DataLife Engine > Україна > Інвестуючи у здорове харчування дітей сьогодні, ми закладаємо фундамент здорової нації – у столиці відбувся саміт продовольчої безпеки
Інвестуючи у здорове харчування дітей сьогодні, ми закладаємо фундамент здорової нації – у столиці відбувся саміт продовольчої безпеки21.11. Разместил: yuriy |
|
У Києві відбувся міжнародний саміт з продовольчої безпеки «Food from Ukraine» – оновлений формат ініціативи «Grain from Ukraine». У заході взяли участь представники понад 40 країн світу та провідних міжнародних організацій. Саміт став платформою для об’єднання зусиль у пошуку ефективних рішень для забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Окреме пленарне засідання було присвячене харчуванню дітей як ключовому елементу світової харчової безпеки. Доступ до збалансованого харчування у школах є критично важливим не лише для здоров’я дітей, а й для стійкості економік: правильні харчові звички з раннього віку запобігають розвитку серцево-судинних та інших неінфекційних захворювань у дорослому житті, які створюють тиск на системи охорони здоров’я. “У школі формуються харчові звички, від яких залежить здоров’я людини на все життя. Торік в Україні вперше було проведено дослідження щодо дитячого ожиріння у межах Європейської ініціативи ВООЗ – COSI. Надлишкову масу тіла мають 22,96% дітей 6-8 років, із них 9,13% мають ожиріння. Серед причин – малорухливий спосіб життя, брак овочів і фруктів у раціоні та надмірне споживання солі й цукру. Це прямий шлях до серцево-судинних і інших неінфекційних хвороб у дорослому віці. Завдання держави – створити таке шкільне середовище, яке допоможе дітям обирати корисну їжу щодня. Тому ми оновили норми харчування, підвищили вимоги до якості страв і системно відстежуємо результати. Інвестуючи у здорове харчування дітей сьогодні, ми закладаємо фундамент здорової нації”, – прокоментував заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків представив результати реформи шкільного харчування та окреслив її подальші кроки: “Наше завдання — забезпечити всіх дітей у школах гарячою і здоровою їжею. Зараз це 1,85 мільйона, і в планах збільшити цю кількість до 3 мільйонів учнів. Об'єктивно, без модернізації інфраструктури та навчання кухарів це неможливо. Тому ми продовжуємо вкладати в нових спеціалістів, підвищувати кваліфікацію кухарів, оновлюємо харчоблоки та розширюємо мережу фабрик-кухонь”. Україна, попри повномасштабну війну, залишається надійним партнером у забезпеченні глобальної продовольчої стабільності та водночас формує сучасні підходи до дитячого харчування у школах. У 2023 році наша держава приєдналася до глобальної програми з понад 100 країн світу – Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition). Її мета — до 2030 року забезпечити кожну дитину доступом до здорової та поживної їжі в школі. Участь у Коаліції посилює можливості України ділитися досвідом реформування харчування в закладах освіти та запроваджувати кращі міжнародні стандарти. Учасники саміту «Food from Ukraine» ухвалили спільну заяву, у якій підтвердили спільні зобов’язання та окреслили основу для подальших дій міжнародної спільноти, спрямованих на подолання голоду та підтримку вразливих громад. Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською у 2020 році, триває — щоб діти в українських школах мали якісне, корисне та смачне харчування, а культура здорового раціону ставала звичкою для кожної родини. Результати вже відчутні: оновлено понад 1600 харчоблоків, 1,85 млн дітей отримують безкоштовне гаряче харчування, а понад 9 тисяч кухарів пройшли навчання у сучасних кулінарних хабах Вернуться назад |