У «Софії Київській» презентували конкурс статей та фотографій про культурне надбання Криму

25.06 16:08    
Презентацію конкурсу провели у Національному заповіднику «Софія Київська» Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко, виконавчий директор ГО «Вікімедіа Україна» - Наталія Тимків, директор ДП «Кримський дім» Олексій Скорик, директор заповідника Неля Куковальська, координатор громадської ініціативи «КримSOS» Таміла Ташева, голова громадської організації "Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український Дім» Андрій Щекун, кінорежисер і телеведучий Ахтем Сейтаблаєв.

«Ми повинні постійно нагадувати нашим співвітчизникам, що Крим завжди був є і буде українським і обов’язково буде повернутим. Цей конкурс є одним із кроків у цій важливій справі. Переконаний, що об’єднані зусилля українців, кримських татар, всіх людей доброї волі, інтелектуалів, громадських активістів і просто небайдужих людей обов’язково приведуть до досягнення такого результату», - сказав В’ячеслав Кириленко. - Власне конкурс буде нагодою дізнатися більше про величезну кількість пам’яток, які знаходяться в Криму, - від всесвітньої пам’ятки ЮНЕСКО «Херсонес Таврійський» до найменших музеїв чи пам’яток місцевого значення».

Виконавчий директор «Вікімедіа Україна» Наталя Тимків порівняла конкурс про пам’ятки Криму в українській Вікіпедії із своєрідним референдумом про ставлення українців до долі півострова. Вона закликала виправити ситуацію, коли про Крим створено 9 тисяч статтей російською мовою і лише 4 тисячі – українською. «В Криму майже 9 тисяч пам’яток. В Севастополі – 2 тисячі. Це неймовірна кількість неописаних речей», - сказала Наталя Тимків. За її словами, в ході конкурсу також можуть бути подані статті про Крим, які не пов’язані з пам’ятками. «Редагувати Вікіпедію – це брати участь у волонтерському русі, це залишити по собі згадку і передати те, що є важливим», - пояснила виконавчий директор філософію онлайн-енциклопедії, внеском до якої можуть бути як тексти, так і зображення.

Директор «Софії Київської» Неля Куковальська, говорячи про важливість конкурсу, висловила занепокоєння з приводу ставлення в анексованому Криму до найбільш цінних пам’яток. Так, «Херсонес Таврійський» занесений до складу об’єднаного музею військово-патріотичного виховання, що принижує статус цієї пам’ятки; призупинено процес включення Судацької фортеці до переліку пам’яток всесвітнього значення.

Директор «Кримського дому» Олексій Скорик висловив готовність підтримати конкурс, який приверне увагу українського суспільства до проблем Криму та зокрема, збереження культурної спадщини. «Якщо в організаторів конкурсу є побажання отримати допомогу інформаційну, ресурсну, ми з радістю її надамо в рамках можливостей державного підприємства «Кримський дім», - запевнив Олексій Скорик.

Координатор «КримSOS» Таміла Ташева також пообіцяла підтримку конкурсу вікіпедистів з боку громадських організацій, які опікуються питаннями Криму. «Ми радо підтримаємо такий конкурс, тому що ми розуміємо, наскільки важлива актуалізація питання Криму. Громадянам України, які залишилися жити на окупованій території, важливо постійне нагадування, що про них пам’ятають і намагаються зберегти зв’язки між материковою частиною України і Кримом», - заявила громадський активіст. «Важливо, щоб в українській Вікіпедії будь-яка людина могла знайти інформацію і згадати часи, коли вона була в Криму, шляхом візуального відтворення. Важливо показати, якими красивими є пам’ятки Криму, і вони є надбанням Української держави», - додала Таміла Ташева. Вона зробила особливий акцент на тому, щоб окремі статті перекласти кримськотатарською мовою, і повідомила, що активісти, молодь та викладачі кримськотатарської мови готові долучитися до цього аспекту вікіпедійного проекту.

Ахтем Сейтаблаєв підтримав ініціативу Міністерства культури та «Вікімедія Україна» як таку, що спрямована на культурний діалог, взаємне пізнання та відкриття історії України та Криму. «Культурна різноманітність – це унікальна риса України, де так багато культур, релігій, народів, традицій. У цьому сенсі Вікіпедія – це фундамент для пізнання цієї різноманітності, адже статті до онлайн-енциклопедії пишуть не науковці, а прості люди. За цими текстами ми бачимо живі емоції живих людей», - сказав Ахтем Сейтаблаєв. Кінорежисер пообіцяв, що переможці конкурсу отримають епізодичні ролі у фільмі «Кіборги», який готується до зйомок за підтримки Міністерства культури та Міністерства оборони.

Голова громадської організації "Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український Дім» Андрій Щекун подякував за спільну ініціативу Мінкультури та «Вікімедіа України», оскільки це є важливим посилом підтримки кримчан на окупованій території. «Наша громадська організація долучається до такої акції. Ми будемо надавати інформацію для написання статтей, залучати кримчан, журналістів у Криму, щоб вони мали змогу відчувати свою затребуваність та єдність з Україною», - сказав Андрій Щекун.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення