Стали відомі подробиці моторошної трагедії на Житомирщині, в якій загинули 8 людей

Стали відомі подробиці моторошної трагедії на Житомирщині, в якій загинули 8 людей

30.05 09:58    
Під час засідання колегії Управління Держпраці у Житомирській області, яке відбулось 24 травня 2018 року, члени колегії, посадовці Управління Держпраці та соціальні партнери підбили підсумки роботи Управління Держпраці за І квартал 2018 року по кожному з напрямків діяльності, окреслили перспективи подальшої роботи, проаналізували результати технічного розслідування аварії, пов’язаної з використанням газу у побуті у м. Бердичеві, заслухали представника ТДВ «Коростенський щебзавод», де протягом звітного періоду стався груповий нещасний випадок зі смертельним наслідком.

Сергій Сечін, начальник Управління, відкрив роботу колегії з обговорення стану виробничого травматизму на підконтрольних підприємствах та інформації щодо спеціальних розслідувань нещасних випадків за І квартал 2018 року.

За словами головного державного інспектора сектору розслідування, аналізу, обліку аварій і виробничого травматизму Ганни Василенко, за І квартал 2018 року в Житомирській області було травмовано 30 осіб, що на 3 травмованих менше ніж у аналогічному періоді 2017 року. Разом з тим кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов’язаних з виробництвом, за перший квартал поточного року, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, збільшився і становить 4 випадки. Кількість осіб, які загинули під час виконання трудових обов’язків внаслідок нещасного випадку – 5 осіб, що на 4 особи більше ніж у І кварталі 2017 року.

«Таке різке збільшення виробничого травматизму пов’язане з наявністю недоліків в організації охорони праці на підприємствах області, порушенням роботодавцями своїх обов’язків, передбачених законодавством, щодо створення належних, безпечних і здорових умов праці своїм працівникам. Вплинуло на ситуацію і продовження дії мораторію на проведення перевірок умов праці у сферах промислової безпеки та охорони праці, яке, нагадаю, для Держпраці та її територіальних органів Уряд скасував у лютому 2018 року», - додав очільник відомства Сергій Сечін.

У своєму виступі перший заступник начальника Управління Вадим Степанчук особливу увагу звернув на результати технічного розслідування обставин та причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті.

Трагедія сталася 5 березня 2018 року в одній з квартир будинку по вулиці Білопільській у місті Бердичеві Житомирської області. Внаслідок отруєння чадним газом загинули 8 осіб, з них двоє дітей.

Як повідомляють в Управлінні Держпраці у Житомирській області, під час розслідування члени комісії, створеної Державною службою України з питань праці, обстежили системи газопостачання і стан димових та вентиляційних каналів приміщень квартири, де сталася аварія.

Комісією з’ясовано, що концентрація оксиду вуглецю у квартирі, де сталася аварія перевищувала допустиму норму у 21 раз.

Також члени комісії встановили 5 технічних та 6 організаційних причин, які призвели до настання аварії, пов’язаної з використанням газу у побуті. Зокрема, 8 людей загинули через засміченність сажею і золою димоходу опалювальної печі; закритий двома шматками пінопласту та без вертикальної ділянки повітропроводу вище зони вітрового підпору вентиляційний отвір над вхідними дверима до квартири; пошкодження оголовка димового каналу у вигляді руйнування верхнього ряду цегли; використання твердого палива для опалення газової опалювальної печі; неналежне виконання обов’язків пічником, директором комунальної організації, яка обслуговувала даний будинок; оформлення майстром технічної дільниці результатів перевірки стану димових та вентиляційних каналів житлового будинку по вул. Білопільській без фактичного проведення робіт у день його складання; не забезпечення майстром технічної дільниці утримання приміщень, які перебувають на обслуговуванні комунальною організацією, згідно з санітарниими вимогами та правилами їх утримання; використання наймачем квартири житлового будинку по вул. Білопільська твердого палива для опалення газової опалювальної печі.

Вадим Степанчук, голова комісії з проведення технічного розслідування даної аварії, ознайомив учасників колегії з низкою заходів, запропонованими комісією для запобігання подібним аваріям надалі та повідомив, що результати технічного розслідування вже передано до правоохоронних органів і за фактами порушень відкрито кримінальне провадження.

За результатами технічного розслідування, членами колегії Управління Держпраці прийнято одноголосне рішення про вжиття заходів щодо анулювання дозволу на виконання робіт з обстеження, ремонту, і чищення димарів, повітропроводів, виданого комунальній організації, що обслуговує будинок по вул. Білопільська у м. Бердичеві.

Учасники засідання заслухали також представника товариства з додатковою відповдальністю «Коростенський щебзавод» Максима Косубського, який доповів про вжиті заходи щодо усунення причин настання групового нещасного випадку, внаслідок якого загинули 2 працівника підприємства. За результатами спеціального розслідування, нещасний випадок стався через порушення технологічного процесу, а також невиконання посадових обов’язків та вимог інструкцій з охорони праці. Члени колегії одноголосно визнали незадовільною роботу директора ТДВ «Коростенський щебзавод» в частині здійснення контролю за дотриманням працівниками підприємства вимог нормативно-правових актів з охорони праці та вирішили створити комісію із залученням соціальних партнерів для проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів з питань охорони праці на щебзаводі.

Далі по результатам роботи, з доповідями виступили представники структурних підрозділів: начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Інна Лозанюк, начальник відділу з питань гігієни праці Руслана Шандригось, начальник відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці максим Підгаєць, головний державний інспектор відділ нагляду на виробництві і на об'єктах підвищеної небезпеки Олег Рудківський, заступник начальника відділу гірничого нагляду Юрій Зарембицький.

Наприкінці присутні отримали змогу поновити знання з питань попередження проявів корупції, а саме: Ярослав Локазюк, головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції, надав роз’яснення з приводу конфлікту інтересів.

Підсумовуючи роботу колегії, Сергій Сечін подякував учасникам засідання за співпрацю і активну участь в обговоренні актуальних питань і закликав колектив докласти максимальних зусиль для належного виконання завдань, щоб досягти високого рівня довіри людей до органів державної влади.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:46
На Харківщині понад 100 прикордонників здали 45 літрів ...
Вчора 23:45
На Одещині прикордонники затримали переправника чоловік ...
Вчора 23:43
З початку 2024 року понад 650 прикордонників пройшли пі ...
Вчора 23:41
В Харківській області керована ворожа авіабомба вразила ...
Вчора 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
19 квітня 23:37
Аюрведические препараты от бессонницы на травах
Вчора 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Вчора 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення