Житомирські експерти: як придбати заставну квартиру

Житомирські експерти: як придбати заставну квартиру

23.06 09:01    
Андрій К. вже давно думав придбати власне житло, та й дружина останнім часом усе частіше про це нагадувала. Тож і розпочалися довгі пошуки, бо хотілося, щоб воно було і хороше, і недороге. Нарешті зупинилися на квартирі, яку виставила на продаж одна фінансова установа. Та після довгих роздумів відмовилися від свого наміру: якось лячно було купувати житло, що продавалося за борги. Вирішили почекати ще. Згодом подружжя навіть раділо, що не мало відношення до цієї історії. Адже після продажу на цю квартиру заявили права спадкоємці. У результаті було визнано, що вони вправі вимагати свого.

Експерти застерігають, що набувати заставне майно, вилучене примусово, - ризиковано. Протягом трьох років після купівлі – продажу це рішення можу бути оскаржене у суді. І правд буде на боці позивача, зокрема, якщо він діяв під впливом складних обставин, насильства або на момент проведення відповідних операцій був недієздатним.

Потенційним покупцям заставної нерухомості фахівці радять не тільки оглянути житло та перевірити, чи проживає там хто – не будь, але й з’ясувати, хто прописаний та коли і за яких обставин був знятий з реєстрації. У майбутньому не перевірені відомості можуть вилитися у ряд проблем. По-перше – коли на момент укладення договору про заставу в квартирі були зареєстровані неповнолітні діти. А, тим більше, якщо на проведення такої операції немає дозволу органів опіки та піклування. У такому випадку право на користування квартирою належить дітям. А виселити мешканців із цього житла можна тільки з відома органів опіки та піклування, надавши неповнолітнім не гірші, ніж попередні, умови проживання. Ускладнюють ситуацію і можливі претензії з боку третіх осіб, наприклад, якщо дружина має право на половину майна чоловіка.

Щоб не виникало подібних труднощів, банки прагнуть, аби у заставних квартирах не прописували дітей. Так фінансові установи намагаються перестрахуватися від недобросовісних громадян, які, зареєструвавши неповнолітніх, можуть вирішити не повертати кредит. Проте, з іншого боку, вимога батьків – протизаконна. Адже цілком природно, що узаконено проживання разом усіх членів сім’ї позичальника.

Покупцям заставних квартир також варто звернути увагу і на документи, які стосуються нерухомості, зокрема, про закриття іпотеки, заборону відчуження, інші види обтяжень. У будь – якому випадку складно врахувати усі тонкощі, адже новий власник не може знати про всі кредитні процедури стосовно квартири. А був випадок, коли судові виконавці спільно з колекторами винесли майно, замінили двері та опечатали житло без відома власника. Згодом судовими органами було визнано такі дії незаконними. Можлива ще одна неприємність: домовлятися про виселення попередніх мешканців новому власнику доведеться самому.

Тож, перш ніж придбати заставне майно, варто добре обміркувати усі можливі наслідки.

Сергій Форест,
член Асоціації Фахівців з Нерухомості України

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:46
На Харківщині понад 100 прикордонників здали 45 літрів ...
Вчора 23:45
На Одещині прикордонники затримали переправника чоловік ...
Вчора 23:43
З початку 2024 року понад 650 прикордонників пройшли пі ...
Вчора 23:41
В Харківській області керована ворожа авіабомба вразила ...
Вчора 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
19 квітня 23:37
Аюрведические препараты от бессонницы на травах
Вчора 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Вчора 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення