Наявність у домогосподарствах Житомирської області  товарів тривалого користування

Як на Житомирщині купують побутові товари

09.06 00:08    
Головним управлінням статистики у Житомирській області в межах обстеження умов життя домогосподарств було проведено опитування членів домогосподарств щодо наявності у них товарів тривалого користування.

Підсумки опитування, розповсюджені на всі домогосподарства Житомирської області, засвідчили, що у порівнянні з даними аналогічного опитування, проведеного у попередній період, забезпеченість домогосподарств майже всіма сучасними товарами тривалого користування покращилась. Кольорові телевізори та холодильники мають девять домогосподарств з десяти, пральні машини - 73% домогосподарств. Мікрохвильові печі є на кухнях майже чверті домогосподарств області. Комп’ютери є в наявності у кожного шостого домогосподарства, кухонні комбайни мають 6% домогосподарств.

Стрімко збільшилась кількість власників мобільних телефонів. Якщо у 2006 році телефони мали 238 тисяч домогосподарств області або майже половина їх загальної кількості, то у 2008 році – 344 тисячі або дві третини домогосподарств.
За показником наявності в домогосподарствах пральних машин наша область посідає 22 місце серед інших регіонів країни, за наявністю пилососів – 21, мікрохвильових печей та комп’ютерів – 18, холодильників - 17 місце.
Більшість домогосподарств області забезпечена тим чи іншим товаром домашнього побуту або культурного призначення в одному екземплярі. Лише незначна кількість домогосподарств (від 1 до 4%) має по два пилососи, по дві пральні та швейні машини, по два холодильники. По два кольорові телевізори має кожне дванадцяте домогосподарство, по два мобільні телефони - два домогосподарства з п’яти. Але є домогосподарства, у яких такі товари, як холодильники, швейні машини, фотоапарати, мобільні телефони, представлені у трьох екземплярах.

Наявні у домогосподарствах товари тривалого користування були як вітчизняного, так і імпортного виробництва. Разом з цим всі чорно-білі телевізори, половина холодильників, третина пральних машин, чверть пилососів, кожен сьомий кольоровий телевізор були вітчизняного виробництва.

Матеріали опитування засвідчили, що більшістю домогосподарств товари тривалого користування були придбані новими. Лише незначна частка жителів області придбала товари такими, що вже були у користуванні. При цьому питома вага тих, хто придбав новими холодильники, пральні та швейні машини, пилососи, кольорові телевізори, відеомагнітофони та мобільні телефони збільшилась протягом останніх двох років на 2–6 відсоткових пункти.

Купівля товарів тривалого користування у багатьох випадках здійснена мешканцями області понад десять років тому. Саме стільки експлуатують холодильники 41% домогосподарств, пральні машини – 37% домогосподарств, пилососи – майже чверть домогосподарств області, швейні машини та чорно-білі телевізори – чотири домогосподарства з п’яти. Дані свідчать про те, що ці товари знаходяться на межі строку служби, або зовсім застаріли.

Разом з цим, у порівнянні з попереднім звітним періодом, зросла частка домогосподарств, які мають товари тривалого користування, придбані за останні п’ять років. Це стосується пилососів, пральних та швейних машин. За цей же період були придбані майже всі наявні у домогосподарствах мобільні телефони та 61% фотоапаратів.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення