Виставка Антонюка у Житомирі пробуджує генетичну пам'ять

Виставка Антонюка у Житомирі пробуджує генетичну пам'ять

24.01 09:56    
Жива калина, яка буквально випромінює енергію. Соковитий, сяючий під промінням сонця виноград. Мамина хустина. Створені фантазією і виткані українською жінкою килими. Усе це в яскравих і теплих тонах можна побачити на картинах житомирського художника Станіслава Антонюка.

Виставка монументального живопису, що вражає розмірами та змістом і приурочена до 70-річного ювілею митця, відкрилася у міському Будинку художника в Житомирі, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

У полотнах Станіслава Антонюка переважають натюрморти із зображенням предметів народного ужитку. Наче в музеї, глядач може побачити на них глечики, ступки, решета, луб'яні кошики, вулики, рогачі, коловороток, дерев'яну гребінку для розчісування прядива. Окремі натюрморти піднімають із глибин підсвідомості такі речі, які пробуджують генетичну пам'ять і відповідають на питання "хто ми й звідки". Наприклад, як це робить древлянський вулик-дуплянка на картині під назвою "Від прадіда-діда український мед найсолодший у світі". А дерев'яні ночви, що наскрізь пропахли чебрецем, чередою та ромашкою, - в них українська мати купала своїх дітей? Цей натюрморт відгукується в серці кожної людини, що народилася в селі.

Картиною "Благословенний будь у віках" майстер співає хвалу плугові, без якого не було б хліба й життя на землі. Натюрморт з правічним і святим українським короваєм в обрамленні калини, що стоїть у глиняних глечиках, а поруч - смачна підчеревина і духм'яні яблука. Дуже яскраві, виразні натюрморти, які можна порівняти з дещо бароковим, пишно-урочистим стилем художників XVIII-XIX століть. Інколи, на думку стороннього глядача, нецікавий пейзаж, у трактуванні Станіслава Антонюка перетворюється на гармонійно поєднану композицію, як, скажімо, у картині "Старі верби". Навіть якоїсь чарівності набувають покручені віковічні верби та зламаний тин у пейзажі, який, завдячуючи вмілим мазкам пензля митця, перетворюється на гармонійну єдність.

"Живопис - це музика в кольорі, а живопис Антонюка для мене - це музика Бетховена. За потужністю звучання я не можу знайти іншого порівняння. Це настільки сильно, потужно, емоційно та вражаюче, що від цієї сили звучання та кольору буквально лопаються барабанні перетинки", - зазначив на відкритті виставки вчитель образотворчого мистецтва Петро Карп'юк. За словами колег і прихильників творчості Станіслава Антонюка, цей майстер пензля, який відроджує прадавню українську культуру, дійсно заслуговує звання заслуженого художника України.

Довідка УКРІНФОРМу. Станіслав Антонюк, уродженець Львівської області, після закінчення Київського училища прикладного мистецтва все життя пропрацював на Житомирщині. Член Національної спілки художників України. Учасник 44 всеукраїнських виставок і виставки в столиці Республіки Білорусь - місті Мінськ. Роботи митця зберігаються в приватних колекціях в Україні та за кордоном - Росії, Прибалтиці, Швейцарії, Німеччині, Франції та США.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ukrinform
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:27
Стефанішина зустрілася з Міністром закордонних справ Ла ...
Сьогодні 15:21
Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій у ...
Сьогодні 15:20
Канада виділяє 2,1 млн дол на виробництво БпЛА в Україн ...
Сьогодні 15:19
За матеріалами ДБР судитимуть 8 зрадників, підозри пові ...
Сьогодні 15:15
Луцк на пути к климатической нейтральности
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
19 квітня 23:37
Аюрведические препараты от бессонницы на травах
Сьогодні 10:53
На Житомирщині вчитель вбив колишнього учня, іншого - п ...
Вчора 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Вчора 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення