Рожеве вино відоме своїм легким, фруктовим ароматом і привабливим кольором. Щоб зробити якісний напій, важливо правильно вибрати сорти винограду та надати їм найкращі умови для зростання. Найчастіше для нього використовують лози Каберне Совіньйон, Мерло та Сіра. Вони чудово поєднують приємну терпкість, насиченість і яскравість смаків, проте в кожній країні різні виробники використовують свої місцеві сорти, наприклад, у Франції це можуть бути Сенсо, Каберне Фран або Каріньяно, який надає розе приємний гранатовий аромат. В Італії розато роблять з винограду Піно Гріджіо або Монтепульчано, який надає напою яскравий рубіновий колір. Іспанці зазвичай поєднують міжнародні та місцеві сорти Темпранільйо та Гарнача. В цілому, рожеві вина робляться як з рожевих, так і з червоних сортів винограду.
Секрет його чарівності криється не тільки у виробництві, а й у тому, як вирощують виноград для цього напою. Процес вирощування винограду для рожевого вина має свої особливості, які впливають на його аромат, смаковий профіль і колір.
Підготовка лози для виноробства
Деякий виноград для розе досить примхливий у догляді, тому вимагає ретельного підбору ділянки і догляду. Теплий сонячний клімат сприяє дозріванню винограду та накопиченню цукру в ягодах. Ідеальні ґрунти для вирощування — піщані або глинисті, добре дреновані, з невеликим вмістом вапна, саме це допомагає уникнути застою вологи та гнилі врожаю.
Ось основні особливості по догляду за майбутнім врожаєм:
- саджанці садять на відстані 2-2,5 метрів одне від одного, щоб забезпечити вентиляцію;
- на ранніх етапах росту важливо забезпечити регулярний полив;
- регулярне обрізання пагонів покращує циркуляцію повітря, знижує ризик грибкових захворювань і підвищує якість ягід;
- щоб знизити ризик філоксери та захистити виноград від інших хвороб, застосовуються фунгіциди та інші біологічні методи боротьби зі шкідниками;
- збір ягід для рожевого вина відбувається трохи раніше, ніж для червоних вин, це допомагає зберегти яскраву кислотність і свіжість винограду.
Після збору врожаю виноград охолоджують, подрібнюють і залишають для мацерації. Шкірку рожевого вина залишають у соку на 2-24 години, залежно від бажаного відтінку. Після цього сік відокремлюють і ферментують у дубових бочках або сталевих резервуарах. Як видно, вирощування винограду для рожевого вина вимагає ретельного вибору сорту, дотримання агротехнічних правил і захисту від хвороб. Якісні рожеві вина, які цінуються у всьому світі, робляться лише з якісного винограду і вимагають чимало зусиль.