Губернатор Житомирщини: Ми робимо ставку на системні заходи, які мають дати економічний ефект уже у ближчій перспективі

Губернатор Житомирщини: Ми робимо ставку на системні заходи, які мають дати економічний ефект уже у ближчій перспективі

23.02 09:05    
Глава Житомирської обласної державної адміністрації, керівник Житомирської обласної організації Партії регіонів Сергій Рижук в інтерв’ю обласній газеті «Эхо» розповів про здобутки влади за рік, що минув з часу обрання Президентом України Віктора Януковича, про реформи, які здійснюються та перспективи розвитку регіону.

– Сергію Миколайовичу, у своїй передвиборній програмі «Україна для людей» Президент України окреслив стратегічні завдання, які потрібно виконати задля покращення життя людей. Реформи, такі непопулярні і болісні – це, з Вашого погляду, єдиний можливий шлях для вирішення цих завдань?

– Що таке популізм влади і якими наслідками для країни він загрожує, ми вже побачили на результатах діяльності своїх попередників. Тепер у суспільстві вже, либонь, не лише політики розуміють: без реальних економічних, соціальних, правових реформ країна не зможе вийти з кризи. А вийти з неї нам потрібно дужчими, аби зробити суттєві кроки на шляху до покращення якості життя – від освіти, медицини до якісних робочих місць і гідного пенсійного забезпечення. Досягти таких цілей непросто.

Президент України Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров зважилися на проведення глибинних реформ в усіх сферах суспільства, розуміючи, що послідовні, добре продумані реформи працюватимуть на людей та країну, підсилюватимуть економіку. І завдання органів виконавчої влади на місцях - разом із органами місцевого самоврядуванням об’єднати всі здорові сили у суспільстві задля вирішення цих складних проблем.

Я можу з упевненістю сказати, що Житомирська обласна державна адміністрація разом із обласною радою є форпостом впроваджуваних на Житомирщині загальнодержавних реформ. Пріоритети доводиться визначати на кожен певний відрізок часу, адже реформи вимагають концентрації не лише уваги, а й чималих коштів. Треба обирати ту ланку господарського ланцюжка, яка дасть можливість у найшвидшій перспективі отримати видимі результати, стати основою для подальших позитивних змін.

Сьогоднішня ситуація в країні досить складна – ціни, тарифи, небезпечна криміногенна ситуація – проблем багато. Але я вірю, що ми здатні з ними впоратися. Їх поступове вирішення нам під силу, якщо, що найголовніше, щороку наша економіка невпинно зростатиме.

– Отже, головний акцент маємо робити на економіці?
– Якщо говорити про завдання в цілому, то на поточний рік в області визначено 5 основних пріоритетних напрямків розвитку.

Перше: маємо забезпечити збільшення обсягів виробництва у галузях виробничої сфери.

Друге: сприяти залученню інвестицій в економіку області та подальшому розвитку підприємницької діяльності.

Третє: забезпечити розвиток виробничої та соціальної інфраструктури.

Четверте: поступово підвищувати стандарти життя населення.

І, нарешті, п’яте: реалізувати пріоритетні напрямки державної регіональної політики, які визначені для області.

Завдання і заходи з реалізації цих пріоритетних напрямків детально викладені у програмі економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2011 рік. Хід їх виконання буде щоквартально розглядатися на засіданнях колегії облдержадміністрації.

Щодо конкретного напрямку – економічного зростання. Справді, найголовніше для нас сьогодні – добитися зростання обсягів у виробничому секторі, тому що тільки так ми можемо створити фінансову основу для вирішення назрілих проблем.

Вже у першому півріччі 2010 року нам вдалося змінити ситуацію в економіці області. Виконані показники і завдання, визначені Програмою економічного і соціального розвитку області. Всі галузі забезпечили приріст промислового виробництва до попереднього року в цілому на 8,2 відсотка. Особливо радує, що торік покращали показники ефективності виробництва.

– Минулого року багато говорилося про успіхи Житомирщини в питаннях залучення інвестицій. Зможемо утриматися на передових позиціях?
– Зростання промислового виробництва справді значною мірою залежить від об'ємів інвестицій, що направляються на будівництво нових і модернізацію існуючих виробництв. Тому активізація інвестиційно-інноваційної діяльності є пріоритетом для обласної влади. Поведінка інвесторів – кращий індикатор, якщо хочете – барометр інвестиційного клімату. Я особисто зустрічаюся з кожним інвестором, готовим працювати на теренах області. Створена робоча група зі сприяння реалізації інвестиційних проектів. Вона щомісячно розглядає звернення інвесторів. Схема роботи з інвесторами нині прозора і зрозуміла: вивчення питання, опрацювання технічних можливостей, налагодження співпраці з дозвільними і контролюючими органами, місцевою самоврядністю, затвердження графіка реалізації проектів. Тому і маємо результат: минулого року за підсумками 9 місяців за темпами приросту інвестицій в основний капітал область посіла друге місце у загальнодержавному рейтингу. Для підтримки такої тенденції у поточному році буде продовжено роботу зі створення привабливого інвестиційного клімату та активізації інвестиційних процесів в області.

