МОН: Про старт вступної кампанії у вищих навчальних закладах України

11.07 21:13    
«Сьогодні розпочалася вступна кампанія. Учора на сайті Міністерства освіти і науки, вперше за всю історію України, було оприлюднено показники державного замовлення в розрізі між університетами. Давно вже був запит громадськості, щоб це відбувалося публічно», - повідомила перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун під час прес-конференції «Старт вступної кампанії у вищих навчальних закладах України».

За словами Інни Совсун, конкурсна комісія з відбору виконавців державного замовлення доклала зусиль для того, щоб гарантувати надання місць державного замовлення найкращим університетам. «Вищі навчальні заклади, які мають потужний викладацький склад, гарну репутацію отримали збільшення обсягів держзамовлення», - зазначила вона.

Перший заступник Міністра повідомила, що університети, які з політичних міркувань страждали під час попередніх вступних кампаній при розподілі місць державного замовлення також отримали певне збільшення.

«Ми зробили все можливе, щоб абітурієнти отримали можливість вступити до найкращих університетів. Це відображено в розподілі держзамовлення», - підкреслила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра поінформувала, що всього на бакалаврат цього року виділено близько 99 тис. місць державного замовлення. Це трохи менше ніж минулого – близько 3% скорочення, що пов’язано з демографічними тенденціями. Близько 50 тис. виділено на навчання спеціалістів, 33 тис. – магістрів.
«Цього року на зовнішнє незалежне оцінювання було зареєстровано 290 тис. абітурієнтів. Не всі з них змогли взяти участь. Кримці не всі змогли взяти участь, більшість з них відмовилися від отримання вищої освіти в Україні», - повідомила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра наголосила, що вступна кампанія в цьому році буде, напевно, однією з найбільш складних в історії України через військову ситуацію на сході держави та анексію Криму: «Ми докладаємо максимум зусиль, щоб вступна кампанія в східних регіонах відбулася нормально. Але, на жаль, багато університетів в Луганській, Донецькій областях сьогодні не змогли відкрити свої двері перед абітурієнтами через погрози бойовиків; через те, що люди бояться виходити на роботу».

Інна Совсун запевнила абітурієнтів, які хочуть вступати до цих університетів, в двох речах: «По-перше, в університетах Донецької та Луганської областей доведені обсяги державного замовлення; по-друге, прийом документів на Донбасі продовжено до 15 вересня. Сподіваємося, що відбудеться стабілізація ситуації, і в жовтні університети зможуть розпочати навчальний процес».

Перший заступник Міністра закликала абітурієнтів з Донбасу подавати заяви на вступ до ВНЗ в електронному вигляді.

Також Інна Совсун наголосила, що наразі обсяг державного замовлення для вищих навчальних закладів Донецької та Луганської областей не зменшувався.
Як повідомила перший заступник Міністра, кримським університетам обсяги державного замовлення не доводилися. Проте, абітурієнти з Криму, які будуть вступати до українських вищих навчальних закладів, відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», зможуть отримати безкоштовне навчання.

«Відповідно до змін до Закону, які має підписати Президент України, абітурієнтам з Криму, які виконають мінімальні вимоги, тобто отримають 124 (140) балів із зовнішнього незалежного оцінювання, і не потраплять до писку рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення – їм окремо мають виділятися такі місця, які спеціально зарезервовані Міністерством освіти і науки», - зазначила перший заступник Міністра.

Інна Совсун висловила сподівання, що всі абітурієнти зможуть зробити усвідомлений вибір і реально оцінити свої можливості, щоб кращі з них потрапили до кращих вищих навчальних закладів України.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення