Вбивцю жінки суддя відпустив під арешт без застосування електронного браслету – батьки благають про справедливість

14.04 13:24    
Житомирянина, який вбив жінку під час спільного святкування 8 Березня, слідчий суддя Богунського районного суду відпустив під домашній арешт без застосування електронних засобів спостереження.

Трагічна подія відбулася 8 березня 2021 року, але тільки 30 березня слідчі змогли отримати ухвалу слідчого судді Богунського районного суду Дмитра Кузнєцова про відмову клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України, і про застосування щодо підозрюваного 1991 року народження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту строком до 27 травня 2021 року включно. Зі слів присутніх, навіть слідчі та прокурор були здивовані таким рішенням судді відносно підозрюваного у скоєнні особливо важкого злочину – вбивства. Крім того, відмова судді застосувати електронні пристрої спостереження призвела до звинувачень вже самого судді в отриманні певної вигоди з боку батьків загиблої жінки. Мати вбитої підозрює, що таке рішення було винесено через хабар, якого дали адвокати відповідача. В управлінні ГУНП в Житомирській області зазначили, що коментувати дії судді не в їхній компетенції. Коментар від пресслужби суду отримати не вдалося.

Мати потерпілої Любові Дацюк Марія Дацюк на власній сторінці у фейсбуку 1 квітня 2021 року розмістила пост із закликом про справедливість: «Моя дитина загинула, її вбили, жорстоко і насильно, її вбив убивця <>, він її забив до смерті... і брехав всім, і коли він пустив соплі і зізнався – його відпустили під домашній арешт, навіть не одівши браслет, а відпустив його суддя Кузнєцов Дмитро, який, мабуть, отримав від адвокатів вбивці гроші... другого поняття немає, що сьогодні вбивця признався – і йому домашній арешт, а моя дитина в могилі..... їй не треба адвокат – її не піднімеш».

Речниця Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко надала коментар стосовно цієї події та пояснила, чому вбивство сталося 8 березня, а ухвалу слідчого судді вдалося отримати тільки 30 березня 2021 року: «Повідомлення про злочин було отримано 8 березня 2021 року. У кімнаті одного з хостелів було виявлено труп жінки 1982 року народження. Під час огляду на тілі були наявні тілесні ушкодження. В зв’язку з тим, що підозрюваний відмовлявся визнати свою провину у скоєному, було призначено низку судово-медичних експертиз. Після отримання результатів вказаних експертиз слідчі змогли обґрунтовано оголосити підозру і звернулися до слідчого судді з відповідним клопотанням. Підозру у вчиненні цього діяння було оголошено чоловікові – жителю міста Житомира 1991 року народження за кваліфікацією статті 121 ч. 2 – це умисне тяжке тілесне ушкодження, що й спричинило смерть потерпілої. Клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного було відхилено, і ухвала суду зазначає тільки домашній арешт».

Також варто додати, що відповідно до діючого законодавства, тривалість досудового розслідування може складати 2 місяці, після чого слідчі повинні звернутися з клопотанням про продовження запобіжного заходу або скерувати кримінальну справу до суду вже для розгляду по суті. У понеділок, 12 квітня 2021 року, відбулося засідання Житомирського апеляційного суду, на яке підозрюваний не з’явився, надавши через адвоката документи щодо ймовірного захворювання на COVID-19. Суд прийняв рішення відкласти розгляд апеляції до 19 квітня.

Прокурор Житомирської окружної прокуратури М. Шпірук надала нашому виданню коментар щодо причини подачі апеляційної скарги: «Апеляційна скарга була подана на ухвалу слідчого судді щодо запобіжного заходу підозрюваному, оскільки судом було частково задоволено клопотання слідчого – обрано цілодобовий домашній арешт. Оскільки ми зверталися з клопотанням про тримання під вартою, ми звернулися з апеляційною скаргою, адже ризики, на які посилалося слідство під час обрання запобіжного заходу, досі дійсні, тому що особа хоча раніше і не притягалася до кримінальної відповідальності, але є всі підстави вважати, що вона може вчинити інші кримінальні правопорушення насильницького характеру, оскільки потерпіла, зі слів свідків, неодноразово була жертвою нападника. Крім того, цей злочин належить до категорії тяжких злочинів, на разі є кваліфікацією за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання тільки у вигляді позбавлення волі. А також є інші підстави, наприклад, характеризуючі дані і те, що підозрюваний хоч і викликав швидку, але з місця події зник та не надав вчасно допомогу потерпілій. На разі слідство ще триває, тому потрібну інформацію можна буде отримати згодом».

Адвокат потерпілої сторони Руслан Поліщук також прокоментував ці події у приміщенні Житомирського апеляційного суду: «Потерпіла сторона в суді буде намагатися довести, що це було саме вбивство, а не тяжкі тілесні ушкодження, які призвели до смерті, як зараз кваліфікує справу слідство. Досудове слідство ще триває, але в нас є свідчення свідків, що ця особа вже неодноразово застосовувала щодо потерпілої насильницькі дії, принаймні є подібні дані з 2018 року. Крім того, є свідки, які засвідчують, що також мінімум ще одна особа постраждала від дій підозрюваного».
Вбивцю жінки суддя відпустив під арешт без застосування електронного браслету – батьки благають про справедливість

Довідково Кузнєцов Дмитро Вікторович Указом Президента України від 15 червня 2012 року № 394/2012 призначений на посаду судді Богунського районного суду міста Житомира строком на п’ять років. Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя прийняла ухвалу від 11 грудня 2017 року за № 3998/2дп/15-17 «Про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Богунського районного суду міста Житомира Кузнєцова Д. В.». Але вже Вища кваліфікаційна комісія суддів власним рішенням від 30 травня 2019 року № 321/ко-19 зазначила, що суддю Богунського районного суду міста Житомира Кузнєцова Д. В. визнано таким, що відповідає займаній посаді. Указом № 698/2019 Президент України В. Зеленський 17 вересня 2019 року повторно призначив на посаду судді Богунського районного суду міста Житомира Кузнєцова Дмитра Вікторовича. Варто також додати, що майже вся родина судді працює в судових органах різного рівня та на різних посадах. Так, його батька, Віктора Кузнєцова, Указом Президента України від 10 листопада 2017 року № 357/2017 було призначено суддею Верховного Суду до складу Касаційного цивільного суду. Рішенням Вищої ради правосуддя від 22 грудня 2020 року Віктора Олексійовича Кузнєцова звільнено у відставку з посади судді Верховного Суду у зв’язку з поданням ним заяви про відставку.

Руслан Мороз

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: 20 хвилин
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:32
На Кіровоградщині за матеріалами ДБР судитимуть експода ...
Сьогодні 10:42
В Сумській області оперативно ліквідувавши пожежу, вогн ...
Сьогодні 10:41
У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина, трьо ...
Сьогодні 10:40
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки смертельн ...
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
Сьогодні 11:00
У Житомирі «бізнесвумен» продавала елітні автівки, ввез ...
Сьогодні 10:35
У Житомирі в чоловіка поцупили автомобіль
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення