Літньо-осінній період – епідемічний сезон спалахів лептоспірозу

20.08 15:10    
У засобах масової інформації дедалі частіше з’являються повідомлення про випадки захворювання населення України на лептоспіроз.

Лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання з переважним ураженням нирок та печінки. Хворіють на це захворювання як люди, так і тварини. Причому, у тварин хвороба може перебігати без виражених клінічних симптомів, а для людей, при пізньому зверненні за медичною допомогою – може закінчитися смертельно.

Основним джерелом інфекції у природі є мишовидні гризуни (щури, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Відтак, для людини небезпечними є не лише гризуни, а й інфіковані свині, велика рогата худоба, собаки тощо.

Зараження людини здійснюється через пошкоджену шкіру, слизові оболонки при контакті з водою, найчастіше непроточних, водойм, а також під час сінокісних, жнивних робіт тощо.

Лептоспіроз відзначається чіткою літньо-осінньою сезонністю із найвищою захворюваністю в серпні.

В Україні щороку реєструється 300-500 випадків цього захворювання. Епідемічна ситуація щодо захворюваності на лептоспіроз у Житомирській області впродовж останніх років є неблагополучною. З 2001 по 2014 р. було зареєстровано 82 випадки, у т.ч. 2 з летальним наслідком. Лише впродовж 2014 року зареєстровано 18 випадків лептоспірозу серед населення. Інтенсивність епідпроцесу підтримується, в основному, за рахунок сільського населення, захворюваність якого на 34% перевищувала захворюваність міського. Основним шляхом зараження був водний (купання, риболовля), однак, реєструється і харчовий шлях. Впродовж 2015 року зареєстровано 1 випадок лептоспірозу. Окрім того, за підозрою на лептоспіроз впродовж року було обстежено 4 особи. Результати лабораторних досліджень цих випадків, на щастя, були негативними.

З моменту зараження до проявів ознак захворювання проходить від 6 до 20 діб. Основними симптомами, характерними для лептоспірозу, є підвищення температури тіла до 38-40о, сильний головний біль, біль у м’язах, особливо нижніх кінцівок. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – виникають важкі ускладнення печінки та нирок, що можуть призвести до смерті.

Ватро зазначити, що лабораторна діагностика лептоспірозу здійснюється лише в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

Заходи профілактики лептоспірозу, в першу чергу, повинні бути спрямовані на боротьбу з гризунами. Під час сільськогосподарських робіт (сінокосіння, догляд за тваринами, переробка зерна тощо) необхідно користуватися спецодягом (це, як правило, чоботи, рукавиці, халат).

З метою недопущення інфікування харчовим шляхом важливо не допускати контакту гризунів з харчовими продуктами, не вживати сире молоко, воду з сумнівних джерел, не вживати овочі і фрукти не митими.

Важливим заходом недопущення виникнення лептоспірозу серед населення є виявлення збудників у навколишньому середовищі, що здійснюється фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України». Результати моніторингових досліджень дрібних ссавців, води водоймищ, інших об’єктів довкілля, дають змогу відстежити циркуляцію лептоспір в навколишньому середовищі. Встановлено, що основними носіями лептоспір залишаються хатня, польова, лісова миші, сірі щури, звичайна та руда полівки.

Дотримання заходів профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров’я і життя захворювання.

За найменшої підозри на лептоспіроз необхідно терміново звертатися до лікаря. Пам’ятайте, що кожен втрачений день зменшує шанси на одужання

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення