Галина Корінна: «У служби зайнятості Житомирщини – 4200 партнерів серед роботодавців»

Галина Корінна: «У служби зайнятості Житомирщини – 4200 партнерів серед роботодавців»

06.09 09:55    
Напередодні Дня підприємця України, який відзначатимемо у неділю 5 вересня, служба зайнятості підбиває підсумки співпраці з бізнесом у нинішньому році, аналізує кадровий попит та дякує найкращим роботодавцям.

Економічна ситуація та пов’язаний з нею рівень спроможності роботодавців головним чином і визначають ситуацію на ринку праці. Якою вона є нині на Житомирщині – про це нашій газеті розповіла директорка Житомирського обласного центру зайнятості Галина КОРІННА:

- Перша половина 2021 року на ринку праці області була критичною, адже ми спостерігали падіння попиту на робочу силу і збільшення кількості нових звернень до служби зайнятості. Найбільше безробітних зареєстрували у квітні – понад 3200. Пов’язуємо це із посиленими обмеженнями червоної зони та вивільненням працівників органів місцевого самоврядування та місцевих держадміністрацій. Нині кожен четвертий з безробітних на Житомирщині – це колишній працівник сфери держуправління і оборони, яким важко знайти підходящу роботу.

Липень, на нашу думку, став переламним на ринку праці, адже відбулись позитивні зміни. На початок серпня у підрозділах обласної служби зайнятості було зареєстровано майже 2500 легальних пропозицій праці. І це найбільша кількість вакансій, зареєстрованих на початок місяця у 2021 році. Зменшилась за місяць і кількість зареєстрованих безробітних в області на 900 осіб або на 6%.

Липень позначився також найменшою з початку року кількістю нових звернень до служби зайнятості: отримали статус безробітних 1955 жителів Житомирщини.

А завдяки позитивним змінам конкуренція на ринку праці області досягла докарантинного рівня: на одне вільне робоче місце в середньому по області нині претендує 6 зареєстрованих безробітних, а в великих містах - 3.

- Які сфери бізнесу мали підвищений кадровий попит і які професії найбільше цікавили роботодавців?

Найбільше потребувала кадрів переробна промисловість, сільське і лісове господарство, торгівля, а також сфера державного управління і оброни. Третина всіх заявлених вакансій – для кваліфікованих робітників з інструментом чи обслуговування устаткування, кожна п’ята пропозиція роботи – для представників найпростіших професій або некваліфікованої праці і лише кожне десяте вільне робоче місце потребує професіоналів.

Якщо взяти за критерій попиту кількість поданих вакансій у професійному розрізі, то першу десятку на Житомирщині у 2021 році складають такі вакансії: підсобний робітник, водій, продавець, тракторист, укладальник-пакувальник, швачка, бухгалтер, кухар, спеціаліст держслужби і місцевого самоврядування та вантажник. Це були найбільш поширені запити роботодавців, хоча це не означає, що на такі місця найлегше влаштуватись. Адже кількість безробітних, які могли їх зайняти, подекуди в рази більша. Справді у дефіциті через недостатню кількість претендентів – інспектори пенітенціарної системи, електромонтери, слюсарі, водії великогабаритного транспорту, швачки, лікарі, оператори електроустановок, машиністи різного профілю та багато іншого персоналу.

- Чи можна сказати, що попит на працівників поступово відновлюється після кризи 2020 року?

- Скажу так: почав відновлюватись. Бо якщо порівняти з минулим роком, то цьогоріч на 700 підприємств менше потребували працівників. Співпрацюють нині зі службою зайнятості близько 4200 роботодавців, тоді як за такий період у 2020 році добирали кадри з нашою допомогою майже 4900 суб’єктів господарювання області. Та й сама кількість вакансій зменшилась на 20%: за сім місяців цього року роботодавці подали нам близько 18,5 тис. вакансій, що майже на 4,5 тис. менше, як за цей період у минулому році.

Зрозуміло, що за таких обставин суттєво зменшились і обсяги працевлаштування безробітних. За сім місяців нинішнього року вдалося знайти роботу майже для 12600 наших клієнтів, що на чверть менше, як у попередньому році за такий період. Тому, зважаючи на зменшення кількості вакансій та погіршення ситуації з працевлаштуванням безробітних, яке зафіксували у червні, у липні ми ініціювали загальне відвідування роботодавців Житомирщини. Наша мета - зібрати інформацію про їх кадрову потребу, як нинішню, так і перспективну, та мати можливість оперативно допомогти з пошуком працівників. За півтора місяця фахівці служби зайнятості зустрілись із представниками майже 3900 зареєстрованих суб’єктів господарської діяльності і поповнити обласний банк вакансій для безробітних на понад 1300 пропозицій легальної праці. Ми продовжуємо індивідуальне спілкування з роботодавцями, обов’язково відвідуємо нових, які тільки реєструються, пропонуємо їм послуги з пошуку потрібних кадрів. Ми робимо все можливе, щоб залучити до співпраці якнайбільше роботодавців і розширити можливості працевлаштування для безробітних жителів області.

- Яких роботодавців в області, зважаючи на результати працевлаштування у 2021 році, ви б назвали кращими?

- На особливому контролі служби зайнятості – ринкоутворюючі підприємства та «привабливі» підприємства, які забезпечують гідні умови праці й високі зарплати. Ми ще до оголошеного ними набору кадрів володіємо інформацією про потребу в працівниках, оперативно їх добираємо серед безробітних і готові забезпечити роботодавцю масове працевлаштування. Ось свіжий приклад з Попільнянщини. Насіннєвий завод «Монсанто насіння», розташований у селі Почуйки, за один день влаштував на роботу 42 безробітних. Завдяки проробленій попередній роботі районна філія служби зайнятості була готова оперативно задовольнити запит поважного роботодавця. Тому вже за кілька днів отримали чергове замовлення на пошук ще 14 працівників. Для сільської глибинки – це значна подія, зважаючи ще й на рівень зарплати: від 15 до 28 тисяч гривень на місяць.

Такі підприємства можна виділити в кожному місті чи районі області. Лідерами за кількістю прийнятих людей на роботу у цьому році є Житомирський маслозавод ТМ «Рудь» (понад 320 безробітних отримали роботу), філії сільгосппідприємства «Нібулон» на Чуднівщині, Романівщині й Пулинщині (101), деревообробне підприємство «Резалт Хаус» у Коростені (92), взуттєве підприємство «Ріф-1» у Бердичеві (78), будівельна фірма «Інжиніринг» у Коростені (66), агропідприємство «Сігнет-Центр» на Попільнянщині (63), Андрушівський маслосирзавод (53), каменеобробна компанія «Юнігран» у Малині (51), виробник керамічної плитки «Церсаніт-Інвест» у Новоград-Волинському районі (45), Житомирський м’ясокомбінат (44) виробник кабельної продукції «Мекопрінт Україна» у Черняхові (42) та інші.

Серед постійних замовників кадрів – наші сільгосппідприємства і лісові господарства. Чимало гарних роботодавців – серед приватних підприємців, просто результати працевлаштування не такі масові.

Від імені обласної служби зайнятості я завдячую всім роботодавцям нашої області, від найменших до найчисельніших. Бажаю всім економічного і фінансового благополуччя! Будемо раді розвитку нашої співпраці і зміцненню взаємин!

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Газета "Эхо
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення