Уряд підтримав законопроект, який дає «зелене світло» впровадженню проектів ДПП у дорожній галузі

20.01 23:07    
Сьогодні, 20 січня, на своєму засіданні Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання бюджетних відносин під час реалізації договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійних договорів». Він законодавчо врегульовує питання впровадження довгострокових бюджетних зобов’язань у рамках здійснення ДПП, тим самим даючи «зелене світло» реалізації перспективних проектів на умовах ДПП. Про це повідомив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«Впровадження перспективних проектів державно-приватного партнерства у дорожній галузі – один із головних пріоритетів для нашого Міністерства на цей рік. Ми хочемо залучити приватних інвесторів на ринок українських автошляхів. Для цього вже розроблена Перша програма ДПП у дорожній галузі, в рамках якої на першому етапі ми відновимо 6 потенційних пілотних ділянок доріг загальною протяжністю 1400 км. Проте для її реалізації вкрай необхідне прийняття законопроекту щодо врегулювання умов та особливостей взяття довгострокових бюджетних зобов’язань у рамках здійснення державно-приватного партнерства. Вдячний Уряду за підтримку цього рішення і дуже сподіваємось на якнайскоріше схвалення цього закону депутатами», - зазначив Владислав Криклій.

За його словами, законопроект передбачає можливість сплачувати за збудовану за рахунок приватних інвестицій інфраструктуру в розстрочку протягом 20-30 років. При цьому оплата здійснюватиметься після завершення будівництва чи реконструкції автошляху та залежатиме від його подальшого якісного утримання. «Дороги не будуть платними для громадян. За інфраструктуру платитиме держава, але в розстрочку протягом 20-30 років. Якщо дорога не утримуватиметься відповідно до встановлених стандартів, платіж інвестору з боку держави зменшується на відповідний розмір штрафів, що визначається договором», - пояснив Міністр.

Законопроект був розроблений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за підтримки Групи Світового Банку на виконання пункту 54 Плану заходів з виконання Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених пандемією COVID-19, на 2020—2022 роки.

Нагадаємо, 29 жовтня 2020 року Міністерство інфраструктури, Укравтодор, Світовий Банк і Міжнародна фінансова корпорація в Україні презентували Першу програму державно-приватного партнерства у дорожній галузі. Її суть полягає в залученні приватного фінансування для будівництва та утримання автомобільних доріг, а її реалізація дозволить залучити до 10 млрд доларів приватних інвестицій. До програми було включено 21 ділянку автомобільних доріг сумарною протяжністю 4500 км. Очікується, що вже у 2021 році будуть оголошені тендери на залучення приватного партнера по перших 3 проектах.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:46
На Харківщині понад 100 прикордонників здали 45 літрів ...
Вчора 23:45
На Одещині прикордонники затримали переправника чоловік ...
Вчора 23:43
З початку 2024 року понад 650 прикордонників пройшли пі ...
Вчора 23:41
В Харківській області керована ворожа авіабомба вразила ...
Вчора 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
24 квітня 23:19
Преимущества и недостатки беззерновых кормов для кошек
24 квітня 20:46
Как установить динамики Блаупункт в автомобиль
22 квітня 23:42
Что вкуснее, слаще и неприхотливее: черника или голубик ...
22 квітня 12:58
Оформлення приміщення HPL-панелями: Від декоративності ...
19 квітня 23:37
Аюрведические препараты от бессонницы на травах
Вчора 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Вчора 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення