Ріелтори – шахраї. Міф чи реальність?

Ріелтори – шахраї. Міф чи реальність?

05.10 10:55    
Сьогодні відповідає на численні запитання наших читачів, засновник відомої компанії «Актив+», експерт с нерухомості Форест С.В.

Чого слід побоюватися в діях агента з нерухомості (ріелтора)? Будь-яка людина, зіштовхнувшись із проблемою купівлі - продажу нерухомості, може потрапити й на афериста-одинака.

Частенько громадяни стикаються з рієлторськой «фірмою», офісом якої є напівпідвальне приміщення, розташоване на околиці міста і штатом в дві-три людини. «Офіс» виглядає відповідно: обідрані стіни, пара стільців, стіл і комп'ютер старої моделі. Як правило, в такій конторі вам пропонують «ексклюзивну пропозицію» за принципом «лише сьогодні і лише для вас». Така заява вже сама по собі повинна наштовхнути на певні думки. Такі агенти з нерухомості поводяться, трохи дивно: кваплять з купівлею, ображаються на недовір'я з вашого боку, повідомляють про телефонний дзвінок, що тільки що поступив, від іншого покупця, готового «забрати» квартиру в цю ж хвилину. Таким простим способом, натиснувши на вас, підписавши договір і отримавши гроші, «фірма» просто зникає, для того, щоб через деякий час виникнути під іншою вивіскою і у іншому місці. Це так звані фірми-одноденки.

Вибирати краще компанію, що не один рік успішно працює на ринку рієлторських послуг. Знайшовши таку рієлторськую фірму, яка вас влаштовує, слід звернути особливу увагу на договір надання послуг. Якщо ж в рієлторськой фірмі вам відмовилися видати на руки зразок договору – варто задуматися про співпрацю з цією фірмою. Якщо умови договору і репутація фірми вас влаштовують – укладайте договір, але не забувайте про те, що один екземпляр договору повинен обов'язково залишитися у вас на руках. Деякі фірми відкладають видачу договору на руки клієнтові, мотивуючи тим, наприклад, що не можуть зі свого боку погоджувати документ, оскільки немає особи, уповноваженої підписувати такі договори та з інших причин. Перш, ніж мати якісь подальші відношення з цією фірмою, діждіться узгодження договору і отримаєте свій екземпляр. Без договору складно буде щось довести, у випадку якщо послуги вам будуть надаватися неналежним чином.

Ніколи не давайте агенту з нерухомості грошей як авансу або завдатку, якщо вам не видають розписку про здобуття грошей або якщо не заключений договір. Порядний та добросовісний рієлтор ніколи не попросить свого клієнта самостійно збирати документи. Якщо рієлтор дорожить своєю репутацією, він перевіряє і збирає всі документи самостійно, оскільки завжди є вірогідність того, що клієнт може обдурити. Ви можете запропонувати агенту з нерухомості узяти якусь частину роботи на себе, щоб понизити свої витрати на оплату його послуг (наприклад, запропонуєте йому узяти на себе виконання такого непростого завдання, як здобуття довідки з БТІ). Порядний агент з нерухомості не піде на це, адже ви можете принести йому підроблену довідку, отриману незаконним чином, і ця довідка не відображатиме дійсної картини про стан вашої квартири (наприклад, ви прорубали додаткові двері, а в плані цього немає).

Найпростішим способом шахрайства у сфері рієлторських послуг є, так звана винагорода за підбір варіанту. Як правило, грошей з вас відразу не візьмуть. Спершу вам покажуть відповідну вашим запитам нерухомість, і, якщо господар майна згоден продати його на таких умовах, які ви пропонуєте, агент з нерухомості отримує від вас свою винагороду. Далі сценарій досить простий: господар квартири «передумав» її продавати. Гроші за підбір варіанту агент з нерухомості вам не повертає, оскільки операція зірвалася «по не залежних від нього причинах». Насправді все набагато простіше: господар – підставна особа, договір на надання послуг ви забули укласти або не дуже уважно читали і тому пропустили строчку про те, що «фірма не несе відповідальності.». Багато випадків шахрайства відбувається також на ринку оренди нерухомості. Але на цю тему ми поговоримо іншим разом.
Обдурити можуть як покупця, так і продавця. Простіше зробити покупку нерухомості приємною подією, ніж віднестися до такого серйозного кроку безтурботно і кусати лікті все життя, що залишилося.

Дорогі Житомиряни, будьте пильні, особливо вкладаючи свої кровні, зароблені гроші в нерухомість!

З повагою Форест Сергій Володимирович.

E-mail: aktiv_plus7@ukr.net
www.aktiv-plus.zthata.com

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення