П.Жебрівський: НУ-НС не бажає бути презервативом для легітимізації нової коаліції

17.02 09:40    
Один із головних ініціаторів запрошення голови уряду Юлії Тимошенко на зустріч з представниками фракції НУ-НС, колишній голова Житомирської ОДА, а нині народний депутат від фракції Блоку НУ-НС Павло Жебрівський розповів ІМК, про що саме говорила Тимошенко під час зустрічі з депутатами, та поділився своїми думками щодо ймовірності утворення коаліції з ПР.

- Павле Івановичу, скільки депутатів із фракції НУ-НС були присутні під час цієї зустрічі? Скільки взагалі тривав виступ Тимошенко?
- Загалом на цій зустрічі були присутні 36 депутатів, які входять до фракції НУ-НС. Був РУХ, УНП, ЄЦ. Не було тільки представників групи «За Україну!».

А щодо виступу Тимошенко, то він тривав трохи більше ніж 30 хвилин.

- Чи лунали якісь конкретні пропозиції з боку Юлії Володимирівни? Про що взагалі йшлося у її виступі?
- Пані Тимошенко розповіла про свої плани. Про те, що вона збирається оскаржувати рішення ЦВК, бо в неї є докази про достатню кількість фальсифікацій під час другого туру виборів. Вона критикувала позицію Ющенка і тих, хто не голосував за неї. Потім заговорила про єдність демократичних сил, розповіла про свою готовність підписувати угоди і йти разом як на місцеві вибори, так і на вибори до ВР з окремими фізичними особами і партіями. Наостанок Тимошенко розкритикувала Януковича за його заяви про ГТС, Чорноморський флот, Митний союз, українську мову. Також називала його загрозою незалежності України й українському курсу. Крім того, дала зрозуміти, що у відставку подавати не збирається.

- Але Ви не сказали нічого про те, як Тимошенко пропонувала за свою підтримку посади в уряді, на які були призначені люди за прямою протекцією Ющенка, як про це встигли повідомити деякі ЗМІ...

- Ні, вона казала трохи інакше. Говорила, що готова до переформування уряду і влиття в нього нових, більш здорових сил. Про президентську квоту не йшлося.

- Тобто ніяких конкретних пропозицій з боку Тимошенко не було?
- Ні. Жодних конкретних пропозицій чи обіцянок ми від неї не почули. Вона просто окреслила напрямок своєї діяльності і сказала про те, де вона бачить у цьому сенсі НУ-НС.

- І які враження в учасників зустрічі? Чи не розчаровані відсутністю конкретних пропозицій? Чи справдились їхні сподівання?

- Від неї ніхто нічого особливого й не очікував. Хоча хто як. Представники тієї частини, що працювала в її штабах, мабуть, отримали задоволення від зустрічі з нею. Ті люди, які не вважають її демократом, ті, хто не працював у її штабах, нічого нового від неї не почули.

- Особисто Вам чого не вистачило? Чого Ви як представник коаліції чекали від зустрічі з лідером?
- Не вистачило щирості. Знаєте, дуже влучно сказав астролог Павло Глоба, який передрікав перемогу на виборах 2010 року жінці. На його думку, Тимошенко не перемогла, бо "не грала саму себе".

І взагалі, зараз не має значення коаліція, посади... Наразі актуальні тільки реформи. На мій погляд, прем'єр і лідер коаліції мала прийти і сказати: «Шановні друзі, так сталося, що ми не провели за цей час реформи. І ми зараз на базі принципів і засад маємо окреслити нашу з вами співпрацю».

І після цього вона мала б назвати кілька тез, навколо яких можна було б проводити об'єднання. Бо не можна об'єднуватись навколо якоїсь людини, нехай вона й буде найбільш "розкрученою". Я вважаю, якщо ми говоримо про демократію, то маємо об'єднуватись навколо ідеології, навколо принципів, конкретних завдань. Якщо ми будемо об'єднуватись навколо якоїсь персони, це не призведе ні до чого хорошого. Це автократія, це винищення когось, це, я перепрошую за порівняння, створення нового Брежнєва.

- Коли можна чекати коаліційного оформлення союзу між НУ-НС та ПР? Чи наблизилось вирішення цього питання після невдалого візиту Тимошенко?
- Я вважаю, що розрив між Януковичем і Тимошенко мав би бути достатньо великим. Тимошенко для перемоги не вистачило лише тижня. Якби Віктор Федорович ще тиждень поговорив у такому ж форматі, як напередодні другого туру, то, безумовно, Тимошенко перемогла б на цих виборах. Тобто не команда Тимошенко скоротила розрив, а сам Янукович зменшив відрив від Тимошенко публічним декларуванням своїх тез. Для «Нашої України» не прийнятне залишення Чорноморського флоту Росії у Криму, створення Митного союзу. Тобто за останній час Янукович зробив усе для унеможливлення коаліції з НУ-НС. Я думаю, що з такими тезами в НУ-НС не знайдеться 37 голосів для утворення коаліції з ПР.

- Тобто це головні принципові пункти, що заважають об'єднанню НУ-НС та ПР?
- Абсолютно. Це повністю здача українських інтересів на користь Росії. І це нівелювання всього того, що відбудовано за часів української незалежності. Навіть Леонід Данилович Кучма собі такого не дозволяв.

- Як Ви прогнозуєте розвиток ситуації в подальшому?
- Наразі ніхто не розуміє, що робити. Те, що наговорив Колесніков з приводу того, що там «ломляться двері від натовпу з БЮТ і НУ-НС»... Не знаю, як з БЮТ, а з «Нашої України» ніхто не ломиться в двері «Регіонів» для створення коаліції. Партія регіонів перемогла - це щастя (з іронією). А тепер що з цим щастям робити, вони мабуть і самі не знають.

- У Вас взагалі є надія на те, що можна знайти компроміс у цих принципових питаннях?
- Янукович виказав свою сутність, і після цього я взагалі не знаю, що має відбутися, щоб утворилася коаліція з ПР. Всі чудово розуміють, що в Януковича вистачає голосів і без НУ-НС, а спробувати використати НУ-НС як презерватив, одноразово, для легітимізації коаліції... У нас депутати досвідчені, і ніхто не бажає виступати у ролі такого «предмета».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ІМК
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення