На Житомирщині - ростуть ціни на продукти
18.10 13:23
За інформацією Головного управління статистики, інфляційні процеси, які спостерігались у серпні на споживчому ринку країни, та і області зокрема, подовжились у вересні. Показник інфляції на рівні держави і області був однаковий і становив 102,9 відсотка, з початку року – 107,4 відсотка.
Найбільше на індекс споживчих цін мають вплив продукти харчування, ціни на які впродовж місяця зросли на 4,3 відсотка.
Підвищення цін на енергоносії, зростання вартості кормів, спровокували значне подорожчання яєць – в 1,7 раза. Збільшення закупівельних цін на молоко, підвищення цін виробників молочної продукції спричинили різке, від шести до одинадцяти відсотків, зростання цін на молочні продукти, а саме на сири, сметану, вершки, масло, кисломолочну продукцію, молоко.
Високий злет цін, на 16 відсотків, зафіксовано на овочі, серед яких капуста подорожчала в півтора раза, картопля – в 1,4 раза, коренеплоди, цибуля, гриби – на 10 відсотків.
У вересні додалось приросту ціни на крупи гречані іще 11 відсотків.
Окрім того, у межах від двох до шести відсотків подорожчали важливі продукти харчування, зокрема, макаронні вироби, хліб, олія, рис, сало, борошно тощо. Після відносної стабілізації на ринку м’ясопродуктів, від двох до чотирьох відсотків підвищилось в ціні м'ясо свинини, птиці, яловичини.
Позитивним на споживчому ринку було здешевлення цукру на два відсотки. Тютюнові вироби приросли в ціні у вересні ще на 8 відсотків.
Зростання вартості послуг закладів освіти на 10 відсотків зумовлене збільшенням плати у середніх учбових закладах на 24 відсотки, у вищих – на 10 відсотків.
З початку року індекс споживчих цін по Україні і області піднявся на однакову позначку – на 7,4 відсотка. При цьому ціни на продукти харчування по області підвищились майже на 8 відсотків.
Найбільше, в 1,6 раза, подорожчали крупи, на 31 відсоток – кисломолочна продукція, від 20 до 25 відсотків – какао, сметана, вершки, морозиво, консервоване молоко, масло.
У межах від 8 до 13 відсотків підвищились ціни на олію, цукор, бакалійні товари, десерти, супи, безалкогольні напої, хліб, молоко, шоколад, цукерки, маргарин, сири, сіль, прянощі та кулінарні трави.
З початку року овочева продукція подорожчала на 11 відсотків, водночас ціни на картоплю зросли в 1,6 раза, овочі, вирощені з насіння, – на 15 відсотків.
Серед фруктів на чверть подорожчали банани, на 18 відсотків – цитрусові.
Підвищення цін у сфері охорони здоров’я на 6 відсотків, в основному, викликане збільшенням вартості санаторно-курортних послуг на 11 відсотків.
Послуги транспорту стали дорожчими на 2 відсотки, що, в першу чергу, обумовлено зростанням цін на бензин на 9 відсотків.
RuporZT
|