довіряти.
Взагалі ж конкурсний відбір продукції та її оцінювання відбувались у номінаціях продукція, роботи та послуги. При цьому, номінація продукція поділялася на такі групи як продовольчі товари, промислові товари для населення і товари виробничо-технічного призначення.

Родзинкою цьогорічного конкурсу мала стати нова номінація – вироби народних художніх промислів. Проте в області не знайшлось майстрів, які б насмілились подати свою продукцію на суд конкурсної комісії. А жаль, адже Житомирщина завжди славилась талановитими умільцями.

Всього на регіональний рівень поступили заявки від 42 підприємств Житомирщини на 43 види продукції. За номінаціями це: продовольчі товари – 25 видів продукції; промислові товари для населення – 11 видів продукції; продукція виробничо-технічного призначення – 7 видів продукції. А також за категоріями підприємств: малі – 14 підприємств; середні – 16 підприємств; від великих підприємств надійшло 13 заявок.

Після ретельного відбору переможцями на регіональному етапі вийшли 25 підприємств, 6 – стали лауреатами. Отож:
Переможці: ВАТ "Житомирський маслозавод", ЗАТ "Житомирські ласощі" (двічі), ЗАТ "Житомирський м’ясокомбінат", ТОВ "Андрушівський маслозавод", ТОВ "Нива Експо" (смт Черняхів), НВ ТОВ "Житомирбіопродукт", СПД Кравчук Т.Г. (м. Житомир), ТОВ "Бердичівський пивоварний завод", ТОВ "Бердичівська фабрика морозива", ТОВ "Ордана" (м. Коростень), ТОВ ВТФ "Мар’ян" (м. Житомир), ПП "Ренет" (смт Любар), ДП "Молочний завод" ТОВ "Молочна фабрика "Рейнфорд" (м. Житомир), ДП Коростишівське лісове господарство, ТОВ "Церсаніт Інвест" (м. Новоград-Волинський), ПНВП "Елкон" (м. Житомир), ДП "Євроголд Індестріз ЛТД" (м. Житомир), АТЗТ "Україна" (м. Житомир), ВАТ "Бердичівський машинобудівний завод "Прогрес", МПП "Агатіс" (м. Коростень), ВАТ "Мар’янівський склозавод" (Баранівський р-н), ТОВ "Овручм’ясо", готельно-ресторанний комплекс "У свата" (смт Гришківці Бердичівського р-ну), ДП "Ружин-Молоко".

Лауреати: ТОВ НВП "Електрогазохім" (м. Житомир), ВАТ "Олевський хлібозавод", ЗАТ "Золотий каравай" (м. Житомир), ТОВ ВКФ "Смолка" (м. Новоград-Волинський), ПП Народовський О.А. (смт Любар), ВАТ "Галіївський маслозавод ім. В.Ф. Мазуркевича" (Чуднівський р-н).

Відкриваючи церемонію нагородження, Сергій Рижук особливо наголосив на тому, що його, не тільки як представника державної адміністрації, але й простого споживача, вельми втішає той факт, що сьогодні продукцію обласних підприємств можна побачити і в Києві, і в Криму – взагалі в різних регіонах України. Що є свідченням не лише високої якості продукції наших виробників, але і їх вміння ефективно господарювати в сучасних складних умовах. І такі заходи повинні не просто виявляти найкращих, а в першу чергу стимулювати виробників до випуску високоякісної, конкурентоспроможної продукції. Адже в цьому зацікавлені не якісь окремі групи, чи прошарки населення, а все суспільство.

Павло Куценко у своєму виступі подякував усім представникам підприємств, а це були переважно керівники і головні технологи, за участь у конкурсі. І за те, що й у такий непростий час вони добиваються гарних результатів і випускають продукцію на рівні вимог міжнародних стандартів. Адже тут простежується логічний взаємозв’язок: якщо підприємство достатньо уваги приділяє питанням якості – воно динамічно розвивається і спроможне випускати конкурентоспроможну продукцію. І ДП ”Житомирстандартметрологія”, як організація, що безпосередньо відає питаннями якості продукції в нашій області, також зацікавлене в стабільній роботі кожного обласного підприємства і докладає максимум зусиль, аби допомогти виробникам успішно вирішити всі проблеми сфери технічного регулювання.

Загалом церемонія пройшла в теплій атмосфері. Представники підприємств у свою чергу відмітили чудову організацію конкурсу та відсутність упередженості в роботі конкурсної комісії.

Залишається сподіватися, що обласні учасники загальнодержавного рівня, а це 8 наших підприємств, здобудуть найвищі нагороди і на заключному етапі конкурсу.

У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО


У Житомирі нагороджували переможців і лауреатів регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості. ФОТО





ФОТО Катерини Тарановської

Вернуться назад