ПР: На Житомирщині успішно реформується медична галузь

ПР: На Житомирщині успішно реформується медична галузь

02.03 11:32    
Реформування медичної галузі – одна з найважливіших складових Програми економічних реформ, розробленої Комітетом з економічних реформ на виконання поставленого Президентом України Віктором Януковичем завдання з відновлення економічного зростання й модернізації економіки країни.

Реформою передбачається змінити філософію медичної допомоги, у центрі уваги якої - пацієнт та лікар. Бюджетні кошти будуть витрачатися на лікування пацієнта, а не на фінансування віртуальних «ліжко-місць». Започатковано Національний проект «Нове життя», який передбачає нову філософію високоспеціалізованої медичної допомоги матерям та дітям - наближення її до пацієнта незалежно від місця проживання. Житомирщина однією з перших включилась в цей проект – сучасний перинатальний центр у місті увійде в експлуатацію на початку червня.

За підсумками діяльності та забезпечення закладів охорони здоров’я у 2011 році область посіла третє місце в Україні. По діяльності закладів у сільській місцевості Житомирщина займає 4-е місце у загальному рейтинговому показнику. Про це йшлося на підсумковій колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації, яка відбулася 24 лютого. На засіданні було обговорено стан та основні напрямки діяльності медичної галузі.

Зокрема, зазначалося, що протягом 2011 року відкрито відділення променевої діагностики та бактеріологічний відділ централізованої клініко-діагностичної лабораторії Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського; на базі Бердичівської центральної міської лікарні відкрита філія відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського на 6 діалізних місць; у м. Новограді-Волинському проведена реконструкція міської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини.
У Ємільчинському районі успішно реалізується проект «Стратегія інтегрованого ведення хвороб дитячого віку». Відкрито після реконструкції дитяче відділення Ємільчинської центральної районної лікарні.

Продовжувалося удосконалення медичної допомоги на третинному рівні. Так, в обласній клінічній лікарні лікар-кардіолог Микола Кушнір вперше в Житомирі виконав складну операцію по стентуванню стовбура лівої вінцевої артерії в умовах рентген-операційної відділення ангіографії та інтервенційної радіології.
Комплекс заходів із впровадження нових перинатальних технологій, реалізований у Житомирському обласному центрі охорони здоров’я матері і дитини, дозволив суттєво вплинути на основний результат роботи - збільшення кількості нормальних пологів та зменшення захворюваності новонароджених.
За роки роботи центру в області вдалося значно зменшити показник материнської смертності (в минулому році випадків материнської смертності в області не зареєстровано), зменшився показник перинатальної смертності до 7,1%. Працівники центру є національними тренерами з питань впровадження ефективних перинатальних технологій.

Завдяки тісній співпраці з обласною державною адміністрацією, обласною радою, Міністерством охорони здоров’я вдалося зміцнити матеріально-технічну базу лікувально-профілактичних закладів. Так, установами та закладами охорони здоров’я області за кошти Державного бюджету та інвестиційного проекту отримано медичного обладнання на загальну суму майже 4 млн. грн., з обласного бюджету виділено 4 млн. грн. для придбання сучасних рентген-комплексів. За кошти місцевих бюджетів та спонсорів у 2011 році були закуплені сучасні рентген-апарати в дитячу центральну міську лікарню м. Житомира та у Малинське міськрайТМО.

Протягом року продовжувалося будівництво та реконструкція об’єктів охорони здоров’я. Це розширення центральної міської дитячої лікарні м. Житомира, завершення будівництва Брусилівської ЦРЛ, реконструкція будівлі поліклініки під лікувальний корпус у Червоноармійській ЦРЛ, добудова пускового комплексу (приймально-діагностичне та терапевтичне відділення) Романівської ЦРЛ, будівництво спортивного комплексу Бердичівського медичного коледжу, введення в дію дахової котельні обласної клінічної лікарні, реконструкція пологового відділення Новоград-Волинського міськрайТМО.
Відновлено фінансування (виділені кошти у сумі 11,5 млн. грн.) та розпочато роботи по добудові хірургічного корпусу міської лікарні на 180 ліжок у м. Коростені.

Ліжковий фонд по області приведений у відповідність до нормативу, затвердженого постановою КМ України від 28.06.97 № 640 – 81 на 10 тис. нас. (по області 74,2), оптимізація його продовжується як на вторинному, так і третинному рівнях надання медичної допомоги; проведена передача закладів первинної медико-санітарної допомоги у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів; майже у всіх районах утворені центри первинної медико-санітарної допомоги як структурні підрозділи центральних лікарень; розпочато формування оптимальної мережі закладів первинного рівня надання медичної допомоги: дільнична лікарня с. Слобода Овруцького району, міські лікарні смт Биківка, Миропіль Романівського, Дружба Олевського району реорганізовані в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. В окремих районах (Романівський, Любарський) відбулося об’єднання ФПів.

В області продовжувалося впровадження сімейної медицини на базі лікарських амбулаторій та дільничних лікарень. Так, сільська лікарська амбулаторія с. Райгородок Бердичівського, с. Пединки Любарського та с. Івановичі Червоноармійського району, дільничні лікарні с. Слобода Овруцького району та с. Тютюнники Чуднівського району, міські лікарні смт Миропіль, Биківка Романівського, смт Великі Коровинці, Іванопіль Чуднівського районів реорганізовані в амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Відкрито дільницю лікаря загальної практики-сімейної медицини в СЛА с. Ягодинка Романівського району.
В області функціонує 239 закладів сімейної медицини, в яких організовані 596 сімейних дільниць. Питома вага населення області, якому надають медичну допомогу сімейні лікарі, – 76,74% проти 76,3% аналогічного періоду 2010 року (в Україні за 2010 рік - 40,54%) .

Матеріально-технічна база закладів сімейної медицини з різних бюджетів зміцнилася на 5 млн. 345 тис. 61 грн., у т. ч. на закупівлю обладнання було використано 1 млн. 715 тис. грн., на ремонтні роботи – 3 млн. 438 тис. грн.

Прес-служба

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ТСН
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:29
Координація зусиль у підготовці до зими: зустріч Герман ...
Вчора 23:28
Станом на 10 травня на пенсійні виплати спрямовано 27,6 ...
Вчора 18:46
Рятувальники Харківщини допомагали евакуюватися жителям ...
Вчора 18:37
За фактом побиття школярки поліцейські Прикарпаття розп ...
Вчора 13:53
В горах врятували групу туристів із Рівненської області
09 травня 13:26
Фарбування бетонної підлоги – як ефективне і економічно ...
07 травня 16:38
Курс Пудрові брови мистецтво та техніка сучасного макія ...
04 травня 21:28
Идеальные детские сережки: тонкости ювелирного выбора
03 травня 00:43
Представники Міндовкілля розповіли міжнародним партнера ...
03 травня 00:37
Як у режимі онлайн швидко відстежити найвигідніші умови ...
07 травня 16:49
На Житомирщині 15-річну дівчину підозрюють у замаху на ...
06 травня 16:20
Затримано лікаря ВЛК, який брав хабарі за обмежену прид ...
06 травня 16:16
У Житомирі керівник благодійного фонду організував кана ...
06 травня 11:53
У Житомирі вночі під час ДТП перекинувся автомобіль
03 травня 15:02
У Житомирі трьом викладачам, які стверджували, що ліцей ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення