Житомирський нардеп Жебрівський прокоментував збільшення кошторису витрат ВР

Житомирський нардеп Жебрівський прокоментував збільшення кошторису витрат ВР

17.06 10:14    
Верховна Рада України тайком збільшила собі фінансування майже на 100 мільйонів гривень.

Наприкінці минулого тижня голова Верховної Ради Володимир Литвин направив на підпис Президентові Віктору Ющенку закон про зміну держбюджету на 2009 рік. Ініціатором документа виступив Кабінет Міністрів, який пропонував за рахунок додаткових від підвищення акцизу на пиво (приблизно 300 мільйонів гривень) надходжень у казну профінансувати низку соціальних витрат, зокрема, забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. Проте під час голосування депутати в останню мить внесли до закону норму про збільшення на 97 мільйонів гривень кошторису витрат Верховної Ради у поточному році. Такий поворот подій ніяк не відповідає неодноразовим заявам парламентаріїв про необхідність тотальної економії коштів і скорочення витрат на утримання чиновників.

У січні депутати пішли на неймовірне — вони зменшили своє утримання на 118 мільйонів гривень у порівнянні з 2008 роком. На перших порах парламент економив на дрібницях: скоротив охорону парламентських будівель і витрати на телефонні розмови. Пізніше депутати під тиском уряду урізали зарплати собі і помічникам. Проте до кардинального скорочення пільг, не дивлячись на неодноразові запевнення, досі так і не приступили.

Необхідність підвищити ціни на пивну продукцію уряд пояснив потребою профінансувати низку соціально значущих проектів. Зокрема, 160 мільйонів повинні були отримати хворі на цукровий діабет для придбання інсуліну, 105 мільйонів — жителі Львова для цілодобового забезпечення водою і 22,5 мільйона — Шевченківський національний заповідник у Каневі.

Після трьох невдалих спроб за ухвалення змін до держбюджету проголосував 331 депутат і зміни були прийняті. Як стало відомо пізніше, ці кошти підуть на утримання апарату парламенту. Істотна частина коштів — 58 мільйонів — піде на фінансування законотворчої діяльності нардепів. Організаційне, інформаційно-аналітичне і матеріально-технічне забезпечення діяльності ВР поповниться 7 мільйонами. Обслуговування діяльності парламенту стане кращим на 23 мільйони. Також нардепи збільшили собі відрядження за кордон — тепер ця стаття поповниться на 3,5 мільйона — до 8,7. Крім того, фінансова підтримка санаторно-курортного комплексу управління парламенту збільшена на 1 мільйон гривень (до 68 мільйонів), а освітлення діяльності нардепів у ЗМІ — на 3 мільйони. Три останні статті раніше планувалося навпаки скоротити.


Павло Жебрівський, народний депутат України, фракція НУ-НС, член Комітету ВРУ з питань бюджету так прокоментував своє бачення щодо цих коштів:


"97 мільйонів гривень – це не такі вже великі гроші.

У депутатів є необхідні відрядження, на яких не можна економити. Наприклад, я є членом парламентської асамблеї ОБСЄ. Нам виділяють деяку суму на переліт, проживання ми оплачуємо самі. Нещодавно ми їздили на економічну конференцію у Дубліні. Українська делегація ні на яких екскурсіях не була, тільки на офіційних заходах. На своєму прикладі можу підтвердити, що кошти скоротили.

Але є статті витрат, на яких можна було б заощадити. Мені говорили, що на ці кошти народним депутатам продовжать давати квартири. Це проблема. Досі не вирішене це питання. Сотні тонн паперу використовують на роздруківку законопроектів, при цьому більшість народних депутатів користується комп'ютерами. Також в обслуговування Верховної Ради входять автоперевезення. Особисто я за всі сім років депутатської діяльності жодного разу не користувався машиною ВР. Потрібно переглянути статті, на яких можна заощадити."

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: For-ua
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
Вчора 11:36
У Миколаєві ДБР встановлює обставини вибухів через які ...
Вчора 11:34
8 тис євро за незаконний перетин кордону - Львівські по ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення