Продовження роботи в напрямку контролю за якістю харчування в закладах освіти міста
На мою адресу надходять скарги від батьків стосовно асортименту в шкільних їдальнях та буфетах. Відповідно до Державних санітарних правил та норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та постанови Головного санітарного лікаря України від 14.08.2001 №63, затверджений асортиментний перелік харчових продуктів, які можуть продаватись в загальноосвітніх навчальних закладах. Нажаль, підприємці, що здійснюють свою діяльність у закладах міста, порушують законодавство та моральні принципи, шляхом продажу дітям цукерок невідомого походження.
Мною та моїми помічниками було проведено декілька перевірок:
- у вересні 2014 року відвідали два буфети в школах № 12 та 25. В обох з них було встановлено низку заборонених продуктів харчування. А напередодні на мою адресу надійшла скарга від батьків стосовно продажу в шкільному буфеті цукерок у формі цигарок, а також цукерок сумнівної якості від китайських виробників;
- у листопаді 2014 року моїми помічниками повторно було відвідано кілька шкіл, але ситуація з асортиментом в шкільних буфетах, нажаль, не змінилась.
Після останньої перевірки шкільних буфетів, я змушена була направити звернення про термінове втручання керівництва міста в дану ситуацію. В понеділок в.о.міського голови Цимбалюк Л.В. зібрала термінову комісію з питань контролю якості харчування, під час якої мої слова підтвердила керівник департаменту власності та ринкового регулювання міської ради, яка повідомила, що після мого звернення комісійно було відвідано 9 шкіл, в 7 з яких - виявлено продаж недозволених продуктів харчування.
Також під час засідання зазначеної вище комісії було ретельно вивчено ситуацію з ковбасними виробами, що постачаються в заклади освіти. В результаті прийняті наступні рішення:
1. в управлінні освіти ввести штатну одиницю з контролю якості харчування в закладах освіти;
2. попередити підприємців, що здійснюють свою діяльність у закладах міста, про розірвання договорів при виявленні порушень законодавства;
3. попередити постачальників про те, що протягом всього періоду співпраці будуть проводитись незаплановані перевірки продуктів, що ними постачаються;
4. прописати в усіх договорах поставки продукції умову, що аналізи контрольних зразків оплачуються постачальниками
5. провести розширене дослідження ковбасних виробів за рахунок постачальника
депутат Житомирської міської ради
Н.Д.Боровська