DataLife Engine > Обласні новини > В лісгоспах Житомирщини розпочали заготівлю березового соку
В лісгоспах Житомирщини розпочали заготівлю березового соку14.03. Разместил: yuriy |
|
А щоб цей дарунок природи дійсно був цілющим, лісівники притримуються цілого ряду правил та рекомендацій.
По-перше підсочування беріз можна проводити тільки в тих лісах, де рівень забруднення радіонуклідами не перевищує допустимі норми. Крім того, кожна партія соку також підлягає радіаційному контролю. За щільності забруднення ґрунту цезієм до 1 Кі/км² дозволено збирати сік відкритим дренажем, якщо ж забруднення є вищими – рекомендується проводити збір закритим способом. Забороняється проводити заготівлю березового соку у дощову погоду Бо існує загроза, що в приймальники соку у водорозчинному стані потраплять радіонукліди, частинки пилу та кори. Заготівлю березового соку дозволено проводити не на всіх ділянках лісу, а лише на тих, які через 10 років будуть призначатися в рубки. «Для промислової заготівлі соку необхідно мати ще й дозвіл – лісовий квиток, - застерігає перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн. – Його можна отримати лише після відповідної рентної сплати до місцевого бюджету. Ліміти ж на заготівлю березового соку на території Житомирщини затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації.» В минулому році лісгоспи Житомирщини заготовили 7,5 тонн цього цілющого напою. Отож законсервований березовий сік з м’ятою, з шипшиною, з журавлиною та з сухофруктами підприємства реалізовувати через галузеву торговельну мережу «Лісовичок» та їдальні державних лісогосподарських підприємств. Вернуться назад |