Особливий акцент буде зроблено на реалізації інвестиційних проектів інноваційного характеру, оскільки інновації – це один із вирішальних чинників підвищення ефективності виробництва та забезпечення стабільного розвитку підприємств.

Наразі вже визначено 35 проектів інноваційного характеру у галузі промисловості, агропромислового розвитку та житлово-комунального господарства вартістю майже 700 мільйонів гривень, реалізація яких планується у нинішньому 2011 році.

Враховуючи те, що в області є достатньо потужний науковий потенціал, провідні дослідні установи будуть залучені до впровадження перспективних інвестиційно-інноваційних проектів. Крім того, перспективні наукові розробки наших вчених ми щороку включаємо до електронного видання «Житомирщина інноваційна». Сподіваємось, що вони обов’язково зацікавлять інвесторів.

У цьому році заплановано запустити Інвестиційний портал області в світовій мережі Internet, на якому буде розміщено інформацію про Житомирську область, законодавчу базу, програми та розпорядження, якими регулюється інвестиційна діяльність, інформація про інвестиційний, інноваційний, економічний потенціал Житомирської області, інвестиційно привабливі об`єкти, земельні ділянки, незадіяні виробничі приміщення, інвестиційні пропозиції для інвесторів. Для більш оперативного аналізу проблем та врахування пропозицій інвесторів на порталі буде створена анкета для інтерактивного опитування.

На сьогодні подібні портали мають лише декілька регіонів, серед яких – Вінницька, Львівська, Херсонська області та АР Крим. І ми також це обов’язково зробимо. Сподіваємось, що даний портал буде оцінений інвесторами, які працюють або мають бажання працювати на Житомирщині, і він стане ще однією важливою ланкою в системі залучення інвестиційних ресурсів у нашу область.

– Зростання показників у виробничому секторі, залучення інвестицій – це добре. Але Житомирщина – традиційно аграрна область. Що маємо і до чого прагнемо у цьому сегменті економіки?
– Безперечно, сільське господарство – ще одна сфера, де треба негайно домогтися суттєвих зрушень. Зайве казати, що аграрна галузь чи не найбільше постраждала від того, що держава тривалий час не змогла забезпечити системний підхід, належну підтримку сільгоспвиробника, селяни були кинуті напризволяще, а ті спроби реформування, які час від часу робилися, виявилися половинчатими, а ще точніше – то була імітація реформ. Взагалі слово «реформа» аграрії не дуже полюбляють. Село здавна на певному генетичному рівні схильне до консерватизму, і будь-які новації селянин сприймає обережно, а тому наше завдання полягає в тому, аби нам повірили ті, хто ще може працювати, хто хоче працювати так, щоб жити заможно, а не лише виживати, не сподіваючись на покращення свого справді нелегкого життя.

Сама аграрна галузь має так багато напрямків, що її без перебільшення можна називати сільською економікою. Раніше її нарекли промовисто і навіть з певним пафосом – «агропромисловий комплекс». На жаль, нинішня ситуація у сільському господарстві засвідчує, що від того комплексу, який все ж таки був достатньо потужним і динамічно розвивався, залишилися лише «ніжки та ріжки», галузь розбалансована, а подекуди навіть знищена. Наприклад, льонарство, яке зазнало чи не найбільшого занепаду, дійшовши до межі зникнення. Йдеться й про тваринництво, яке покликане стати своєрідним локомотивом сільської економіки, де найшвидше можна отримати зримі і відчутні результати. Сьогодні ми розпочинаємо цілий комплекс заходів, аби вже в поточному році селяни відчули увагу держави, турботу влади. Десятикратне збільшення фінансування програм підтримки аграрного сектора економіки Житомирщини за рахунок коштів обласного бюджету у 2011 році говорить лише про те, що ми робимо ставку на системні заходи, які мають дати економічний ефект уже у ближчій перспективі, а до 2015 року можна буде знову заговорити про «агропромисловий комплекс Житомирщини» вже у більш сучасному і повноцінному розумінні цього економічного поняття. Для відродження того ж льонарства потрібно відновити виробництво насіння, якого сьогодні і закупити ніде. Проте головне – кошти, і ми виділяємо в 2011 році 1,2 мільйона гривень, які будуть використані для закупівлі елітного насіння. На засіяних у цьому році 600 га плануємо зібрати 180 тонн насіння першої репродукції. 1,8 мільйона гривень виділяє обласний бюджет на закупівлю високорепродукційного насіння картоплі, аби славна колись і прибуткова галузь картоплярства мала нове, більш сучасне і цивілізоване «дихання». Ще більші кошти – 3,9 мільйона гривень, виділяються у поточному році обласним бюджетом для нарощування площ посівів цукрового буряка. Тобто вже восени нинішнього року на Житомирщині має запрацювати більшість цукрозаводів. Фінансова підтримка для сільськогосподарських підприємств області надійде для виконання робіт з хімічної меліорації (вапнування) кислих ґрунтів сільськогосподарського призначення для здешевлення відсоткової ставки за кредитами, залученими на придбання обладнання молочних ферм і комплексів. Також виділяємо кошти на здешевлення закупівлі спермопродукції бугаїв м’ясних порід для поліпшення селекційної ситуації стада великої рогатої худоби, яке доглядає населення області. Майже 2,4 мільйона гривень виділяє обласний бюджет для відшкодування відсотків за отриманими кредитами для розвитку фермерських господарств. Навіть бджільництво отримає цього року підмогу з обласного бюджету на суму в 700 тисяч гривень, за рахунок чого бджолярі матимуть можливість здешевити вартість цукру для годівлі бджіл, вартість придбання вуликів та придбання засобів захисту.

