Як на Житомирщину на деруни Литвин приїздив. ФОТО

22.09 08:12    
Такою видалась вона для багатотисячної громади шанувальників української страви з картоплі – дерунів. 19 вересня в древлянському місті Коростені відбувся ІІ Міжнародний фестиваль дерунів, кульмінацією якого стала церемонія увіковічення дерунів у граніті.

Не зважаючи на напружений трудовий графік, не проігнорував запрошенням земляків і спікер українського парламенту, Голова Народної Партії Володимир Литвин. У своєму вітальному слові до учасників та гостей фестивалю Володимир Литвин звернувся надзвичайно тепло: «Дорога рідня, - сказав він, - я радий бути разом з вами, мене тішить атмосфера свята. Тут є те, чого нам сьогодні так бракує: щирість спілкування, радість, посмішки, бо в нашому житті і так вистачає хмар».

Спікер запевнив, що добрі смачні страви можуть готувати лише добрі люди, які живуть на Житомирщині і в усій Україні. Також В.Литвин добрим жартом прорекламував цю страву, зізнавшись, що коли б не їв дерунів, мабуть, не дійшов би до Києва…

За словами керівника парламенту, у дорозі, в автомобілі він вивчав робочі папери, в тому числі юридичні висновки щодо проекту держбюджету. А в «деруновій столиці» зізнався журналістам, що фестиваль відволік його на декілька годин від думок про політику: «Це для мене щасливий і приємний виняток», - сказав високопосадовець. На запитання, чи можна порівняти «фестивальні» деруни з тими, що готує мати Ольга Андріївна, бо про них на Житомирщині вже легенди ходять, Володимир Литвин відповів:

- Звісно, вони не йдуть у жодне порівняння, але не тому, що мамині якісь особливі. Всі ми в родині дуже любимо деруни з сиром, і всі, хто побував у гостях у нашій оселі в Слободі-Романівській, нахваляє саме деруни. Думаю, в матері немає якогось секрету, просто вона їх готує для своїх дітей, і, як кожна мати, вкладає в страву всю свою душу – ось і весь секрет. Це смак дитинства, який навіює ностальгію.

Між іншим, багато хто з гостей та ярмарчан фестивалю зізнавався, що з усіх страв віддає перевагу дерунам.

Здавалося б на перший погляд, чи не завелика розкіш, можливо, навіть, примха, у такий скрутний для держави час відкривати пам’ятник дерунові. Однак коростенці так не вважають. Міський голова Володимир Москаленко зазначив, що у найскрутніші часи картопля була основною їжею в поліщуків, часто рятувала багатодітні родини від голодної смерті. «Деруни з картоплі – це й смачно, і ситно, навряд чи знайдеться якийсь поліщук, що не любить дерунів», - констатував очільник міста.

Щодо самих коростенців, слід зазначити, що вони помітно відрізняються від інших громад своєю доброзичливістю та патріотизмом. Мають справді розкішний міський парк, рукотворні історичні фрагменти якого дозволяють заглибитись у давньоруську епоху, поринути в атмосферу ІІ світової війни, а також помилуватись культурно-мистецькими надбаннями сучасності. Місто дуже красиве, а люди гостинні і привітні. Присутній на святі народний депутат України від Блоку Литвина Микола Рудченко це пояснює тим, що коростенська влада належно виконує свої функції і дбає не лише про добробут, а й про дозвілля тутешніх громадян:

Як на Житомирщину на деруни Литвин приїздив. ФОТО


Діяльність тутешньої місцевої влади нікому й на думку не спадає піддавати сумніву, а тим більше критиці. Підприємства працюють, хороші дороги, у домівках є тепло і вода, люди мають роботу, а, відтак, і дозвілля. Пам’ятник дерунові відкрили? А чому б і ні? Запитайте своїх бабусь, які пережили голод, чим вони харчувались? Їх рятувало подрібнене картопляне лушпиння, до якого примішували лободу і пекли з такої суміші деруни. Звичайно, нинішній дерун – це картопляна здоба, але у важкі часи, коли й картоплі було обмаль – це був порятунок від голодної смерті. А коростенці молодці, справжні патріоти свого міста. Завдяки цьому фестивалю іноземці знатимуть, що українці порядні гостинні люди, бо через наших високопосадовців Україна фігурує лише в скандалах.

Урочисте відкриття пам’ятника дерунові у міському парку завершилось ще однією гарною українською традицією – разом з Коростенським міським головою Володимир Литвин посадив калинові кущі.

Як на Житомирщину на деруни Литвин приїздив. ФОТО


У розмові з пресою Володимир Литвин поінформував, що підготував проекти досить важливих для держави законів:

- Якщо по них не будуть прийняті рішення, - постраждають, насамперед, люди. Я переслідую й іншу мету – змусити схаменутись депутатів, які сліпо блокують роботу парламенту. Вони мають зрозуміти, що на них лежить велика відповідальність, що є пакет рішень, яких не можна відкладати, - підкреслив глава парламенту.






Алла Шевчук,
прес-секретар Житомирської обласної організації
Народної Партії

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:33
Свириденко: Україна вийшла на довоєнні показники експор ...
Вчора 23:32
Виплата пенсій пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифі ...
Вчора 23:26
Уряд майже вдвічі збільшив ліміт на кредити для виробни ...
Вчора 23:26
Уряд продовжив кредитування для аграріїв з прифронтових ...
Вчора 17:30
СБУ затримала банду «чорних зброярів», які продавали кр ...
27 квітня 23:32
Як організувати переїзд офісу в Києві по безготівковому ...
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
Вчора 11:59
На Житомирщині чоловік зарубав сокирою власну матір та ...
29 квітня 17:14
Завдяки СБУ 5 років тюрми отримав антиукраїнський пропа ...
27 квітня 10:53
На Житомирщині вчитель вбив колишнього учня, іншого - п ...
26 квітня 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
26 квітня 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення