«Лікарі без кордонів» розпочали лікування пацієнтів з хіміорезистентним туберкульозом у Житомирській області

16.07 10:10    
Міжнародна незалежна гуманітарна медична організація «Лікарі без Кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) розпочала лікування пацієнтів з хіміорезистентним туберкульозом (ХР ТБ) в рамках пілотної програми в Житомирській області. У співпраці з Житомирським обласним протитуберкульозним диспансером MSF провела діагностику для першої групи пацієнтів та розпочала їхнє лікування за допомогою короткострокового курсу, рекомендованого в останній настанові Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).
«Лікарі без кордонів» розпочали лікування пацієнтів з хіміорезистентним туберкульозом у Житомирській області

ХР ТБ – серйозна проблема громадського здоров’я в Україні. Станом на січень 2018 року у країні зареєстровано понад 349000 людей, хворих на туберкульоз, з яких у 8000 – ХР ТБ, тобто такі, що не піддаються стандартному лікуванню туберкульозу. Однак ефективне лікування ХР ТБ не було легкодоступним в Україні.

«Набагато коротший за звичайний 24-місячний режим лікування ХР ТБ короткотривалий курс пропонує таку ж або навіть вищу ефективність, ніж традиційний довготривалий курс, і дозволить нашим пацієнтам закінчити лікування лише за дев'ять-дванадцять місяців, – говорить д-р Марве Дечавез Дука, медичний референт проекту MSF у Житомирі. – Наша програма ставить фізичне та психічне благополуччя пацієнтів в центр їхнього лікування».

Деякі препарати для лікування ХР ТБ є токсичними, і пацієнти можуть страждати від важких побічних ефектів, що ускладнює завершення їхнього лікування. Це становить ризик як для пацієнта, так і для спільноти, оскільки хвороба може бути передана іншим, якщо її не лікувати. Тому, окрім меншої вартості, більш коротка схема підвищує ймовірність того, що пацієнти завершать лікування, оскільки їм доведеться справлятися з побічними ефектами протягом коротшого періоду часу.

Лікування пацієнтів відбуватиметься у два етапи: спочатку – під час короткострокового перебування в лікарні, а потім – вдома. Ця амбулаторна модель лікування має значні переваги у порівнянні з традиційним підходом до госпіталізації протягом усього періоду лікування – як з точки зору добробуту пацієнта, так і для зменшення перехресного зараження в лікарні.

Окрім ліків, пацієнти отримуватимуть психосоціальну підтримку для покращення прихильності до лікування, контролю та ведення побічних ефектів та лікування будь-яких інших хвороб, на які вони можуть страждати, що можуть вплинути на результат лікування ХР ТБ. Після виписки з лікарні команда MSF буде проводити уважне спостереження за пацієнтами в їхніх громадах, щоб переконатися, що вони отримують постійну підтримку, доки вони не завершать лікування.

Окрім ініціювання короткострокового режиму, MSF також буде вводити два нових протитуберкульозних препарати, склавши схему без ін’єкційних препаратів, яка буде доступна для пацієнтів в Україні в кінці цього року. Нові препарати, бедаквілін та деламанід, рекомендовані ВООЗ, можуть докорінним чином змінити ситуацію з лікуванням ХР ТБ. Вони пропонують більш ефективне лікування для пацієнтів зі складними профілями хіміорезистентності та сприяють досягненню кращих результатів для пацієнтів. Бедаквілін був нещодавно зареєстрований в Україні, а реєстрація деламаніду ще не завершена.

«Не дивлячись на те, що ми дуже раді бути в змозі запропонувати короткий режим курсу для деяких з наших пацієнтів, є інші хворі зі стійкістю до більшості або до всіх існуючих в даний час ліків, – говорить д-р Дечавез Дука. – Для цих людей доступ до нових протитуберкульозних препаратів – це питання життя та смерті. Ми закликаємо органи охорони здоров’я України та їхніх партнерів продовжувати прикладати зусилля, щоб зробити нові ліки доступними для всіх пацієнтів, яким вони потрібні в Україні».

РЕЗЮМЕ
MSF працює у суворій відповідності до принципів нейтральності, незалежності та неупередженості. Це означає, що MSF не стає на бік жодної зі сторін конфлікту, не залежить від політичних, військових та корпоративних планів, надаючи медичну допомогу людям на основі потреб, незалежно від статі, раси, релігії або політичної приналежності. У 1999 році MSF отримала Нобелівську премію миру.

MSF проводить свою діяльність в Україні виключно за рахунок приватних пожертв і не приймає фінансування з боку жодного уряду.

6 лютого 2018 року MSF підписала угоду з адміністрацією Житомирської області, а також з Міністерством охорони здоров’я України, та пообіцяла співпрацю в напрямку зниження смертності, спричиненої ХР ТБ, і запобігання подальшому поширенню захворювання.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:42
В Сумській області оперативно ліквідувавши пожежу, вогн ...
Сьогодні 10:41
У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина, трьо ...
Сьогодні 10:40
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки смертельн ...
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 10:10
СБУ затримала інформатора російської розвідки, який шпи ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
Сьогодні 11:00
У Житомирі «бізнесвумен» продавала елітні автівки, ввез ...
Сьогодні 10:35
У Житомирі в чоловіка поцупили автомобіль
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення