Спалювати чи компостувати?

12.10 10:22    
Про вбивчий дим осені і багатотисячні штрафи за умисний підпал

Восени часто доводиться бачити густий дим і відчувати нестерпний сморід, який час від часу піднімається в повітря, мандрує полями, лісами, водоймами і не лише псує пейзаж і настрій, а й, однозначно, завдає шкоди природі й здоров’ю людини.

Найчастіше пожежі виникають саме через легковажність людей, стверджують екологи, лісівники, рятувальники. Особливо через власників земельних ділянок та дачників, які, попри застереження про небезпеку і відповідальність за порушення правил пожежної безпеки, спалюють сміття, залишки сухостою, опале листя. І восени ця проблема стає особливо актуальною. Саме зі звичних для осіннього періоду невеличких і, на перший погляд, невинних осередків вогню найчастіше виникають наймасштабніші пожежі, які становлять загрозу приватним житловим будинкам та завдають непоправної шкоди довкіллю.

Спалювати чи компостувати?


Про те, чому проблема спалювання листя, побутового сміття не сходить з порядку денного, та про відповідальність, яка може загрожувати паліям, говоримо з начальником Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгенієм Медведовським.

- Євгенію Валерійовичу, чи настільки серйозною є шкода для людського організму від горіння залишків трави, листя, адже його, як кажуть господарі приватних садиб, спалювали завжди?
- Предмети горіння, беззаперечно, завдають людському організму непоправної шкоди, провокуючи низку серйозних захворювань. Особливо це актуально з огляду на складну екологічну ситуацію, яка з роками не покращується. Судіть самі. За підрахунками, при згорянні 1 тонни листя утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кг чадного газу, який, зв’язуючись із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин. Разом із димом вивільняються пестициди та радіонукліди. Із тліючого листя й трави без доступу кисню виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

- Якою є статистики таких пожеж?
- З початку року на території Житомирської області зафіксовано пожежі в лісових масивах площею понад 60 га, на торфополях зафіксовано займання площею понад 10 га, внаслідок спалювання сухої трави, чагарників, сміття вигоріло понад 700 га.

- Розкажіть про відповідальність, яка загрожує паліям?
- За знищення або пошкодження рослинності зловмиснику загрожує штраф розміром від 3060 до 6120 гривень, штраф для посадових осіб становить від 15300 до 21420 гривень. За ті самі дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожуватиме штраф у розмірі від 6120 до 12240 гривень 
Люди, які спалюють суху рослинність, мабуть, не до кінця усвідомлюють, що в країні війна і на нашій землі і так достатньо пожеж від авіаударів та бомб російських окупантів. Попереджаємо, що в умовах воєнного часу умисний підпал з метою нанесення збитків може прирівнюватись до диверсійної діяльності, що є кримінальним злочином! Такі дії передбачають покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

- Що порадите робити з відходами на присадибних ділянках, аби не порушувати закон і не наражати на небезпеку довкілля і людей?
- У період листопаду зібране листя необхідно вивозити на спеціально відведені ділянки або на поля компостування. Для цього потрібно укласти договір з виконавцем послуги з управління побутовими відходами.
Разом з тим ви можете самостійно шляхом компостування обробляти біовідходи на присадибних, дачних і садових ділянках.
Але потрібно пам’ятати, що на території садибної забудови, на дачних і садових ділянках відстань від компостера до меж присадибних ділянок зі сторони вулиць має становити не менше 1 м. Компостери на території присадибної ділянки мають бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстань не менше 5 м, при цьому відстань від компостерів до громадських колодязів і каптажів джерел має бути не менше 50 м.
Ще раз нагадую, спалювати листя на території житлової забудови, в скверах і парках забороняється!

- Розкажіть, які заходи вживаються, аби попередити такі загоряння?
- Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу систематично проводяться рейдові заходи та роз’яснювальна робота серед населення. Часто проводимо їх разом із представниками ГУ ДСНС в області, лісівниками. З початку року працівниками інспекції на порушників природоохоронного законодавства на Житомирщині складено 30 протоколів за статею 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму майже 46 тис. грн. Ще 14 протоколів складено за статею 77-1 КУпАП (Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення тощо), сума накладених штрафів становить майже 43 тис. грн.

- Куди звертатися, якщо стаєш свідком того, як хтось таки спалює рослинність, листя, сміття?
- Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за номером 102 або телефонуйте на "гарячу лінію" інспекції: 068-717-03-34, (0412) 46-49-54.
Даша Лукашевич

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Ехо»
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:46
На Харківщині понад 100 прикордонників здали 45 літрів ...
Вчора 23:45
На Одещині прикордонники затримали переправника чоловік ...
Вчора 23:43
З початку 2024 року понад 650 прикордонників пройшли пі ...
Вчора 23:41
В Харківській області керована ворожа авіабомба вразила ...
Вчора 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
19 квітня 23:37
Аюрведические препараты от бессонницы на травах
Вчора 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Вчора 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення