Державній регіональній лабораторії Держпродспоживслужби передано високоточне обладнання для діагностики АЧС

06.02 12:58    
Як повідомляється на офіційному веб-сайті Держпродспоживслужби 1 лютого 2018 року відбулася урочиста церемонія передачі на безоплатній основі високоточного ПЛР-обладнання для виявлення збудника АЧС, яке буде встановлено у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ) та державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи Житомира, Сум і Миколаєва.

Це стало можливим завдяки Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО) та Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), які об’єднали свої зусилля задля надання допомогти державним лабораторіям та ветеринарним факультетам аграрних університетів у підготовці фахівців із діагностики, а також долучилися до переоснащення лабораторій, придбавши високоточне діагностичне обладнання та необхідні реагенти.

Передача обладнання відбулася в рамках другого етапу проекту «Африканська чума свиней: підвищення обізнаності та пом’якшення ризиків в Україні», який реалізується в Україні з 2015 року ФАО та ЄБРР за підтримки Держпродспоживслужби та Асоціації свинарів України.

Як було відзначено на прес-конференції з цієї нагоди, сучасне обладнання для проведення аналізу полімеризації ланцюгової реакції в реальному часі (RT-PCR) – єдиного надійного методу діагностики АЧС – дозволить державним лабораторіям зробити свій внесок в успішний контроль над хворобою і раннє виявлення АЧС, а також допоможе пом’якшити реальні ризики шляхом поліпшення місцевого лабораторного потенціалу та знань із діагностики.

Разом із цим, отримане сьогодні обладнання стане доступне не лише для працівників лабораторій, але й для студентів ветеринарних факультетів для навчання та роботи. Для розширення можливостей профільних вишів ФАО та ЄБРР за підтримки Держпродспоживслужби формують партнерські зв’язки між державними лабораторіями та аграрними університетами в Одесі, Сумах та Житомирі для обміну найкращими практиками з діагностики.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зауважив, що нараді ситуація з АЧС є непростою як в Україні, так і в інших державах Східної Європи. До прикладу, лише за 20 днів поточного року в Польщі було зафіксовано понад 200 випадків АЧС в дикій фауні.

У минулому році в Україні було зафіксовано 163 випадки АЧС, а станом 31 січня – 18 випадків. Динаміка поширення, порівняно з минулим роком, скоротилася. При цьому слід звернути увагу на структуру виявлення: в поточному році майже половина випадків, які виявляються, – це дика фауна, що є наслідком роботи Держпродспоживслужба в комунікації з іншими ЦОВВ, місцевою владою, профільними асоціаціями, мисливцями.

«Тому у даному випадку, виявлення таких випадків не стільки негатив, скільки позитив, бо це зменшує ризик перенесення вірусу із дикої фауни до свійських свиней», – зазначив Володимир Лапа.

За його словами, у цьому контексті надзвичайно важко переоцінити поставку чотирьох комплектів ПЛР-обладнання для виявлення збудника АЧС, підвищення кваліфікації спеціалістів лабораторій, поглиблення співпраці з вищими навчальними закладами та формування нової генерації висококваліфікованих фахівців.

Ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан також відзначив практичну користь, яку можна отримати від реалізації проекту. За його словами, за рахунок поєднання зусиль Держпродспоживслужби, навчальних закладів, наукових установ, суб’єктів господарювання проект має синергетичний ефект.

Підбиваючи підсумки прес-конференції, представники ФАО та ЄБРР запевнили, що готові надавати подальшу підтримку як сектору свинарства, так і державним інститутам, які займаються його розвитком та забезпеченням епізоотичного благополуччя.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило військ ...
Сьогодні 10:14
ДБР викрило організовану групу лікарів, які заробляли н ...
Вчора 22:55
Україна передала Європейській Комісії перший Звіт у меж ...
Вчора 22:53
Порхун: Мінветеранів разом з великим бізнесом розвивати ...
Вчора 22:52
Мінветеранів залучатиме нотаріусів до удосконалення зак ...
24 квітня 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
24 квітня 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
24 квітня 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
24 квітня 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
24 квітня 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
Сьогодні 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
Сьогодні 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення