Сидір Кізін пропонує повернути графу «національність» у реєстраційні документи українців

Сидір Кізін пропонує повернути графу «національність» у реєстраційні документи українців

25.04 22:54    
Голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода», депутат обласної ради Сидір Кізін підготував проект рішення зі зверненням депутатів до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо повернення графи «національність» у державних реєстраційних документах.
У проекті рішення враховані рекомендації постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності, котру очолює свободівець.

Сидір Кізін зазначає, що «позбавлення українців права мати свою національність є грубим порушенням принципу верховенства права (Стаття 8 Конституції України), вимог, закріплених у міжнародних актах, зокрема, Загальній Декларації прав людини, а також у Міжнародному пакті про громадянські політичні права, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які є частиною національного законодавства України, та в чинних законах України».

У зверненні йдеться й про те, що «зазначення громадянства не означає правовий зв’язок між особою та державою без зазначення етнічного походження особи. Українське етнічне походження – це належність особи або її предків до української нації та визнання нею України батьківщиною свого етнічного походження. Графу «національність» було вилучено, і на прохання громадянина до паспорта можуть внести дані про дітей, групу крові і резус-фактор, але тільки не його національність чи національність його дитини».

Аналіз нормативно-правових актів та бланків реєстраційних документів засвідчує, що в країнах Ради Європи, в тому числі Європейського Союзу, в офіційних (державних) реєстраційних документах (зокрема, в заяві про реєстрацію народженої дитини, свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб та інших) є графа «національність» або «національне походження», в яку за бажанням громадянина записується його національність і яка також обов’язково використовується при проведенні перепису населення країни.

Графа «національність» передбачена також в державних реєстраційних документах країн СНД та інших колишніх союзних республік Радянського Союзу (лише не в Україні), а також тих країн, які на сьогодні є членами Європейського Союзу (Литва, Латвія, Естонія).

Очільник фракції ВО «Свобода» обласної ради Сидір Кізін наголошує на тому, що міжнародні правові акти, які ратифіковані Україною і є частиною національного законодавства, а також Конституція і чинні закони України не забороняють, а навпаки – дають право громадянам України мати у реєстраційних державних документах запис про свою національність чи національну приналежність.

Тому звернення містить наступні прохання до керівництва держави:
1) повернути етнічним українцям і представникам національних меншин України право мати запис про національність у реєстраційних державних документах. У порядку законодавчої ініціативи внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про поновлення графи «національність» у паспорті, свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб, свідоцтві про усиновлення, свідоцтві про смерть, заяві про народження дитини, заяві про одруження та інших реєстраційних документах;
2) внести відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1025 «Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану», передбачивши у відповідних бланках свідоцтв про реєстрацію графи «національність»;
3) зобов’язати державні органи реєстрації актів цивільного стану України внести запис «національність» у паспорт громадянина України, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, у яких відсутній запис про національність, або видати відповідний вкладиш до цих реєстраційних документів;
4) законодавчо встановити, що українці повинні бути представлені в органах державної влади і місцевого самоуправління пропорційно до населення України;
5) провести в 2017-2018 рр. перепис населення в Україні з обов’язковим зазначенням графи «національність» у переписному листі.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
Вчора 11:36
У Миколаєві ДБР встановлює обставини вибухів через які ...
Вчора 11:34
8 тис євро за незаконний перетин кордону - Львівські по ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення