НСЗУ: На оплату праці надавачів медпослуг за 1-й квартал 2021 року витрачено 21,5 мільярда гривень

15.07 23:22    
За даними звітів, які отримує НСЗУ від медичних закладів, витрати на оплату праці надавачів за 1-й квартал 2021 року становлять 21,5 млрд гривень.

Вже понад один рік і 3 місяці заклади спеціалізованої медичної допомоги працюють за новими правилами. Фінансування вони отримують не на утримання стін та ліжок, а як оплату за надану пацієнтам медичну допомогу. Всі лікарні, які підписали договір з НСЗУ, стали незалежними суб'єктами господарювання. Відтоді, як лікарні отримали автономію, рівень зарплат встановлюється на рівні кожного медзакладу окремо і залежить від кількох чинників:

1. Розмір тарифів, який залежить від обсягу асигнувань, який держава здатна виділити на систему охорони здоров’я взагалі та зокрема - на Програму медичних гарантій. В 2020 році бюджет Програми медичних гарантій було затверджено на рівні 72 млрд грн, хоча через пандемію використано 89 млрд грн. У 2021 році бюджет Програми медичних гарантій 123,5 млрд грн. Від обсягу передбачених для реалізації Програми медичних гарантій коштів залежать розміри тарифів за відповідними медичними пакетами.

2. Управлінська спроможність керівника медичного закладу та підтримка місцевої влади. Завдяки цим факторам лікарні можуть мати сучасне медичне обладнання та медичний персонал у необхідній кількості і відповідної спеціалізації. Відповідність вимогам до лікарень дозволяє їм укласти з НСЗУ договори на надання багатьох послуг та отримати суми договорів, розмір яких перевищує розмір колишніх субвенцій.

3. Колективний договір, у якому чітко визначено порядок встановлення та розміри зарплат, премій та інших надбавок у колективі.

За даними квартальних звітів, які отримує НСЗУ від медичних закладів, витрати на оплату праці надавачів медичних послуг за 1-й квартал 2021 року склали 21,5 мільярди гривень. Це - дані від понад 2 400 закладів.

За період січень-квітень середньомісячні витрати на оплату праці до відрахування податків у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу становили:

керівники - 31 942 грн;
лікарі - 13 332 грн;
середній медичний персонал - 11 184 грн;
молодший медичний персонал - 8 822 грн.
Серед колективів закладів спеціалізованої медичної допомоги найвищі середньомісячні витрати на оплату праці:

у лікарів Косівського фтизіопульмонологічного диспансеру на Франківщині - 56 тис. грн;
у медсестер Полтавської міської лікарні № 5 - майже 35 тис. грн;
серед керівників - у Криворізькому протитуберкульозному диспансері - понад 126 тис. грн.
Якщо говорити про спеціалізовані заклади, то у лікарів 119 лікарень середні витрати на оплату праці перевищують 20 тисяч гривень за результатами 1 кварталу 2021 року.

Щодо екстреної медичної допомоги, то середньомісячні витрати на оплату праці за перший квартал 2021 року тут склали:

керівники - понад 40 тис. грн.;
лікарі - майже 30 тис. грн;
середній медичний персонал - 25 тис. грн;
молодший медичний персонал - понад 12 тис. грн.
Найвищі витрати на оплату праці є в лікарів центрів екстреної медичної допомоги міста Київ, а також у Закарпатській та Чернівецькій областях - понад 45 тис. грн. Найнижчі - в лікарів центрів екстреної медичної допомоги Вінниччини та Житомирщини - 15 та 16,5 тис. грн відповідно.

Щодо первинної ланки, тут середньомісячні витрати на оплату праці за перший квартал 2021 року склали:

керівники - майже 27 тис. грн;
лікарі - понад 16 тис. грн;
середній медичний персонал - понад 9 тис. грн;
молодший медперсонал - майже 5,5 тис. грн.
У близько 100 центрах надання первинної медичної допомоги середній розмір витрат на оплату праці у лікарів перевищує 20 тис. грн. Найвищі вони у лікарів Росошанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини на Вінниччині та Більче-Золотецької амбулаторії на Тернопільщині - понад 35 тис. грн.

Кілька прикладів, які ілюструють зростання витрат на оплату праці у першому кварталі 2021 року, порівняно з 2020 роком.

В Одеському обласному очному шпиталі інвалідів війни середньомісячні витрати на оплату праці зросли більше, ніж вдвічі: у лікарів з 10 тисяч до 22-х, у середнього медичного персоналу з 8 до 20 тисяч, у керівника - з 17 до 46 тисяч.

У Закарпатському територіальному центрі екстреної медичної допомоги середньомісячні витрати на оплату праці лікарів у першому кварталі 2021 року складали понад 45 тис. грн, що на 16,5 тис. грн більше періодів другого-четвертого кварталів 2020 року. У середнього медичного персоналу цього центру зростання на рівні плюс 8,5 тисячі гривень.

У Батуринському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги на Чернігівщині середньомісячні витрати на оплату праці зросли майже в чотири рази - з 5 до 20 тис. грн у лікарів, з 1 700 грн до 6,5 тис. грн у середнього медичного персоналу.

Хочемо підкреслити, що НСЗУ не встановлює розміри заробітних плат у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги за договором. А фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медзакладів. І від стратегії розвитку, яку вони оберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників.

Детальніше з інформацією можна ознайомитись на дашборді НСЗУ під назвою “Звіт про доходи та витрати надавачів медичних послуг (окремі показники)”.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення