Житомирський «регіонал» Андрій Дяченко: Щоб навести лад у всіх сферах економіки, потрібні час і терпіння

Житомирський «регіонал» Андрій Дяченко: Щоб навести лад у всіх сферах економіки, потрібні час і терпіння

21.09 07:55    
Андрій Дяченко: «Щоб навести лад у всіх сферах економіки, потрібні час і терпіння»

Розмови про те, що ціни на газ та житлово-комунальні послуги підвищаться, велися давно, а з 1 серпня нові тарифи стали реальністю. І більшість населення цю реальність сприйняла з певною недовірою – і до системи запропонованого захисту у вигляді субсидій, і до гарантій того, що малозабезпечених категорій населення підвищення не торкнеться.

Про актуальне та наболіле - у розмові із заступником голови Житомирської обласної ради, заступником голови Житомирської обласної організації Партії регіонів Андрієм Дяченком.

- Андрію Васильовичу, напередодні нового опалювального сезону всіх найбільше хвилює питання росту цін на газ та житлово-комунальні послуги. Ви не вважаєте цей крок влади непопулярним, тим більше напередодні виборів?
- Звичайно, серед населення підвищення тарифів не користується популярністю. Але в основі прийняття цього необхідного рішення – газовий договір попередньої влади. Колишній уряд закуповував російський газ по 330 доларів, а продавав населенню по 50 доларів. Різницю ж виплачував за рахунок позик Міжнародного валютного фонду. Прагнучи здобути владу будь-якою ціною, тодішня прем’єр-міністр фактично увігнала Україну і весь народ у колосальні борги. Така політика вже до кінця 2010 року поставила б нашу країну на межу дефолту і повного розвалу економіки. Крім того, саме колишній уряд довів до банкрутства національну газодобувну галузь, яка впродовж останніх двох років взагалі не фінансувалася. Народ повинен зрозуміти, що лише підвищення тарифів та своєчасна оплата за використане тепло та світло може врятувати всю систему житлово-комунального господарства.

- Такий ріст цін суттєво вдарить по гаманцях українців, особливо це стосується малозабезпечених верств населення. Але ж у передвиборній програмі Президент України Віктор Янукович наголошував на тому, що подолати бідність – його пріоритетне завдання.

- Віктор Федорович Янукович і турбується про народ. За невеликий період його президентства мінімальну заробітну плату було збільшено до 907 гривень, а пенсію – з 630,4 до 723 гривень. Крім того, вводиться мінімальна погодинна оплата праці, яка буде підвищуватися кожні 2-3 місяці. Для медпрацівників встановлюються надбавки за вислугу років у розмірі до 30% окладу.
Сьогодні уряд робить усе можливе для того, щоб зменшити навантаження на сімейний бюджет. Нові спрощені правила надання субсидій і зниження порогу для їхнього призначення дозволить півтора мільйонам сімей - а це вдвічі більше, ніж у 2009 році – реалізувати своє право на соціальний захист. Із врахуванням 4 мільйонів пільг, які вже надаються, держава підтримає 34% українських родин!
Хотілося, щоб народ зрозумів, що малозабезпечені сім’ї не постраждають від підвищення цін. Уряд зменшив той поріг, нижче якого людина отримує право на допомогу від держави. Для тих, хто працює, він зменшений з 20% до 15% щомісячного доходу. Тобто для сім’ї, в якій працює дві людини, таке підвищення навряд чи можна назвати критичним. А от для пенсіонерів, 67% з яких щомісяця отримує не більше 1 тисячі гривень, такий ріст цін стане ударом. Окрім них, в Україні живе ще багато людей, які з різних причин не зможуть додатково виділяти з сімейного бюджету сто гривень на квартплату. Саме заради їхнього добробуту поріг доходу для надання житлової субсидії був зменшений з 15% до 10%. Так, найменш забезпечені верстви населення за комунальні послуги фактично платитимуть стільки ж, скільки платили раніше.

- Андрію Васильовичу, у населення може виникнути питання, куди підуть кошти від підвищених тарифів, адже загалом сума назбирається чимала.
- Уряд буде суворо слідкувати за тим, щоб зібрані кошти витрачалися ефективно, щоб у найбільш короткий термін собівартість опалення знизилася, а температура у будинках відповідала світовим стандартам. Зараз нинішня влада дала можливість комунальним підприємствам навести лад у своїй економіці, натомість уряд вимагає від них підвищення рівня їхньої діяльності. Наприклад, комунальники повинні зменшити споживання газу і мінімізувати втрати тепла. Так, у 2010 році з фондів Держбюджету на енергозберігаючі заходи було виділено 178 мільйонів гривень, а решту коштів закладено в бюджетах кожного регіону. І влада на місцях повинна максимально ефективно використати ці фінансові можливості.

- Уряд неодноразово наголошував на тому, що в Україні найнижчі в Європі тарифи за газ та комунальні послуги. У зв’язку із підвищенням цін населення може сподіватися на те, що і обслуговування буде таке ж, як і за кордоном?
- Нинішня влада зробить усе можливе для того, щоб українці відчули, що вони живуть саме в європейській державі. Так, у планах не залишити жодну квартиру без холодної та гарячої води, а всю систему водовідводу зробити централізованою. Буде вирішено і проблему регулярного вивезення сміття, зокрема біля кожного багатоповерхового будинку буде встановлено сортувальний контейнер. В останні роки мешканці області часто скаржилися на якість освітлення під’їздів та подвір’їв. Цю проблему буде вирішено, як і питання ремонту покрівель, фасадів, ліфтів багатоповерхових будинків. До того ж, до 2015 року планується збудувати 30 нових дитячих та спортивних майданчиків. Зараз, можливо, усе це здається фантастикою, але завдяки економічно обґрунтованим реформам, відповідному фінансуванню соціальних програм уже через кілька років фантастичне стане реальністю. Та спершу потрібно навести лад у всіх сферах економіки, а для цього потрібні час і терпіння.
Автор статті: Олена ШАЦЬКИХ


RuporZT


Коментарів: 1 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Коментар
gjr - 21 вересня 2010 08:48   
А ДО ЧОГО ТУТ СПОРТМАЙДАНЧИКИ ? ТИПУ ПОРАДА ВІД ригіАНАЛІВ --грійтеся люди спортом !
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення