DataLife Engine > Україна > Профілактика харчових отруєнь кавунами та динями
Профілактика харчових отруєнь кавунами та динями08.07. Разместил: yuriy |
|
Влітку дуже гостро стає питання профілактики отруєнь кавунами та динями. Ніколи не потрібно забувати про те, що навіть куплена в правильний час улюблена велика ягода, може стати причиною сумних наслідків. Баштанні можуть викликати сильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди.
Однак, отруєння може статися і з Вашої вини також. Якщо Ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то Ви автоматично опинилися в зоні ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Додайте до цього «чисті» руки працівника стихійного ринку, вантажника. А чи бачили ви ніж, яким був зроблений надріз? З придбаною ягодою можна підхопити інфекцію від кишкової палички до дизентерії. Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, блювоти чи діареї – Ви отруїлися. Зазначені симптоми можуть проявитися вже через 2-3 години після вживання неякісного кавуна. Також, інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами. Крім усього перерахованого вище, отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих, хто страждає на хронічні захворювання. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо. З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям, бажано до трьох років. Перша допомога при проявах ознак отруєння: слід терміново викликати швидку допомогу; лікування повинен призначити тільки лікар; якщо отруєння легкого ступеня – обов’язково зверніться до дільничного педіатра або терапевта, щоб уникнути будь-яких ускладнень. Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури: -не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам'ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів. -не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі - це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм; -в жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань. -купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції; -перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити. Важливо пам'ятати: Загалом, кавуни та дині - це корисні плоди, які багаті на вітаміни та мікроелементи. Дотримуючись простих правил вибору та вживання, ви зможете насолоджуватися смаком цих баштанних культур без шкоди для здоров'я. Джерело: https://ruporzt.com.ua/ukraina/223828-proflaktika-harchovih-otruyen-kavunami-ta-dinyami.html Вернуться назад |