Зрозуміло, що нам також конче необхідно підтримувати свого, вітчизняного, а конкретно – житомирського виробника-поліщука. Робити це ми маємо системно, аби вивести нашу аграрну галузь на рівень гідної конкуренції з європейським фермерством. Впевнений, що започаткована нами практика всебічної, системної і комплексної підтримки сільського господарства Житомирщини дозволить за кілька років конкурувати нашим селянам із зарубіжними аграріями. Причому, конкурувати успішно. З іншого боку, не забуваймо, що у селі ми маємо найбільші соціальні проблеми, те ж безробіття, яке можна суттєво послабити.

– Сергію Миколайовичу, одним із пріоритетів своєї діяльності обласна влада називає співпрацю з громадськістю. Нещодавно відбулися установчі збори громадської ради при обласній адміністрації. Чого чекаєте від співпраці з громадською радою?

– Так, збори відбулися, до участі в них долучилися представники 86 громадських формувань, поки що пройшло перше засідання, про конкретні результати, звісно, ще зарано говорити, однак ми чекаємо на те, що громадська рада стане дуже важливим органом, який допомагатиме нам краще знати проблеми та прагнення всіх громадян, адже в раді представлені абсолютно всі верстви і покоління громадян нашої області. Безумовно, ми хотіли б, аби представники громадськості ґрунтовно та виважено підходили до розгляду проблемних питань, певних ситуацій, які вимагають уваги не лише громадськості, але й влади. Зі свого боку хочу запевнити: обласна адміністрація і насамперед губернатор особисто триматимемо у полі зору своєї уваги ті пропозиції, заяви, вимоги, які надходитимуть від громадської ради. Сьогодні можу побажати всім її членам завзяття у роботі, плідних і змістовних засідань, які ознаменуються гарними результатами. Зрештою, голос громади, якщо він звучатиме потужно, переконливо і по-діловому, – це для нас один із інструментів нашого поступу вперед. Ото і є та демократія, яку ми так довго намагаємося зрозуміти і побудувати.

– Яким усе ж, з Вашого погляду, був рік діяльності нинішньої владної команди регіону?
– Рік, що минув, був непростим для нас усіх. Але не менш складним, як здається, буде і наступний. Ми добре розуміємо, що всі наші напрацювання, навіть найпрогресивніші і найкрасномовніші, дадуть свої результати не одразу. 2011-й буде роком копіткої праці, роком закріплення наших перших скромних досягнень. І лише тоді, коли кожна родина, яка мешкає на терені області, щиро скаже «Наше життя стало кращим», ми, представники влади, будемо мати право звітувати про свою скромну перемогу.

У нас є конкретний план соціально-економічного розвитку області. У нас є команда професіоналів, яка знає, як втілювати цей план у життя. І, головне, у нас є мудрий, працьовитий народ, перед яким ми у великому боргу за те, що його життя досі з різних причин не є гідним його праці і його таланту. Ми маємо сплатити цей борг і довести, що люди зробили правильний вибір, обравши саме цю владу, обравши саме цього Президента. Безперечно, перший рік Президента Віктора Януковича був непростим. Але ми переконані, що йдемо правильним шляхом, і щиро вдячні людям, які не просто розуміють, що у країни нема сьогодні іншого, простішого шляху, а разом з Президентом України Віктором Януковичем, разом зі своєю місцевою владою щоденною копіткою працею будують нову країну, нову Житомирщину – для кожного її жителя, заможну і процвітаючу. Іншого шляху до достатку і світового визнання у нас нема.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Газета «Ехо»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення