DataLife Engine > Влада > На Житомирщині розглядали проблему маркування продукції на наявність або відсутність ГМО. ФОТО
На Житомирщині розглядали проблему маркування продукції на наявність або відсутність ГМО. ФОТО13.03. Разместил: yuriy |
Як повідомляє Прес-служба ДП "Житомирстандартметрологія", на виконання розпорядження голови Житомирської облдержадміністрації від 17.02.2010 р. за №25 "Про здійснення контролю за вмістом ГМО у продуктах харчування та продовольчій сировині в області" 12 березня на базі Державного підприємства "Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" (ДП "Житомирстандартметрологія") пройшла обласна нарада-семінар "Законодавча і нормативна база контролю вмісту ГМО у харчовій продукції. Вимоги до маркування".
Всього на цьому заході були присутні 72 представники 58 підприємств, що займаються оптовою і роздрібною торгівлею, та 4 кооперативних ринків міста Житомира. В основному це були керівники закладів торгівлі та підприємницьких структур, що займаються торгівлею. Головною метою наради-семінару було всебічно розглянути проблему маркування харчової продукції на наявність або відсутність ГМО. Як відомо, зміни внесені у чинне законодавство, зобов’язали всіх вітчизняних виробників з 1 січня 2010 року при маркуванні харчової продукції зазначати кількісний вміст ГМО, якщо він перевищує 0,9% у готовій продукції чи в будь-якому інгредієнті продукту, або ж ставити позначку "Без ГМО" у випадку їх відсутності. Так ось саме торгівля відіграє не просто проміжну, а ключову роль у ланцюгу виробництво-реалізація-споживання. Бо якраз від реалізатора залежить, яка продукція наповнить сьогодні кошик споживача. Адже, крім усього, добросовісний підприємець обов’язково має простежити, щоб те маркування, яке стоїть на продукції, ще й мало підтверджувальні документи: якісні посвідчення, протоколи випробувань тощо. Саме на цьому моменті загострив увагу учасників генеральний директор ДП "Житомирстандартметрологія" Куценко Павло Іванович у своєму виступі. Справді, на Заході, наприклад, немає такого поняття, як обов’язкова сертифікація, але жоден магазин там не візьме продукцію на реалізацію без сертифіката відповідності та інших необхідних документів. Павло Куценко також закликав усіх присутніх до злагодженої командної роботи в таких важливих питаннях, як насичення ринку якісними продуктами. Адже й ДП "Житомирстандартметрологія" не рахуючись із затратами власним коштом побудувало сучасне приміщення, обладнало в ньому лабораторію з визначення ГМО та акредитувало її за міжнародним стандартом. Начальник Управління у справах захисту прав споживачів у Житомирській області Пелех Тетяна Маївна розпочала свій виступ із повідомлення про те, що напередодні Всесвітнього дня прав споживачів очолювана нею організація провела тематичний конкурс дитячого малюнка. Так ось, переважна більшість робіт була присвячена саме ГМО. Далі Тетяна Пелех розповіла про конкретні вимоги до маркування продукції та передбачені законодавством санкції за порушення цих вимог. Окремо вона зупинилася на питанні, яке цікавило практично всіх присутніх у залі та спричинило цілу дискусію – порядку використання старих етикеток. Це дуже важливий момент, адже до 2010 року не існувало обов’язкової вимоги ставити позначку "Без ГМО" на всіх харчових продуктах і торгівля нині має великий клопіт із старими запасами. Нікого не залишив байдужим виступ заступника генерального директора – начальника випробувально-методичного центру ДП "Житомирстандартметрологія" Данчук Людмили Петрівни. Тому що всіх без винятку цікавило, яка періодичність випробувань і як довго діють протоколи та як бути з такими продуктами харчування, в яких за визначенням не може бути ГМО – вода питна, сіль кухонна тощо. Особливе ж пожвавлення в залі викликала озвучена статистика випробувань на вміст ГМО, спеціально закуплених продуктів у місцевих закладах торгівлі. Судіть самі, у котлеті "До сніданку" /вироблено у м. Сквира/ виявилось 1,96% ГМО, у м’ясі соєвому /вироблено у м. Дніпропетровську/ – 13,5% ГМО, у соєвому фарші /м. Дніпропетровськ/ – 22,6% ГМО... Список довгий. Проте, ніде не було вказано, що ці продукти містять ГМО. Є над чим задуматись. І завдання полягає в тому, щоб не допустити до реалізації продукції, що не відповідає вимогам законодавства. Саме в цьому й полягало головне завдання наради-семінару. До речі, на 25 березня ДП "Житомирстандартметрологія" заплановано аналогічний семінар тільки з розширеною тематикою для виробників харчової продукції Житомирщини. ![]() ![]() Вернуться назад |