Якщо Янукович себе ніяк не проявить, люди підуть за реформатором Тігіпком, – політолог

Якщо Янукович себе ніяк не проявить, люди підуть за реформатором Тігіпком, – політолог

23.07 20:23    
"Заяви віце-прем'єр-міністра України з економічних питань Сергія Тігіпка про корисність грузинського досвіду реформ для України справедливі. Справді, успіхи Саакашвілі у внутрішній політиці викликають повагу. Але, крім усього, в цих заявах є політичний підтекст, що стосується тільки України. Із одного боку, Сергій Тігіпко привертає звичною дружньою грузинською риторикою розчарований "помаранчевий" електорат, а з іншого - ставить Віктора Януковича перед складним вибором. Або проводити непопулярні реформи, або втрачати рейтинг ".

За повідомленням прес-служби «Сильної України», про це сьогодні заявила український політолог Вікторія Подгорна, повідомляє ІА REGNUM Новини.

"Розвиток економіки в Грузії, проведення реформ, на які посилається Сергій Тігіпко, – доказ того, що Михайло Саакашвілі виявився ефективним президентом. Він провів у країні серйозні реформи за досить обмежений час і їх уже визнали успішними у світі. Реформа силових структур, скорочення податків, наведення ладу в питаннях власності. У внутрішній політиці Саакашвілі проявив себе дуже добре. Інша справа - зовнішня, але це вже інший аспект. Грузинський досвід для України позитивний, і Сергій Тігіпко не даремно наводить як приклад саме його. Грузія в останні роки була союзником України. І для людини, яка претендує на зневірений в Ющенкові і Тимошенко електорат, хвалити грузинський досвід – дуже розумний політичний хід ", – вважає вона.

На думку експерта, при всій позитивності економічних реформ, усе впирається в політичну волю українського керівництва. Плюс – між Україною і Грузією в політичному аспекті є велика різниця. "Є один важливий нюанс – в Грузії дуже сильна президентська влада. Михайло Саакашвілі править фактично самостійно. Його опоненти з різних причин вибули з гри давно і надовго. Грузія – маленька країна і зовсім не факт, що на Україні можна успішно діяти такими самими методами. Провести різкі й жорсткі реформи з центру на Україні набагато складніше – занадто багато різних соціальних кластерів, неоднорідна картина за національними ознаками, є потенційні вогнища сепаратизму. Ці елементи ускладнюють процес. Але якщо говорити суто про економічні реформи та грузинський досвід - він чудово нам підходить. А правильність курсу Грузія довела дуже переконливо ", – зазначила експерт.

На її думку, головне питання зараз – чи вистачить у політичної еліти України волі на такий крок. У іншому випадку, віце-прем'єр-міністр і лідер партії «Сильна Україна» отримає гарний шанс посилити свої позиції як самостійний політик і виграти наступні вибори. "Поки подібних лідерів на Україні не було", – відзначає Підгорна. "Основне питання старту серйозних реформ - чи є політична воля для їх проведення? Поки в Україні не було лідера, який би хотів і міг привести правила гри в країні до міжнародних стандартів. Навпаки – будували свій хутір, всіляко нівелюючи світовий досвід. І ось Сергій Тігіпко зараз пропонує Віктору Януковичу – давайте зробимо це. Є парламент, виконавча гілка влади, свій Кабмін. Фактично у Януковича карт-бланш на реформи. І якщо президент зараз себе ніяк не проявить, то він багато чого втратить у очах виборців. І дуже ймовірно, що люди, які все-таки хочуть змін, підуть за реформатором Тігіпком. Так що Сергій Леонідович дуже красиво зараз грає. Або Янукович піде курсом реформ, на якому наполягає Тігіпко, або останній одержить можливість красиво піти з системи влади і перемогти на наступних виборах . Зараз у них є контакт, але в ньому більше конкуренції, ніж співпраці", – резюмувала експерт.

RuporZT


Коментарів: 2 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Коментар
гулак артёмовский - 25 липня 2010 13:08   
Главная реформа,это побороть корупцию,и создать условия для работы не на дядю.
кино онлайн
Коментар
absurd1 - 24 липня 2010 16:38   
Даю ссылочку для любителей тела Тигипка: http://proua.com/lito/ Этот портал как раз конкурс объявил : Кого можно выпускать на пляж этим летом. Можно ознакомиться с фото в полной красе! Я лично проголосовал за Анну Герман - такие СОСКИ. У Веры Брежневой явно будет конкурент :)
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
Вчора 11:36
У Миколаєві ДБР встановлює обставини вибухів через які ...
Вчора 11:34
8 тис євро за незаконний перетин кордону - Львівські по ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення