Громади Житомирщини поглиблюють співробітництво

20.06 13:18    
Реформа децентралізації влади створила можливості для об’єднання територіальних громад для отримання розширеного кола повноважень, додаткового ресурсу та нового рівня відповідальності. Спільними зусиллями громади почали ремонтувати дороги, утеплювати дитячі садочки, освітлювати вулиці, проводити водогони та водовідведення, реалізовувати тисячі інших інфраструктурних проєктів.

Раніше, через надмірну подрібненість громад та надзвичайно слабку матеріально-фінансову базу, органи місцевого самоврядування були фактично позбавлені можливості надавати населенню якісні освітні, медичні, соціальні, адміністративні та інші послуги. Проте, процес об’єднання територіальних громад дозволив спільними зусиллями розв'язувати питання місцевого значення.

За роки впровадження реформи децентралізації влади об’єднані громади не лише перестали перекладати відповідальність на центральну владу, а дедалі частіше об’єднують зусилля навколо розв'язання проблем різного рівня складності. При цьому, інструмент міжмуніципального співробітництва об’єднані територіальні громади застосовують дедалі частіше. Так, якщо проаналізувати кількість укладених договорів про співробітництво територіальних громад з моменту прийняття однойменного Закону 17 червня 2014 року, то можна з’ясувати разючу динаміку:

2014 рік – 2 договори

2015 рік – 30 договорів

2016 рік – 37 договорів

2017 рік – 57 договорів

2018 рік – 193 договори

2019 рік – 115 договорів (станом на 14.06.2019 року)

Цифри демонструють, що донедавна непримиренні сусіди об’єднуються, перестають керуватись емоціями та починають будувати взаємовигідні стосунки та рахувати гроші. Яскравим прикладом такої співпраці стало укладання 5 договорів про міжмуніципальне співробітництво між Брусилівською селищною та Ставищенською сільською радами Житомирської області:

№1 Договір про співробітництво територіальних громад у формі спільного фінансування (утримання) установ та організацій комунальної форми власності «Трудовий архів Брусилівської селищної ради» (Брусилівська селищна та Ставищенська сільська ради) від 03.06.2019 року (№417 в Реєстрі);

№2 Договір про співробітництво територіальних громад у формі спільного фінансування (утримання) установ та організацій комунальної форми власності «Поводження з твердими побутовими відходами» (Брусилівська селищна та Ставищенська сільська ради) від 03.06.2019 року (№418 в Реєстрі);

№3 Договір про співробітництво територіальних громад у формі спільного фінансування (утримання) установ та організацій комунальної форми власності «Брусилівська лікарня», «Центр ПМСД» Брусилівської селищної ради (Брусилівська селищна та Ставищенська сільська ради) від 03.06.2019 року (№419 в Реєстрі);

№4 Договір про співробітництво територіальних громад у формі спільного фінансування закладів освіти, що перебувають в комунальній власності Брусилівської селищної ради (Брусилівська селищна та Ставищенська сільська ради) від 03.06.2019 року (№420 в Реєстрі);

№5 Договір про співробітництво територіальних громад у формі спільного фінансування (утримання) комунальної установи «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради (Брусилівська селищна та Ставищенська сільська ради) від 03.06.2019 року (№421 в Реєстрі).

Фахівці Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегоном України, надавали консультативну та методичну підтримку в процесі формування міжмуніципального співробітництва.

Нагадаємо, що міжмуніципальне співробітництво – одна з можливостей розвитку територій, що з’явилася в ході реформи місцевого самоврядування. Найбільш популярними сферами реалізації проєктів співробітництва громад є питання поводження з твердими побутовими відходами, фінансування позашкільної освіти, надання соціальних та адміністративних послуг, утримання інклюзивно-ресурсних центрів тощо.

Громади Житомирщини добре знають, що завдяки міжмуніципальному співробітництву можуть значно посилити власну спроможність розв'язувати питання місцевого розвитку, ефективніше виконувати свої повноваження та надавати якісніші послуги людям. Як результат, в області зростає кількість договорів про співробітництво. На початку 2017 року серед 72 договорів про співробітництво громад в усій Україні, громади Житомирщини уклали лише 1 договір. А вже зараз, станом на 14 червня 2019 року, з 434 договорів 33 укладено місцевими радами Житомирської області.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення