На Житомирщині дешевшають яйця, молоко, сало та сири
18.08 10:09
За інформацією Головного управління статистики, сприятлива цінова ситуація на ринку продуктів харчування, яка спостерігалась на споживчому ринку впродовж останніх чотирьох місяців, забезпечила дефляцію, яка по Україні у липні склала 99,8 відсотка, по області зокрема – 99,7 відсотка.
Серед продовольчих товарів подовжився процес здешевлення яєць –на 9 відсотків. Традиційне сезонне зниження цін відбулось на овочі загалом на 8 відсотків, у тому числі капуста, морква, буряк, цибуля подешевшали на 16 відсотків, картопля – на 21 відсоток.
Окрім того, зафіксовано зниження цін від 2 до 4 відсотків на низку важливих продуктів харчування, а саме, на сири тверді і м’які, олію, сало, тваринні жири, молоко, рис.
Поряд з цим, крупа гречана подорожчала на 10 відсотків, сіль – на 5, цукор – на 3 відсотки. Від 0,5 до 1,5 відсотка, зважаючи на підвищений сезонний попит, зросли ціни на фруктові соки, мінеральні води, безалкогольні напої, морозиво.
Підвищилась плата і за послуги сфери охорони здоров’я на 2 відсотки за рахунок подорожчання санаторно-курортних послуг на 11 відсотків.
Послуги транспорту подешевшали на піввідсотка, що обумовлено зниженням цін на бензин майже на два відсотки. З початку року індекс споживчих цін склав 102,6 відсотка проти 103,1 відсотка по Україні.
Ціни на продукти харчування за 7 місяців піднялись на три відсотки. Найбільшого підвищення зазнали ціни на крупи, які зросли на 32 відсотки, консервоване молоко та какао – майже на 20 відсотків, морозиво – на 18 відсотків.
Від 5 до 10 відсотків стали дорожчими олія, сири, сіль, прянощі та кулінарні трави, маргарин, безалкогольні напої, цукор, шоколад тощо.
Разом з цим, яйця подешевшали більше ніж на 45 відсотків, сало і тваринні жири – на 16, молоко – на 6 відсотків.
Послуги транспорту стали дорожчими на 2 відсотки, що, в першу чергу, зумовлено зростанням цін на бензин на 11 відсотків.
RuporZT
|