Євреї Бердичева відзначили Хануку

21.12 15:18    
Наприкінці грудня єврейська громада відзначає 8-денне свято оновлення, світла і радості. Ханука — це нагадування про події більш ніж двохтисячної давнини, коли єврейський народ звільнився від іга, що його започаткував грецький правитель Антіох четвертий. Євреям забороняли читати Тору, дотримуватися своїх звичаїв та ходити до храму.

Першою на боротьбу проти духовного рабства повстала родина одного зі священників. Коли переможці зайшли до споганеного храму, аби очистити його і запалити свічки, знайшли там лише один маленький глечик з єлеєм.

Вадим Кєлдиш, єврейський месіанський рабин: “Вони хотіли відновити священні діяння, помолитися Богу і принести йому жертву. Тоді трапилось диво: олії з маленького глечика, якого могло вистачити на один день, вистачило на вісім, доки не приготували нову олію”.

Єврейська мудрість говорить: “Небагато світла потрібно для того, щоб розсіяти велику тьму”. Окрім обрядового світильника мінори з сімома свічами, на Хануку прийнято запалювати дев’ятисвічкову ханукію. Одна свічка, що посередині світильника, називається “шамаш”, або служка, її запалюють першою, а від неї — основні вісім свічок — для духовного світла.

Наталія Снєгурова, член єврейської месіанської общини: “Це свято підкріплює віру, зміцнює людину. Хто прийме світло і віру, і сам може комусь допомогти. Свято поширюється і не зациклюється на кожному з нас, ми, як ті свічки, можемо когось любити”.

Вадим Кєлдиш, єврейський месіанський рабин: “Ханука для нас означає освячення, оновлення, подібно до того, як очистили храм. Коли ми так звертаємося до Бога, нам приходить віра та надія. Свято приносить багато радості, адже ми бачимо, як змінюється життя. Ці надія та радість ніколи не закінчуються, адже їх нам дає Бог”.

Особливу увагу на Хануку приділяють дітям. Благословення молоді є постійною частиною служінь єврейської месіанської общини. Люди дякують Господу за дітей і сподіваються, що дівчатка будуть подібними до Рахілі, а хлопчики — до Давида. Сповнені Божим світлом та благодаттю, вдячні за звільнення єврейського народу, члени громади піснями возносять хвалу Ієшуа. Цього разу виконали особливу пісню, яку можна почути не на кожному шабаті. Це — гімн Ізраїля.



Євреї Бердичева відзначили Хануку

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ВІК
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:46
На Харківщині понад 100 прикордонників здали 45 літрів ...
Вчора 23:45
На Одещині прикордонники затримали переправника чоловік ...
Вчора 23:43
З початку 2024 року понад 650 прикордонників пройшли пі ...
Вчора 23:41
В Харківській області керована ворожа авіабомба вразила ...
Вчора 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
19 квітня 23:37
Аюрведические препараты от бессонницы на травах
Вчора 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Вчора 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення