Великі проблеми малих річок Житомира

Великі проблеми малих річок Житомира

26.07 16:16    
Необхідно наголосити, що вода – друга за значимістю речовина після кисню, а малі річки є одним із важливих компонентів природного середовища, вони мають велике значення у житті та господарській діяльності людей. Іхні водні ресурси є складовою частиною загальних водних ресурсів і часто чи не основним, а інколи і єдиним джерелом місцевого водозабезпечення, що визначає розвиток і розміщення місцевих водокористувачів.

Малі водотоки та річки формують водні ресурси, гідрохімічний склад та якість води середніх і великих річок, є їх основним джерелом живлення, складовою природних ландшафтів, сприяють господарській діяльності населення, що обумовлює їх вирішальне значення як джерела господарського і питного водопостачання та вимагає їх збереження від виснаження. Саме вони особливо чутливі до господарської діяльності, осушення, інтенсивного відбору підземних вод та іншої діяльності, які вилучають з річок значну кількість води, що гостро позначається на водному режимі територій та зменшенні підземного живлення річок аж до повного зникнення річкового стоку за рік, як в цілому, так і в меженні періоди.

Нині на території Житомирщини протікає 2822 річки (з них малих річок - 2814 та середніх - 8), загальною довжиною 13,7 тис. км. Проте, в останні роки завдяки виробничій діяльності людей та підвищенні середньорічної температури, запаси води у водних джерелах зменшуються, частина витоків річок замулилось, внаслідок чого зменшилося поповнення річок та водойм.

Державною екологічною інспекцією у Житомирській області з метою посилення державного нагляду (контролю) за станом використання і охорони земель водного фонду та поверхневих вод в межах м. Житомира, у березні-травні поточного року за участю представників громадської організації Національний Корпус проведено чергове щорічне обстеження прибережно-захисних смуг малих річок на території міста, а саме: р. Крошенки, р. Кам’янки, р. Путятинки, р. Лісної, р. Руденки (Ставровка) та р. Вошивиці.

Держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області спільно з спеціалістами відділу інструментально – лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Житомирській області для встановлення санітарного стану водних об’єктів відібрано 41 пробу (в т.ч. в місцях несанкціонованих скидів).

Окрім того, під час здійснення обстежень за порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу було притягнуто 21 особу (встановлених в ході проведення заходу) за статтями 59 ч. 1 (порушення правил охорони вод), 53-1 (самовільне зайняття земельної ділянки) та 53 (порушення правил використання земель) Кодексу України про адміністративні правопорушення та проведено профілактична робота з населенням, спрямована на подальше недопущення порушень природоохоронного законодавства.

Серед численних найпоширеніших порушень можна визначити: несанкціоновані сміттєзвалища у водоохоронних зонах та прибережно-захисних смугах річок на території міста Житомира, випуски господарсько-побутових стічних вод, незаконне будівництво (розташування об’єктів) в прибережно-захисних смуг річок, розорювання земель, які сягають урізу води та використання їх для садівництва і городництва тощо.

Зволікання та ігнорування проблем призводить лише до погіршення екологічного стану річок (водних артерій) та інших природних ресурсів. Перелічені малі річки, більшість яких, забруднені стічними (зворотними) водами протікають по населеному пункту й впадають у р. Тетерів, яка є правою притокою Дніпра (впадає у Київське водосховище), що в свою чергу може призвести до виникнення екологічних проблем, як зокрема дефіциту водних ресурсів.

На основі проведеного аналізу досліджень основних гідрохімічних показників, загальний екологічний стан малих річок міста Житомира можна оцінити як незадовільний. При цьому, важливо відзначити, що екологічний стан за гідрохімічними показниками покращився у порівнянні з результатами інструментально-лабораторних вимірювань 2016 року, зокрема р. Путятинка, р. Руденка та р. Кам’янка (погіршення наявне у районі Мальованка), однак на противагу погіршився екологічний стан р. Крошенка, р. Лісна у порівнянні із даними лабораторного контролю Держекоінспекції у Житомирській області за минулий рік.
Проте такий висновок можна зробити не лише з проаналізованих гідрохімічних показників якості води. Так, як при обстеженні стану прибережних захисних смуг малих річок зафіксовано численні несанкціоновані сміттєзвалища, скиди стічних вод з вигрібних ям. На деяких ділянках річки взагалі замулені, поросли очеретом та засмічені його рештками, в результаті чого погіршився, як хімічний так і бактеріологічний стан води, що значною мірою впливає на якість та відновлення рибних ресурсів.

Для уникнення подальшої деградації річок необхідно провести спільні заходи, які мають включати посилення відповідальності за несанкціоновані скиди господарсько-побутових стічних вод в річки, проведення екологічної експертизи стану річок з метою попередження розвитку негативного впливу на здоров’я населення, попередження аварійних скидів з каналізаційно-насосних станцій (КНС) КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради, недопущення незаконної забудови в прибережно-захисних смугах річок та організацію своєчасного вивезення сміття з приватного сектору (ліквідація побутових відходів населення).
За результатами проведених заходів на адресу Житомирської міської ради направлено матеріали обстеження із протоколами вимірювання показників складу і властивостей вод для вжити дієвих заходів реагування по усуненню виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства.
Державна екологічна інспекція у Житомирській області вважає за необхідне, привернути увагу всіх суб’єктів господарювання міста, громаду, всіх хто небайдужий до стану водних джерел, хто вболіває за якість водних ресурсів нашого міста.

Наразі Держекоінспекція у Житомирській області проводить заходи щодо виявлення фактів і встановлення причин забруднення річки Тетерів, що призвели до загибелі живих водних ресурсів у районі вулиці Івана Гонти, тому наступним етапом щорічних заходів буде обстеження саме р. Тетерів та її берегів, тож запрошуємо приєднатися до спільних заходів, не лише громадськість, а й органи виконавчої влади та місцеве самоврядування.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
Вчора 11:36
У Миколаєві ДБР встановлює обставини вибухів через які ...
Вчора 11:34
8 тис євро за незаконний перетин кордону - Львівські по ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення