Нардеп Арешонков про медичну реформу

24.07 11:33    
Нардеп Арешонков про медичну реформу

Останнього тижня роботи в пленарному режимі український парламент перерозподілив надходження до Державного бюджету, 4 мільярди гривень з яких спрямовано на сільську медицину. Цю депутатську ініціативу можна розцінювати як певну моральну компенсацію суспільству, особливо мешканцям сільської місцевості, і медичній спільноті за потрясіння і лякалки, пов’язані з медичною реформою. Як відомо, підтриманий з енної спроби у першому читанні базовий законопроект, який визначатиме державну політику в сфері охорони здоров’я у наступні роки, набрав потрібну кількість голосів лише через запевнення внести до тексту законопроекту суттєві зміни. Зокрема, про запровадження страхової медицини, без якої, як вважають і фахівці, і більшість депутатів, реформа не матиме сенсу. Саме через величезну кількість поправок, внесених до другого читання та неможливість депутатів ознайомитись з повним текстом документу, розгляд законопроекту відкладено до осені.

Народний депутат України Володимир Арешонков, який виступає за страхову медицину та збереження мережі сільських закладів охорони здоров’я, зазначає, що реформа галузі не підготовлена, її не сприймає ні суспільство, ні працівники медичної сфери. Це і є головною причиною, чому реформа не підтримана парламентом. Як говорить нардеп, широкого обговорення в професійному середовищі не було, бо, власне, не було чого обговорювати. Сам депутат проводив зустріч з представниками медицини Житомирщини ще до винесення законопроекту на порядок денний парламенту. На захід Арешонков запросив керівника профільного комітету Верховної Ради Ольгу Богомолець. Практично всі учасники заходу були налаштовані проти законопроекту, який підготувало міністерство охорони здоров’я.

У свою чергу нардеп Арешонков, провівши перемовини з колегами та обговоривши можливі варіанти розподілу додаткового бюджетного фінансування, схвалив пропозицію Комітету з питань охорони здоров’я про спрямування на розвиток інфраструктури сільської медицини 4 мільярдів державних коштів. Володимир Юрійович і сам всіляко сприяє підтримці медзакладів. Приміром, за його сприяння у виборчий округ направлено 10 мільйонів додаткових бюджетних коштів субвенції з Державного бюджету. З них 160 тис. грн. піде на капремонт приміщень районної лікарні у с.Словечному Овруцького району. 800 тис. гривень - на капітальний ремонт поліклінічного відділення Коростенської центральної районної лікарні, а на ремонт акушерсько-гінекологічного відділення – 700 тис. грн.

Днями депутат відвідав зазначений заклад, де вже розпочато капітальний ремонт. Спілкуючись з пацієнтами лікарні, нардеп запевнив, що більшість парламентарів за реформу, але вони свідомі того, що поспішність ухвалювання закону може привести ще до гіршої ситуації, адже запропонований законопроект у первинному його вигляді більше скидався на бізнес – проект. «Система доведена до ручки, тривалість життя в Україні в середньому на 10-15 років менша, ніж на Заході. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), наша країна на другому місці в світі за смертністю від серцево-судинних захворювань і друга в Європі за темпами поширення раку та смертності від туберкульозу. По - суті, людей нема кому лікувати, немає чим, а в самих людей – нема за що лікуватись. Нехай вибачать мені лікарі, але те, що в нас називають традиційною медициною, можна охарактеризувати як українські традиції виживання без коштів і без ліків. Але реформа має бути спрямована на поліпшення ситуації, а не на зміну вивіски та прізвищ, які «сидять» на схемах», - каже парламентарій.

Підготувала Алла Яковенко

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:46
На Харківщині понад 100 прикордонників здали 45 літрів ...
Вчора 23:45
На Одещині прикордонники затримали переправника чоловік ...
Вчора 23:43
З початку 2024 року понад 650 прикордонників пройшли пі ...
Вчора 23:41
В Харківській області керована ворожа авіабомба вразила ...
Вчора 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
19 квітня 23:37
Аюрведические препараты от бессонницы на травах
Вчора 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Вчора 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення