Віктор Градівський: Захист соціальних прав захисників та захисниць України є пріоритетним напрямом діяльності ОВА та всіх місцевих органів влади

Віктор Градівський: Захист соціальних прав захисників та захисниць України є пріоритетним напрямом діяльності ОВА та всіх місцевих органів влади

18.05 17:14    
Сьогодні, 18 травня, відбулося засідання «круглого столу» у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: «Соціальне забезпечення ветеранів та прирівняних до них осіб, виклики сьогодення та перспективи їх вирішення».

Від Житомирської обласної військової адміністрації до засідання долучилися заступник начальника ОВА Віктор Градівський та директор Департаменту соціального захисту населення ОВА Олена Грищук.

«Постійно збільшується кількість військовослужбовців, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання. У Житомирській області статус особи з інвалідністю внаслідок війни встановлено 2,7 тисячам осіб. Тому соціальний захист ветеранів, членів їх сімей та сімей загиблих захисників та захисниць України є пріоритетним напрямом діяльності обласної військової адміністрації та всіх місцевих органів влади», — сказав Віктор Градівський.

З метою вирішення питань щодо соціального супроводу та соціальної підтримки, реабілітації, матерільної підтримки родин військовослужбовців, які захищали незалежність, сувернітет і територіальну цілісність України обласною військовою адміністрацією та місцевими радами прийнято відповідні програми.

За даними громад в 113 місцевих програмах з обсягом фінансування 326,1 млн. грн, в тому числі на 2023 рік – 296,2 млн. грн, передбачені заходи на підтримку вразливих категорій громадян, родин захисників та захисниць України.

Відповідно до обласної та місцевих програм додатково до встановлених державних пільг та гарантій зазначеній категорії осіб надається адресна грошова допомога, в тому числі у разі загибелі або смерті ветерана війни (від 5 тис. грн до 50 тис. грн на родину, в залежності від фінансових можливостей громади), безоплатний проїзд усіма видами транспорту загального користування, забезпечення безкоштовним харчуванням дітей ветеранів війни, знижка вартості на житлово-комунальні послуги тощо.

«Взаємодія з представниками громадських організацій, із сім’ями загиблих захисників і захисниць України сприяє внесенню пропозицій щодо підвищення рівня соціальної підтримки за рахунок коштів місцевих бюджетів. Це стосується не тільки надання матеріальної допомоги, а й лікування, вирішення побутових питань, забезпечення житлом тощо», — зауважив Віктор Градівський.

Так, Звягельською та Бердичівською міськими радами прийняті рішення про надання з місцевих бюджетів додаткових пільг на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 50% від державних соціальних нормативів родинам загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

Житомирською та Звягельською міськими радами на 2023 рік виділено відповідно 100 та 50 мільйонів гривень для придбання військовослужбовцями квартир на територіях громад.

Заступник начальника Житомирської ОВА також додав, що процес інтеграції військовослужбовців у цивільне життя стане серйозним викликом для країни після завершення війни, уже сьогодні обласна військова адміністрація спільно з органами місцевого самоврядування працює над створенням у кожній громаді ветеранських хабів, які в подальшому надаватимуть максимальний спектр послуг ветеранам.

Уже 40 громад області із 66 визначилися щодо функціонування таких просторів (підготували приміщення, призначили відповідальних осіб за роботу хабу, прийнято розпорядчі документи щодо їх роботи).

«Сподіваюсь, що наша командна робота допоможе в майбутньому кожному Захиснику та Захисниці безболісно перейти від військового до мирного життя», — підкреслив Віктор Градівський.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 09:48
У Миколаєві внаслідок ворожого нападу пошкоджено будівл ...
Вчора 23:58
Клименко з робочою поїздкою відвідав Черкаси та Чернігі ...
Вчора 23:57
У Луцьку відбувся з’їзд “Шкіл миру”
Вчора 23:56
Прокуратура повернула громаді 162,8 га землі на Сумщині ...
Вчора 23:55
У Дніпрі судитимуть військовослужбовця, який вимагав 60 ...
Вчора 23:55
Міненерго розробляє потрібні інструменти для швидкого р ...
Вчора 23:53
Стрілець провів зустріч з Міністром екології та клімати ...
Вчора 23:51
Шмигаль оглянув хід будівництва захисту енергооб’єктів ...
Вчора 23:49
Кулеба: Україна спільно з Латвією нарощує виробництво д ...
Вчора 23:47
Шмигаль: Австралія готує для України новий пакет допомо ...
Вчора 10:53
На Житомирщині вчитель вбив колишнього учня, іншого - п ...
26 квітня 13:03
Озброєння на продаж: правоохоронці Житомирщини вилучили ...
26 квітня 12:28
На Житомирщині керівник благодійної організації продава ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення