Чому літня городина дорожча за зимову?

23.07 09:12    
Саме на літо українці звикли покладати найоптимістичніші сподівання щодо можливості заощадити сімейний бюджет, витрачаючи на продукти найменше коштів у році.

Адже саме цієї пори городина досягає свого мінімуму у ціні. І якщо ціни на завезені фрукти особливо кусаються з відомих причин (війна на Сході країни, анексія Криму, тощо), то рідні картопля, помідори, огірки, капуста з найближчого ринку чи продуктового магазину повинні б компенсувати додаткові витрати на черешню, абрикоси чи персики. Але цьогоріч все не так просто.

У червні на Житомирщині індекс споживчих цін на овочі у порівнянні з груднем минулого року становив 122,5. Про це повідомляє Головне управління статистики в області. Тобто ціни на овочі нового врожаю не зменшились, а зросли мало не на чверть у порівняні з зимовим періодом, коли вони мали б бути найвищими. Приблизно така ж ситуація і по всій країні. Згідно з підрахунками Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», ціни на борщовий набір в Україні за місяць зросли на 3%, а за рік і зовсім на 19%. У середньому по країні вартість овочів борщового набору в травні 2014 склала 14,21 грн. На третину подорожчали цибуля і капуста, морква додала в ціні 15%, буряк - 13%.

Ще гірша ситуація з фруктами. На Житомирщині з початку року вони стали дорожчими на 57 %.

Фруктово-овочеву цінову картину логічно доповнюють інші продукти продовольчого напрямку. На 37 % з початку року зросла ціна цукор, на 22 % - на рибу та продукти з риби, майже на 12 – на хліб і хлібопродукти, на 8 – на м'ясо. Що до м’яса, то найбільш неприємним сюрпризом для українців став стрибок ціни на курятину, яка в останні роки була такою собі «палочкою-виручалочкою» для людей з невеликими статками. Якщо ще минулого тижня на центральному житомирському Житньому ринку курку можна було купити за 30 грн / кг, філе - за 40 грн 50 коп / кг, а стегенця - за 29 грн / кг, то вже сьогодні ціна зросла на 15%.

Таким чином, навіть поверхневого моніторингу цінової ситуації на продовольчому ринку достатньо, щоб запідозрити: влада відпустила ціни на продукти у «вільне плавання». І врешті найбідніші люди, на плечі яких було повішено повний тягар умов МВФ, від таких очікуваних іноземних кредитів не отримала нічого конкретного, окрім чергової порції обіцянок.

Як відомо, в країнах з невеликими доходами і дорогим продовольством, людина витрачає на їжу значну частину своїх доходів, тобто більшу частину свого сімейного бюджету так звана середньостатистична сім’я просто «проїдає».

Україна не є винятком, оскільки українці витрачають на їжу більше за всіх в європейському регіоні, купуючи харчі за більш ніж половину свого заробітку, а саме − 52 %. І якби ж тільки продукти дорожчали…

Серйозною статтею видатків сімейного бюджету пересічного громадянина України цьогоріч стає оплата житлово-комунальних послуг. Якщо у 2011 році за послуги ЖКГ населення віддавало щомісяця кожну 11-у зароблену гривню, то нині цей показник значно збільшиться - ціни на послуги ЖКГ теж підводять під економічно обґрунтований рівень.

Від травня на 40%, і не в останнє, подорожчав газ, з липня-серпня дорожчають послуги водоканалів, зростає тариф на електропостачання. Тож не виключено, що, розподіляючи свій місячний бюджет, кожна родина віддаватиме за комірне стільки ж, скільки раніше йшло на харчі, ще більш зменшуючи витрати на відпочинок, медицину та освіту.

Партія розвитку України наголошує, що така ситуація є ненормальною, особливо, коли в країні вкрай напружена соціальна-політична ситуація, а європейські партнери не виконують зобов’язань та обіцяного. При цьому, якось не чути вимог української сторони щодо виконання таких зобов’язань.

Врешті Україні може опинитися на межі масштабної соціальної кризи. Тому сьогодні цілком актуальними і зрозумілими є вимоги до влади - прозвітувала про ті причини, що призвели до безконтрольності цін та стану перемовин з іноземними партнерами, на вимогу яких українці сьогодні вкотре змушені нести черговий фінансовий та соціальний тягар виключно на своїх плечах.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
11 травня 23:29
Координація зусиль у підготовці до зими: зустріч Герман ...
11 травня 23:28
Станом на 10 травня на пенсійні виплати спрямовано 27,6 ...
11 травня 18:46
Рятувальники Харківщини допомагали евакуюватися жителям ...
11 травня 18:37
За фактом побиття школярки поліцейські Прикарпаття розп ...
11 травня 13:53
В горах врятували групу туристів із Рівненської області
09 травня 13:26
Фарбування бетонної підлоги – як ефективне і економічно ...
07 травня 16:38
Курс Пудрові брови мистецтво та техніка сучасного макія ...
04 травня 21:28
Идеальные детские сережки: тонкости ювелирного выбора
03 травня 00:43
Представники Міндовкілля розповіли міжнародним партнера ...
03 травня 00:37
Як у режимі онлайн швидко відстежити найвигідніші умови ...
07 травня 16:49
На Житомирщині 15-річну дівчину підозрюють у замаху на ...
06 травня 16:20
Затримано лікаря ВЛК, який брав хабарі за обмежену прид ...
06 травня 16:16
У Житомирі керівник благодійного фонду організував кана ...
06 травня 11:53
У Житомирі вночі під час ДТП перекинувся автомобіль
03 травня 15:02
У Житомирі трьом викладачам, які стверджували, що ліцей ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення