Житомирський Льонокомбінат, в минулому столітті одне з найпотужніших виробництв області, найбільший льонопереробний комбінат в Європі, продукція якого була відома у всьому світі, сьогодні перетворився на справжні руїні. Будівлі підприємства, яке було справжньою візитною картою не лише для обласного центру та вважалося одним з найперспективніших в текстильній галузі України наразі виглядають, як декорації для фільму жахів.
Проте на Житомирщині є люди, які намагаються відродити льонарство в регіоні. Серед них Ірина Костюшко, власниця агрокомпанії «Зоря», завдяки її активному сприянню вже втретє відбудеться Фестиваль Льону. На меті заходу відродити традиції вирощування льону в Україні та популяризувати культуру використання продуктів з льону в повсякденному житті за доступними цінами. Фестиваль Льону відбудеться 26 серпня 2017 року в селі Стремигород Коростенського району. Початок свята об 11:00.
«Сьогодні в Україні синього моря льону немає. І тому фестиваль – це початок, щоб ми відродили це сине море льону на Поліссі, щоб ми відродили візитну картку Полісся, щоб ми повернули рівень світового лідера в льонопереробці», - говорить
ідеолог Фестивалю Льону Ірина Костюшко. Відродження льонарства вона вважає своєю особистою місією.
Особливо важливим є те, що під час фестивалю аграрії та представники бізнесу зможуть обмінятися досвідом та неформально поспілкуватися з представниками влади щодо проблемних питань. Ділова частина фестивалю буде представлена нетворкінгом – комунікаційним майданчиком для обміну досвідом. В дискусійній панелі візьме участь «Асоціація льонарства та коноплярства в Україні», Житомирська торгівельно-промислова палата, аграрії, представники влади та бізнесу.
Не зважаючи на таку важливу місію та спеціалізовану частину фестивалю на гостей також чекають розваги, видовища та багато музики – від етнічної української до сучасної танцювальної, хедлайнером стане співак Арсен Мірзоян. На святі глядачі зможуть насолодитися кінно-трюковим шоу та захоплюючим авіаційним видовищем,а також скуштувати страви високої української кухні з органічних продуктів.
Цього року організатори очікують до 7 тис. учасників, серед яких учасники з Білорусії, Франції, Польщі, Бельгії та ПАР.