Як розвивається бджільництво у Черняхівському районі
23.09 13:24
Україна - одна з провідних держав світу, яка має розвинене бджільництво. І хоча на Поліссі медозбори набагато нижчі, ніж на півдні країни, на сьогодні у всіх категоріях господарств Житомирщини утримується близько 170 тис. бджолосімей. Як розвивається бджільництво у Черняхівському районі далі.
Черняхівщина має свої давні традиції бджільництва, які передаються з покоління в покоління. Нині в районі працює 150 пасічників, багато з них цю справу успадкували разом з досвідом і набутками своїх батьків.
Всіляко підтримує пасічників і влада району, адже бджільництво потребує комплексного підходу до свого розвитку. Тому в районі значно збільшено посіви медоносних культур, виконується розпорядження голови облдержадміністрації стосовно відшкодування пасічникам коштів за цукор і вулики. А ще з метою пропаганди бджолярства тут традиційно проходять різні заходи.
Володимир Осецький -начальник управління агропромислового розвитку Черняхівської райдержадміністрації: “На Спаса у нас пройшов обласний семінар на ПГ “Пчоландія”, обласний семінар з бджільництва, куди були запрошені всі пасічники”.
Нещодавно в районі створено і спілку пасічників. Вступити до неї може кожен. Олександр Іщенко — голова спілки пасічників Черняхівського району: ”Всіляку допомогу і підтримку ми вам обіцяємо, кількість членів необмежена.”
Що ж до питань, які хвилюють пасічників, то це збут продуктів бджільництва. Володимир Ковпак: “Сьогодні в бджільництві така ситуація, як із карпоплею: врожай великий, а подіти немає куди”.
Володимир Маційчук також пасічник, тому він добре розуміє необхідність вирощування у нашій зоні альтернативних рослин-медоносів.
Володимир Маційчук — заступник начальника Житомирського обласного центру експертизи сортів рослин: ”Зміна клімату веде до того, що однорічні рослини не забезпечують тієї продуктивності, тієї медоносної бази, яка була споконвічно. Багаторічні рослини мають більш розвинену кореневу систему і краще реагують на посушливі періоди”. А це дуже впливає на якість меду. До речі, мед Полісся вважається ціннішим за південний, і за смаковими властивостями, і за лікувальними, а ще...
Петро Маліновський — пасічник: “Якість меду значно вища і по твердості, і за вмістом влажності він набагато вищий.” “Вислів:”Нехай вам іжа буде ліками, а ліки їжею” повністю підходить до продуктів бджільництва”.
RuporZT
|